Moron kolumni: Torilla tavataan tänä vuonna

Teppo Sulonen

Nuorina poikina pyörittiin paljon Tammelassa. Paikat olivat tuttuja, mutta jos silloin olisi kysytty tavara-aseman sijaintia, en olisi tiennyt. Nyt se vanha rötiskö on sitten otsikoissa ja kaikille tuttu. Me Tampellassa asujat olemme saaneet loistavan oikotien sen ohi suureen maailmaan. Aseman kohdalla on kiusana sumppu, kukaan ei uskalla ylittää risteystä ensimmäisenä.

On vaikea ymmärtää, miksi rakennus pitäisi säilyttää. Se on lievästi sanottuna ruma ja keskellä hyvää tietä. Vanhoja luodinreikiä seinässä ei taida olla muistona. Vaihdokkina pystyyn jätettäväksi ehdotettu tönö on vielä karmeamman näköinen puuhökkeli. Alueesta on noussut kai poliittinen kynnyskysymys. Turussakaan ei liene näin koomisen näköistä risteystä. Ymmärrän kyllä tunnesiteet heillä, jotka löysivät Morkulta elämänkumppanin. Osa muistelee taas topparin uraa entisessä Rautsun Reippaassa. Joku päätös pitäisi sumpusta saada. Nauramatta ohi ei voi ajaa, ja se on vaarallista.

Sen sijaan joulutori on hiljalleen saavuttanut ansaitun paikan kaupungin asukkaiden sydämistä. Sen kujilla on mukava kulkea. Siellä tapaa joskus tuttuja. Ostokset jäävät yleensä vähiin, mutta lempeä tunnelma on tärkein. Perinteinen bratwurst maistuu aina, ja konjakkisinappi kuulostaa tavallista herkkua hienommalta. Jouluinen tori on jo osa kaupungin historiaa.

Kansa on alkuvuodesta surrut nuorten maajoukkueen huonoa menestystä jääkiekossa. Porukasta leivottiin julkisuudessa etukäteen varma maailmanmestari. Kyllä sellainen vouhotus nuorten miesten päähän nousee. Puntti tutisee, eikä maila pysy kädessä. Nämä nuoret tähtipelaajat ovat tottuneet pelaamaan vanhojen konkarien kanssa samassa kentässä. On helppo mätkiä maaleja, kun syöttö tulee aina suoraan lapaan. Kisoissa samat pojat sitten joutuivat kantamaan itse vastuun, ja se oli liikaa. Vuosi aiemmin kävi samoin. Silloin syypääksi nimettiin valmentaja, aivan syyttä. Nyt samaa ryöpytystä ei tullut, koska koutsi ei ollut Tampereelta kotoisin.

Prosentit maitokaupoissa nousivat vähän, mutta kovalla metelillä. Huuto oli lähes yhtä raju kuin vuonna 1969, jolloin keskiolut vapautui. Se oli hieno päätös, sivistysvaltion askel. En varmasti tätä viimeistä uudistusta kaupassa hyödynnä. Silti ihmettelen, miksi Suomi olisi niin paljon muita eurooppalaisia kansoja henkisesti heikompaa, ettei se osaisi juoda oikein. Mehän olemme kaikissa maapallon nokkeluustilastoissa kärjessä, muttemme muka osaa ryypätä. Tätä en usko.

Presidentin vaalikin on tulossa. Asetelmat muistuttavat Kekkosen ajasta. Tulos on selvillä etukäteen, eikä vaalihuumaan kunnolla edes päästä. Tämä vuosi on myös kapinan muistovuosi. Nyt on siis korkea aika päättää, lasketaanko TBK:n mestaruudet jääkiekossa Tapparan meriitteihin mukaan. Minusta ne sinne ilman muuta kuuluvat. Koitetaan pysyä sivistyneesti sovussa. Kevät tulee ja torilla tavataan.

Kirjoittaja on tamperelainen kirjailija ja it-veteraani.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio