Tampere

Murre kuulosti hötkyilemättömältä Jarmo Salmen suussa – Pääsi esiintymään Tampereesta kertovaan dokumenttielokuvaan

Tampere-sinfonia: Dokumenttielokuva tallentaa Tampereen elämänmenoa vuonna 2018. Ensi-ilta on Niagarassa elokuussa.

Jukka Manninen, Aamulehti
Murre kuulosti hötkyilemättömältä Jarmo Salmen suussa – Pääsi esiintymään Tampereesta kertovaan dokumenttielokuvaan

Tampere-seuran toiminnanjohtaja Heidi Martikainen, dokumentin tekijä Timo Kivinen ja Moron raati olivat yksimielisiä, että ruudulla esiintyvä Jarmo Salmi ansaitsi kunniamaininnan Tampereen murteen osaajana.

Jukka ManninenMoro, Raatihuone

Paras Tampereen murteen osaaja tuli tällä kertaa Juupajoelta, tosin Moron raadilta kunniamaininnan saanut Jarmo Salmi asui sitä ennen Tampereella vuodet 1946–2013.

–Muutin tänne äitini lapsuudenkotiin. Tampereella olen asunut muun muassa Turvan talossa Hämeenkadulla, Virkamiestalossa Otavalankadulla ja Järvensivulla.

Salmi teki pitkän työuran Tampereen kaupunginkansliassa, missä hän työskenteli vuodesta 1985 aina eläkkeellejäämiseensä saakka.

–Sitä ennen tein ihan hyvän uran Valmetin Instrumenttitehtaalla 1970- ja 1980-luvulla. Valmistuin ensimmäisten joukossa Tampereen teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1971.

Tampereen murre on Salmelle puhekieltä. Murre tulee pinnistelemättä.

–Se tulee kun antaa tullaa vaan. Elokuvassa yritin vähän korostaa vielä tavallista enemmän, mutta pelkästään oma itteni mää siinä oon.

Jarmo Salmi esittelee Tampereen näkymiä:

 

Hyvin puhuttu

Moron raatiin kuuluivat Tampere-seuran toiminnanjohtaja Heidi Martikainen Tampere-sinfonia -elokuvan tekijä Timo Kivinen sekä Morosta tuottaja Jari Mylläri ja toimittaja Jukka Manninen. Raati oli lopulta yksimielinen kunniamaininnan saajasta.

–Salmen puhuma Tampereen murre on hötkyilemätöntä, luonnollista ja ällät ja ärrät ovat hyvin paikoillaan. Hän käyttää hyvin luontevasti tamperelaisia sanoja, kuten piäni, läpitte, vuatta ja kunkavaan (kuinka vain), raati totesi.

Heidi Martikainen totesi, että hyvin harvoin enää kuulee ihan puhdasta Tampereen murretta kaupungilla puhuttavan. Elokuvaan ei haettu sketsihahmoa, vaan aitoa tamperelaista.

Raadin mielestä kaikki viisi loppusuoralle ja elokuvaan valittua tampereen puhujaa hoitivat osuutensa hyvin, mutta luontevuus ja esittämättömyys ratkaisi parhaan valinnassa.

–Kaikkien murre oli jotenkin vähän liian siistiä ja sekaan tuli yleiskieltä, Martikainen pohti.

Tämäkin osoittaa, että yksi dokumentin tavoitteista on enemmän kuin paikallaan.

Murre talteen

–Murteesta tulee yksi episodi dokumenttiin. Taltioimme murretta, joka sekin muuttuu samalla tavalla kuin kaupunki. Jo 20 vuoden kuluttua tällä taltioinnilla on iso merkitys, Kivinen toteaa.

Tampere muuttuu nyt kovaa vauhtia, joten on hyvä aika tehdä dokumentti nykytilanteesta ja ihmisistä.

Tampere-sinfonia dokumentoi Tamperetta ennen isoja muutoksia, muun muassa ratikkaa ja Areenaa kansineen. Rakentamisen ja kaupunkikuvan tallettamistakin tärkeämpää ovat ihmiset ja yhteisöt.

–Siitä tulee kunnianosoitus yhteisöllisyydelle, joka on Tampereella todella voimakasta verrattuna vaikkapa Helsinkiin, suitsuttaa dokumentin käsikirjoittaja ja ohjaaja Timo Kivinen.

Tunnin pituisessa dokumentissa on ihmisten ja kaupunkikuvan lisäksi mukana Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri, joka esittää tamperelaisen säveltäjän Lasse Heikkilän elokuvaan tekemää musiikkia.

Tampere-sinfonia

Dokumenttielokuva tallentaa Tampereen elämänmenoa vuonna 2018. Ensi-ilta Niagarassa elokuussa.

Yhtenä osana dokumentissa on Tampereen murre.

Moro etsi joulukuussa tamperelaisia murreosaajia elokuvaan. Mukaan pääsi viisi ihmistä:

Jarmo Salmi, Kalevi Hakala, Tuire Sirén-Lehtinen, Mirka Vuoristo ja Katri Naroma-Pönni.

Moron raati antoi kunniamaininnan murreosaamisesta Jarmo Salmelle.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio