Moron pääkirjoitus: Pohjola-laivasta olisi ollut museoksi

Jari Mylläri

Tukholmassa on museo, josta voimme avoimesti olla kateellisia. Se on Djurgårdenissa sijaitseva Vasa-laivan ympärille rakennettu museo.

Vasa-laiva on maailman ainoa jäljellä oleva 1600-luvulla rakennettu laiva. Yli 95 prosenttia sen alkuperäisosista on säilynyt, ja sitä koristavat sadat veistokset. Vasa on ainutlaatuinen taideaarre ja yksi maailman huomattavimmista turistinähtävyyksistä.

Romuttamolle joutunut Pohjola-laiva ei ehkä olisi ollut aivan Vasa-laivan kaltainen kohde, mutta kyllä se olisi ansainnut sulattamista paremman kohtalon.

Jos hylky olisi Jäminkipohjan sijaan nostettu hieman lähemmäksi Tamperetta, olisi jokin talkooporukka ehkä innostunut sen entistämisestä.

Pohjola oli viimeinen Tampereella tehty matkustajahöyrylaiva, joten sen nostaminen Vapriikin tontille lasikaton alle olisi ollut kunnianosoitus myös paikalliselle teollisuudelle ja käsityölle. Tamperehan on noussut nykyiseen loistoonsa juuri metalli- ja tekstiiliteollisuuden ansiosta.

Remontoidun Pohjolan olisi voinut nostaa myös kuivatelakalle uudistettuun Mustanlahden satamaan, jonka syntyy Särkänniemen kaavamuutoksen kautta. Jäljelle jäi ainoastaan entistetty höyrykone, joka on vain kalpea muisto koko laivasta.


Kommentit (4)

  • Sami

    Lapsuudessani 1960-luvulla ja 1970-luvun alussa kuulin kotipihaan Virroilla kun Pohjola ja Tarjanne huusivat saapuessaan laivarantaan. Niiden äänestä saattoi päätellä kilometrin päähän kumpi laiva saapui. Pohjolalla oli miehekkäämpi , möreämpi ääni, kun taas Tarjanteen ääni oli pehmeämpi. Sääli, että Pohjolan tarina päättyi näin. Jokaisen itseään kehittävän kaupungin tulisi myös kunnioittaa historiaansa.

  • Nimetön

    Oliko kukaan näistä Pohjolan surijoista edes käynyt katsomassa vainajaa Jäminkipohjassa? Nyt on vielä jäljellä Kuru-laivan hylky Visuvedellä. Huolehtikaa nyt edes se talteen!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio