Moron suuri joulukuusikisa käy kuumana – Turun joulukuusesta paljastui näkymätön salaisuus

Lukijakysymys: Miksi Tampereen joulukuusessa pitää olla vaijerit? Monien mielestä kirkkaat tuet pilaavat kuusen ulkonäköä. Äänestä Moron kuusikisassa!

Jukka Manninen, Aamulehti
Moron suuri joulukuusikisa käy kuumana – Turun joulukuusesta paljastui näkymätön salaisuus

Kaupungin puuasiantuntija Heli Vuorilampi toteaa, että Keskustorin joulukuusen pystyssäpysyminen varmistetaan maakiiloilla ja tukivajiereilla. Moni kaupunkilainen toivoo, että vaijerien oranssi huomioväri vaihdettaisiin huomaamattomampaan.

Jukka ManninenMoro, Keskustori

Joka vuosi Moron lukijat kysyvät, miksi Keskustorin joulukuusessa pitää olla tukivajierit, kun Helsingissä ja Turussakaan ei ole vaijereita.

Asia on taas ajankohtainen, kun Moron suuri joulukuusiäänestys on menossa. Mikä kuusi voittaa tänä vuonna?

Tästä klikkaamalla pääset äänestämään Moron joulukuusikisassa.

Moro selvitti vaijeriasiaa ja aloitti Turusta, josta paljastui yllätys.

– Paljastan nyt sisäpiiritietoa. Turun kuusessakin on kolme tukivaijeria, mutta ne ovat noin kymmenen metrin korkeudessa vaakatasossa kuusen ja ympärillä olevien puiden välillä, nauraa työmaapäällikkö Timo Kajava Kuntec Oy:stä.

Kajava on ollut pystyttämässä Turun kuusta jo 18 vuotena.

– Vaijerit ovat muistaakseni kahdeksanmillisiä ja koska ne ovat niin korkealla, niitä ei tarvitse turvallisuuden takia merkitä värikkäillä suojilla. Ei niitä edes huomaa, ellei erikseen ala katsoa.

Kajava kertoo, että kuusella on maan sisällä jalustana noin 1,8 metriä syvä teräsputki.

Riina Rinne
Turku

Turku

Ilman vajereita

Helsingissä Senaatintorin joulukuusi pystytetään perinteisesti ilman vaijereita eikä niitä ole edes harkittu.

– Ei voida sellaisia laittaa torille, jolla on paljon tapahtumia. Kuuselle on aikoinaan tehty 400-milliä halkaisijaltaan oleva noin metrin syvyinen sylinteri betoniin upotettuna. Siihen kuusi kiilataan paikalleen ja hyvin pysyy, vaikka paikka on tuulinen ja meri 300 metrin päässä, tuotantopäällikkö Tapio Vauhkonen Starasta sanoo.

Vuonna 2011 Senaatintorin kuusi kaatui kovissa tuulissa.

– Silloin tuli metsurilta selkeä moka, kun tyveä kavennettaessa siihen tehtiin lovi ja tuli heikko kohta. Ensi vuonna on tarkoitus kasvattaa sylinterin halkaisija 600-milliseksi, jotta ei tyveä tarvitse vuolla niin paljon.

MEERI UTTI
Helsinki

Helsinki

Turvallisuuden takia

Tampereen Keskustorin joulukuusta tuetaan kolmella harusvaijerilla. Torissa maan sisällä kuusen jalusta on noin metrin syvyinen.

– Vajierit ovat kuusen pystyssä pysymisen ja turvallisuuden varmistamiseksi, sanoo Tampereen kaupungin puuasiantuntija Heli Vuorilampi.

Tänä vuonna Keskustorin kuusi painaa 2 500 kiloa. Sen verran näytti autonosturin vaaka. Vuorilampi muistuttaa, että joka vuosi joulukuusen ollessa torilla on ollut myös hyvin tuulisia kelejä.

– Pelkkään jalustaan ei voi luottaa. Kuusi kyllä kiilataan jalustaan jäykäksi, mutta kovassa tuulessa kuusi voisi katketa ylempää. Joskus kuusi on mennyt vinoon myrskyssä ja se on sitten vaijereilla saatu oikaistua.

Timo Marttila
Tampere

Tampere

Eniten Tampereen kuusen tukivaijereissa herättää ihmetystä se, että ne ovat niin kirkkaat ja vaikuttavat kuusen rinnalla sopimattomilta.

Vaijerit ovat kiinni torin pinnassa törmäyskorkeudella, joten turvallisuuden takia ne on merkitty oranssilla huomiovärillä.

Vuorilampi muistuttaa, että ensi vuoden Keskustorin joulukuusta voi jo tarjota kaupungille. Kokemus on osoittanut, että pihoista löytyvät komeimmat isot kuuset.

Tästä klikkaamalla pääset äänestämään Moron joulukuusikisassa.

Äänestä kauneinta joulukuusta

Moron perinteinen ja suuri joulukuusiäänestys on meneillään.

Moron äänestyksessä valitaan, onko vuoden kaunein joulukuusi Tampereen, Helsingin vai Turun virallinen joulukuusi.

Äänestysaikaa on sunnuntaihin 17. joulukuuta kello 24:ään asti.

Tulos julkistetaan Morossa 21. joulukuuta. Vastaajien kesken arvotaan kolme 100 euron lahjakorttia Pirkanmaan osuuskaupan myymälöihin. Viisi vastaajaa saa Moron pelikortit.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • -A-

    Turun kuusi nyt kuitenkin on se valtakunnan ykköskuusi, vaikka mielestäni se on joinakin vuosina ollut huomattavasti tämän vuotista uljaampi. Katsastin sen näet paikan päällä 10.12.

  • Haastetta insinööreille?

    Tampereen kuusi on tänä vuonna erittäin sopusuhtainen ja kaunis, valotkin aika tasapainoisesti astuteltu. Nyt kannattaa viimein täälläkin ensi vuoteen panostaa siihen, että niistä hälyvärisistä ”henskeleistä” päästään eroon. Voitaisiin vaikka kehittää Helsingin toteutusta vielä pidemmälle: kuuseen voi kairata keskelle runkoa useamman metrin mittaisen reiän, siihen tarpeeksi terästä tankona, jolle maahan vastaavasti riittävän syvä tukiputki. Insinöörejä pitää hiukan haastaa myös visuaalisesti parempiin tukoksiin, niin kyllä A-luokan tulosta varmasti Tampereella syntyisi 😉

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio