Muovipakkausten keräykseen voi laittaa muovikassin ja shampoopullon, mutta ei pulkkaa tai ämpäriä

Keräykseen laitettavan muoviroskan pitää olla puhdasta ja kuivaa. Jotta tilaa säästyy, kannattaa esimerkiksi muovipullot litistää.

LAURA TALVITIE / Aamulehti
Muovipakkausten keräykseen voi laittaa muovikassin ja shampoopullon, mutta ei pulkkaa tai ämpäriä

Kiinteistön muovipakkausten keräysastia voi olla pintasäiliö tai syväkeräysastia. Paikan löytäminen voi olla vaikeaa kiinteistössä, jos jätekatos on entuudestaan kovin ahdas.

Päivi VasaraMoro

Mitä saa ja mitä ei saa laittaa muovipakkausten keräysastiaan? Keräsimme tähän juttuun perusasiat muovinkeräyksestä. Perussääntö on, että pakkausten pitää olla puhtaita ja kuivia.

Jotta keräyssäiliöön mahtuu enemmän, kannattaa muovit puristaa tai litistää kasaan mahdollisuuksien mukaan.

Saa laittaa:

Muovipakkauksista saa laittaa keräysastiaan kotitalouden tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset:

Elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jukurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto ja valmisruokapakkaukset.

Pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset.

Muovipullot, -kanisterit ja -purkit – mieluiten litistettynä.

Muovikassit, -pussit ja -kääreet.

Ei saa laittaa:

Likaisia muovipakkauksia tai sekajätettä.

PVC-pakkauksia (03).

Muita muovituotteita tai yritysten muovipakkauksia. Ei pulkkia ja muita leluja, eikä muoviruukkuja tai taikinakulhot sekä muita astioita. Eikä ämpäreitä.

Kierrätysmuovista tehdään kasseja, pusseja ja ruukkuja

Muovijäte saa uuden elämän. Kuluttajapakkausjäte lajitellaan Fortumin laitoksella, jonka jälkeen osa jätteestä menee granulaatin valmistukseen ja osa jatkaa matkaansa muille jalostajille. Kierrätyskelvoton osa menee energiaksi. Uusiotuotteita ovat muovikassit, -pussit ja -ruukut.

Tuottajan laajempi vastuu pakkaustensa jätehuollosta ja hyötykäytöstä koskee kaikkia pakkaajia ja pakattujen tuotteiden maahantuojia, joiden liikevaihto on vähintään miljoona euroa.


Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • Nimetön

    Kyllä toimittaja kielioppinsa osaa. On täysin oikein kirjoittaa jukurtti. Voi kirjoittaa myös jogurtti tai jugurtti. Kannattaisiko tarkistaa, ennen kuin alkaa neuvoa kirjoittamisen ammattilaista…

  • Nimetön

    Muovin kierrättäminen kannattaa siksi, että me tullaan tarvitsemaan polttamisen lisäksi myös muovin kierrätysjärjestelmää. Se ei kehity, jos ei kierrätetä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio