Pianonvirittäjä Matti Laurila antaa vinkin: Pidä talvisin ilmankostuttajaa siinä huoneessa, missä piano on

Ammattimies kävi talkoilla virittämässä lahjapianon Huoltsulla – Matti Laurila käytti salaista asettaan eli Steinway & Sonsin omaa viritysavainta.

Elias Lahtinen, aamulehti
Pianonvirittäjä Matti Laurila antaa vinkin: Pidä talvisin ilmankostuttajaa siinä huoneessa, missä piano on

Tässä Matti Laurila on työasennossa Huoltsun saaman lahjapianon ääressä. Kädessä on hänen erikoinen viritysavaimensa, jonka hän hankki vuonna 1971 Steinway & Sonsin myymälästä Hampurista.

Päivi VasaraMoro

Huoltsu sai Moron kautta lahjapianon ja ammattimies Matti Laurila viritti sen ehtaan kuntoon.

Tarina alkoi kaukaa, mutta tiivistettynä se meni näin: Moro etsi ja sai pianoja, tunnettu entinen ravintoloitsija Hannu Wiss halusi eroon Hellaksestaan, Huoltsulle taas kaivattiin soitinta, piano kulki pakettiautolla paikasta A paikkaan B ja ketjun kruunasi se, että Hannu Wiss ehdotti, että tuttu mies sen laittaisi vireeseen.

– Tämä Hellas on minulle entuudestaan tuttu peli, sillä viritin sen ensimmäisen kerran Hannu Wissin kotona 27 vuotta sitten, kertoo talkoohommina tämän virityksen tehnyt Matti Laurila.

Erikoinen avain

Hänellä on salainen ase eli hyvin erikoinen viritysavain. Niitä ei ole Suomessa monta.

– Olin kerran Saksassa flyygelin virittämisen jatkokurssilla. Pääsin käymään Steinwayn tehtaanmyymälässä Hampurissa ja siellä tämä oli. Minä sain ostaa sen, ja toiselle suomalaiselle kaverilleni Viljo Lakkiselle se tilattiin. Hän sai sen vasta kuukauden päästä.

Tämä Steinway & Sonsin oma viritysavain on paitsi erikoinen myös kymmenen kertaa kalliimpi kuin tavallinen.

Siis arvoesine.

– Tällä avaimella on hyvä virittää, kun sen ensin oppii. Se on vahva ja tukeva. Se ei vaan sovi pienikokoiselle kädelle.

Tämä salainen ase oli käytössä myös Huoltsulla keväällä.

Kerran vuodessa

Matti Laurila lupasi antaa tavalliselle pianon omistajalle vinkkejä, miten pitää soittimensa kunnossa.

– Normaali kotipiano pitäisi virityttää vähintään kerran vuodessa. Konserttipianoja joutuu virittämään kerran viikossa. Kun soittoinnostus vähenee, saattaa piano jäädä vuosiksi virittämättä. Jos virityttää pianon säännöllisesti, viritys onnistuu ja pysyy paremmin.

Matti Laurila on valmistunut Musiikki-Fazerin virityskoulusta Pitäjänmäellä Helsingissä. Hän muistaa, että oppilaita oli neljä. Alalle jäivät vain hän ja myöhemmin Fazerin päävirittäjä toiminut Timo Perko.

– Minä toimin Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueella konserttitason hommissa. Pori kuului alueeseeni. Kun aloitin, olin Suomen nuorin konserttivirittäjä. Kerran olin tekemässä peruskorjausta Porin Jazzien käyttämään flyygeliin yhteiskoululla ja jouduin ottamaan bassokielet pois. Vahtimestari kuvitteli, että siinä on joku koulun oppilaista flyygelin kimpussa.

Käden taitoja

Virittäminen vaatii taitoa. Ei riitä että on musiikkikorvaa, vaan pitää olla käden taitoja. Viritysavaintekniikka on tärkeä.

Ihanteellinen virittäjätyyppi on pitkä ja mieluiten hoikka, jotta hän saa virityskädelle hyvän asennon ja korvat ovat riittävän kaukana pianosta. Suomessa on noin sata virittäjää, taitavia on vähemmän.

– Usein minut on kutsuttu hätiin, ja olen virittänyt jonkun toisen juuri virittämän konserttiflyygelin.

Mitä voi tehdä itse

Pianon omistaja voi itse seurata pianon paikkaa ja lämmön sekä kosteuden vaihteluja. Kesällä ja erityisesti loppukesästä on usein liian kosteaa. Tammikuun ja huhtikuun välillä on huoneilma liian kuiva pianon vireessä pysymiselle. Vaihtelu tekee vireessä pysymiselle hallaa.

Lattialämmitys on huono asia.

– Pianon kaikupohja elää, välillä se kiristää kieliä ja talvella löysyttää kieliä ja viritystappia. Kuiva talvi-ilma muuttaa koneistonkin säätöjä ja vaurioittaa kaikupohjaa. Talvisin pitäisi olla ilmankostuttaja siinä huoneessa, missä piano on, vinkkaa Matti Laurila.

Viime vuosina on erityisesti arvokkaisiin flyygeleihin asennettu oma kostuttaja. Se saattaa maksaa tuhat euroa. Laite kostuttaa talvella flyygelin alla hiukan. Kosteana aikana laite taas kuivaa ilman automaattisesti. Näin kallis flyygeli ei pääse vaurioitumaan.


Kommentit (1)

  • -A-

    Kiitos hyvistä vinkeistä, Matti Laurila! Meillä on ollut lapsuudenkodissani piano alaluokiltani asti, nykyään se on vanhempieni luona heidän omakotitalossaan. Sitä ei nykyisin juurikaan soiteta, mutta on silti suositeltu sen virittämistä aika ajoin, jotta se pysyy kunnossa. Tästä sai lisää ohjeita.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio