Moron Liikennetohtori ratkaisee ramppiongelman ja vastaa Kauppakatu-kysymykseen: "Risteys on vilkasliikenteinen ja vaatii tarkkaavaisuutta."

Kauppakadulla näkee päivittäin tilanteita, joissa kaksi ajoneuvoa tulee rinnakkain kohti Kauppakadun ja Aleksis Kiven kadun risteystä.

Silja Viitala
Moron Liikennetohtori ratkaisee ramppiongelman ja vastaa Kauppakatu-kysymykseen: "Risteys on vilkasliikenteinen ja vaatii tarkkaavaisuutta."

Aitolahdentien, Sammon valtatien ja Jyväskyläntien E63 poistumisrampin risteys on vilkas. Tampereen keskustan suuntaan kääntyville ei ole liikennevalo-ohjausta, vaan väistymisvelvollisuutta osoittava kolmio.

Arto GrönroosMoro

Tällä kertaa lukijat pyrkivät Moron Liikennetohtorin vastaanotolleen pulminaan ramppi ja Kauppakadun risteys.

Lukija kysyy: Aitolahdentien, Sammon valtatien ja Jyväskyläntien E63 poistumisrampin risteyksessä pohjoisesta Aitolahdentietä tuleville, länteen eli Tampereen keskustan suuntaan kääntyville ei ole liikennevalo-ohjausta, vaan väistymisvelvollisuutta osoittava kolmio.

Etelästä Jyväskyläntieltä tuleville autoille on liikennevalo-ohjaus ja valojen ollessa pois käytöstä väistymisvelvollisuutta osoittava kolmio.

Jos vastakkaisista suunnista, eli pohjoisesta Aitolahdentietä pitkin ja etelästä Jyväskyläntien ramppia pitkin risteykseen saapuvat autot kohtaavat, kumpi on väistymisvelvollinen?

Tieliikennelain mukaan ajosuunnassaan vasemmalle kääntyvä Jyväskylän tien rampilta tuleva auto on velvollinen väistymään ajosuunnassaan oikealla kääntyvää, Aitolahdentietä pohjoisesta tulevaa autoa.

Käytännössä Aitolahden tieltä tulevat, oikealla kääntyvät autot pysähtyvät väistämään rampilta tulevaa, vasemmalle kääntyvää liikennettä. Tämä johtunee siitä, että osa autoilijoista olettaa rampilta tulevien olevan ”risteävää tietä pitkin kulkevia”.

Pelkkää karttaa katsomalla on päivänselvää, että Aitolahdentieltä tulevilla on etuajo-oikeus, mutta maastossa voi jonkun mielestä perustellustikin näyttää siltä, että rampilta tulevat ovat risteävää tietä kulkevia, joita pitää väistää.

Vastaus kysymykseen riippunee siitä, katsotaanko Aitolahdentieltä oikealle kääntyvien ja Sammon valtatien risteys omaksi risteyksekseen, joka ei ole osa Sammon valtatien ja Aitolahdentieltä vasemmalle kääntyvien risteystä.

Risteys on vilkas. Jos rampilta tulevilla autoilla on niiden tullessa risteykseen vihreä liikennevalo, ne ampaisevat risteykseen todella kovaa vauhtia. Risteyksestä kulkee myös paljon mopoautoja, joille risteys on todella vaarallinen.

Linnainmaalainen

Liikennetohtori vastaa: Risteys on vilkasliikenteinen ja vaatii tarkkaavaisuutta.

Aitolahdentie päättyy Sammon valtatien risteykseen, jossa on kolme kaistaa. Yksi kaista kääntyy vasemmalle Sammon valtatielle, keskimmäiseltä kaistalta pääsee kohti moottoritietä Pyhäjärventielle kohti Jyväskylää ja oikeanpuoleiselta kaistalta kärkikolmion takaa oikealle Sammon valtatielle kohti Kalevaa.

Etelästä moottoritien ramppia tuleva ja vasemmalle Sammon valtatielle kääntyvä väistää edestä Aitolahdentieltä suoraan ajavaa, kun liikennevalot ovat toiminnassa.

Kun valot ovat pois toiminnasta, etelästä moottoritien ramppia tuleva ja vasemmalle kääntyvä väistää kärkikolmion takaa tullessaan edestä suoraan tulevaa ja Sammon valtatietä ajavia niin oikealta kuin vasemmalta tulevia. Vasemmalle käännöksen jälkeen jatketaan kohti Kalevaa ja Aitolahdentieltä kärkikolmion takaa oikealle kääntyvä väistää risteävää tietä ajavia.

Tiehallinnon mukaan valo-ohjauksisen tasoliittymän vapaan oikean järjestelyssä oikealle kääntyvä liikenne jätetään valo-ohjauksen ulkopuolelle. Ison kolmiokorokkeen ja pääsuunnan kanavoinnin avulla vasemmalle kääntyvät ajoneuvot saadaan risteävän tien ajoneuvoiksi, joita vapaan oikean ajoneuvojen kuljettajien on väistettävä. Myös vasemmalle kääntyvät ymmärtävät tällöin, että vapaan oikean liikenne on väistämisvelvollinen.

Moron lukijan kuva
Liikennetohtori on nähnyt päivittäin tilanteita, joissa kaksi ajoneuvoa tulee rinnakkain kohti Kauppakadun ja Aleksis Kiven kadun risteystä.

Liikennetohtori on nähnyt päivittäin tilanteita, joissa kaksi ajoneuvoa tulee rinnakkain kohti Kauppakadun ja Aleksis Kiven kadun risteystä.

Kauppakatu rassaa mieltä

Lukija kysyy: Kauppakadun päässä voi ajaa ja ajetaan kahta kaistaa käännyttäessä vasemmalle. Kummalta kaistalta pitäisi kääntyä, kun Aleksis Kiven katu vaihtuu käännöksen jälkeen kaksisuuntaiseksi? Jos vasemmalle käännytään vasemmalta kaistalta, kuuluuko oikealla olevan antaa tietä kun vasemmalta tuleva vaihtaa kaistaa?

Pertti

Liikennetohtori vastaa: Tuossa paikassa näkee päivittäin tilanteita, missä kaksi ajoneuvoa tulee rinnakkain kohti Kauppakadun ja Aleksis Kiven kadun risteystä, joka on nykyään mutkan luonteinen.

Vasemmalla oleva joutuu vaihtamaan kaistaa tilanteen jälkeen ja antaa tilaa oikeanpuoleisella ajolinjalla olevalle. Vasemmalla ajava joutuu vaihtamaan kaistaa, koska Aleksis Kiven katu on kaksisuuntainen.

Kysymykset

Liikennetohtorin vastaanotolle pääsee lähettämällä sähköpostia: moro@aamulehti.fi ja mukaan on hyvä laittaa kuva, karttalinkki tai piirros asian selventämiseksi.


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Tuo Linnainmaan risteys on sen verran tulkinnanvarainen, että Aitolahdentieltä keskustaan menijöille sietäisi tehdä ”kiihdytyskaista” ettei etuajo-oikeutta tarvitsisi ratkoa käräjillä. ”Iso” kolmiokoroke ei aivan niin iso ole että motarilta keskustaan kääntyvät heti ymmärtäisi suoraan ajaviksi.

  • Nimetön

    Jos yksisuuntaiselta kadulta (Kauppakatu) käännytään vasemmalle, niin silloinhan pitää ryhmittyä kadun vasempaan laitaan. Oikeaa puolta ei siis edes saa ajaa. Suoraan tai oikealle ajettaisiin oikeaa puolta, mutta tuossa risteyksessän se ei ole mahdollista.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio