Pelti kolisee usein ruuhkaisessa liittymässä moottoritiellä Tampereella – yksinkertainen muutos vähentäisi vaaratilanteita

Linja-autoaseman saattoliikenne on ongelmissa, kun liikennemerkistä ei ota selkoa.

Arto Grönroos
Pelti kolisee usein ruuhkaisessa liittymässä moottoritiellä Tampereella – yksinkertainen muutos vähentäisi vaaratilanteita

Liittymän ei pitäisi tulla yllätyksenä, joten on outoa, että tehdään viime hetken kaistan vaihtoja. Liikennetohtori kaipaa tähän paikkaan erkanemisviittaa.

Arto GrönroosMoro

Liikennetohtorin vastaanotolle pyrki tällä kertaa autoileva mummo, jonka pyynnöstä Liikennetohtori kävi paikan päällä motarilla. Linja-autoasemalle meno oli ongelma toiselle kysyjälle ja kolmas oli löytänyt ihan omituisen lisäkilven.

Särkijärven rampilla kolisee usein

Lukija kysyy: Toivon apua seuraavaan liikennevaivaan: Ajelen kohti Tamperetta etelästä. Olen ohittanut Sääksjärven-Hervannan rampit ja aion lähteä seuraavasta rampista kohti Jyväskylää. Vilkku päälle ja vaihdan oikealle kohti Jyväskyläntietä.

Silloin alkaa joillekin tulla kiire myös kääntymään ja heitä singahtelee myöhässä eteeni ja taakseni. Useinhan siinä rytiseekin, juuri tätä kirjoittaessani tulee liikennetiedote kolmen auton kolarista Särkijärven rampilla.

Nähdäkseni paikan lähestymisviitoituksesta puuttuu sinivalkoinen viimeinen ennen kääntymistä oleva vinonuoliopaste.

Ehtisikö Tohtori käydä ajelemassa reitin (ihan turistin silmillä) ja kertoa oman diagnoosinsa tuosta kohteesta.

Takavuosina toki kääntyminen olikin vasta myöhemmin tien notkossa, liekö se vielä jonkun takaraivossa ohjaamassa. Toivottavasti ei.

Matkaileva mummo

Liikennetohtori vastaa: Kävin ajamassa pariin kertaan tuon liittymän ja silloinkin kaukana edessäni näkyi tilanteita, kun osa kuljettajista vaihtoi kaistaa viime hetkellä.

Opastus liittymästä on ensin 1,5 kilometrin päässä ja seuraava opastus 750 metrin päässä eli liittymän muun muassa Jyväskylän suuntaan ei pitäisi tulla yllätyksenä!

Liittymän hidastuskaistan alkuun olisi syytä vielä sijoittaa erkanemisviitta, niin paikka olisi vielä selkeämpi.

Linja-autoasemalla saa pähkäillä, mikä on sallittu ja mikä on kiellettyä.

Linja-autoasemalla saa pähkäillä, mikä on sallittu ja mikä on kiellettyä.

Kielletty vai ei kielletty? kääntyminen siis

Lukija kysyy: Voisiko liikennetohtori ottaa selvää puolestamme seuraavan liikennemerkin tulkinnan. Lähestyimme linja-autoaseman saattopysäkkiä Hatanpään suunnasta ja kun vasemmalle kääntyvien kaistan alussa kuljettajaa ohjeitetaan kuvan mukaisella liikennemerkillä, kieltäytyi kuljettaja kääntymästä.

Teimme työlään lenkin aina Koskikeskuksen parkkihallin rampeille asti, päästäksemme lähestymään pysäköintialuetta Koskarin suunnasta.

Selventäisitkö, saako saattopaikalle kääntyä molemmista suunnista ja ennen kaikkea, mikäli saa, niin selvitätkö, miksi kyseinen liikennemerkki antaisi luvan kääntymiseen heille, jotka eivät asioi rahtiasemalla (eli matkahuollossa). Vai kutsutaanko henkilöliikenteen saattoliikennettä myös rahtiaseman asiakkaaksi?

Anne

Liikennetohtori vastaa: Linja-autoaseman saattopysäkin lähelle voi ajaa molemmista suunnista. Tarkoitus ei ole se, että tehdään hankala kierto toisesta suunnasta.

Matkahuollon edusta on tarkoitettu asioiden helpottamiseksi, kun kuljetetaan ihmisiä ja tavaroita. Katoksen alla ja sivuilla olevat paikat ovat takseille ja linja-autoille ja muilta sinne ajo on kielletty liikennemerkeillä.

Liikennetohtorinkin mielestä tosi kummallinen lisäkilpi.

Liikennetohtorinkin mielestä tosi kummallinen lisäkilpi.

Tästä ei ota selvää erkkikään!

Lukija kysyy: Tietääkö Liikennetohtori, mitä tämä merkki tarkoittaa? Kuuluuko merkin molemmin puolin jättää 1 tyhjä ruutu eli yhteensä 2 tyhjää vai molemmin puolin 2 ruutua eli yhteensä 4 tyhjää?

Epävarma

Liikennetohtori vastaa: Nyt on erikoinen lisäkilpi! Suorastaan omituinen. Päämerkki on selkeä pysäköinti kielletty ja olisiko liikennemerkin lisäkilvellä tarkoitettu pysäköinti kielletty merkin molemmilla puolilla kahteen ruutuun? Jos lisäkilvessä olisi 2 m, niin se tarkoittaisi kaksi metriä pysäköintikieltoa merkistä lukien oikealle ja vasemmalle.

Kysymykset

Liikennetohtorin vastaanotolle pääsee lähettämällä kysymyksen ja mahdolliset valokuvat sähköpostiin moro@aamulehti.fi.


Kommentit (12)

  • Matkaileva mummo

    Ja mummo kun kaipasi vaan puuttuvaa erkanemisviittaa.

  • Ari Laitinen

    Yhtenä syynä viime hetkellä tapahtuviin siirtymisiin kääntymiskaistalle on käsitykseni mukaan vihreän opastustaulun harhaanjohtavuus. Siinähän on heti Tampereen alla viisi paikannimeä, joten hämärässä, sateessa tms. ajavalle ei välttämättä synny ajoissa selvää kuvaa sitä, ajetaanko Tampereen lisäksi suoraan myös Vaasaan, Jyväskylään, Lahteen jne.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio