Kommentti: Shampoopullo voi palata muovipussina tai ämpärinä taikka kukkaruukkuna

Kaikenlainen jätteiden lajittelu helpottuu, kun sen voi tehdä lähellä kodin jätekaappia.

Janne Ruotsalainen
Kommentti: Shampoopullo voi palata muovipussina tai ämpärinä taikka kukkaruukkuna

Tulevaisuudessa tamperelaisen shampoopullo voi palata Riihimäen valtakunnallisen muovijalostamon kautta uuteen elämään vaikka ämpärinä.

Päivi VasaraMoro

Varmastikaan kaikki lukijat eivät vielä tiedä, että kaatopaikkojen aika on ohi ja sekajätteet päätyvät energiaksi. Järjestetyn jätehuollon kautta muovit eivät missään vaiheessa päädy luontoon ja meriin.

Tilastojenkin valossa Suomi on kärkimaita jätteiden lajittelussa. Hyvä me!

Muoveista tehdään jo energiaa, mutta muovin materiaalikierrätys on vielä alkutaipaleella. Muovipakkauksia kerätään Tampereella 20 ekopisteessä.

Lasiin, kartonkiin, paperiin ja pienmetalleihin verrattuna muovi on hankala tapaus. Muovin lajittelijan pitää tietää, mitä tekee. Homma vaatii vaivaa, sillä muovin keräysastiaan kelpaavat vain puhtaat ja kuivat muovipakkaukset.

Pirkanmaan Jätehuolto ottaa nyt ensi askeleitaan muovipakkausten keräyksessä kiinteistöiltä. Jos kehitys kulkee toivottuun suuntaan, niin tulevaisuudessa tamperelaisen shampoopullo voi palata Riihimäen valtakunnallisen muovijalostamon kautta uuteen elämään vaikka muovipussina tai ämpärinä taikka kukkaruukkuna.

Nyt kun käytännössä kaikki yhdyskuntajäte hyödynnetään Suomessa materiaalina tai energiana, kehitys kulkee materiaalin kierrätyksen lisäämisen suuntaan. Kotitalouksien muovit tulisi ottaa talteen nykyistä tehokkaammin ja kehittää merkittävästi kierrätysmuovien kysyntää valmistavassa teollisuudessa.

Kaikenlainen jätteiden lajittelu helpottuu, kun sen voi tehdä lähellä kodin jätekaappia. On hieno asia, että nyt Saukonmäessä asukkaat voivat kipata voimariinipurkin omaan jätepisteeseen sille tarkoitettuun keräysastiaan.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio