Moron kolumni: Lähde löytämään valoja keskustaan

Jukka Manninen

Taidan olla ihan toivoton romantikko ja nostalgikko ainakin yhdessä asiassa: Tampereen keskustan valomainoksissa. Kun syksy tummuu ja on märintä, pimeintä ja kurjinta mahdollista, pääsevät kaupungin upeat valomainokset oikeuksiinsa. Lisäksi märkä asvaltti heijastelee valoja upeasti.

Tältä näkökannalta pimein syksy on mukavaa aikaa, ota siitä kaikki mielihyvä irti valokävelyllä.

Sateella on paras aika lähteä iltakävelylle keskustan kaduille. Suosittelen löytöretkeilemään ja varustautumaan lämpimillä vaatteilla ja sateenvarjolla.

Jos et ole pitkään aikaan kävellyt esimerkiksi Tuomiokirkonkadulla tai Näsilinnankadulla ja niiden naapurustossa, on jo korkea aika lähteä tutustumaan niiden nykyiseen meininkiin.

Huipuinta on, että näin pimeimmän syksyn aikaan valokävelylle pääsee ihmisten aikaan ja moni kivijalkakauppa on vielä avoinna. Rohkeasti sisään vaan ja tutustumaan valikoimaan.

Hienoja mainosvaloja kytätessä joutuu muutoinkin katselemaan kaupunkia hieman eri näkökulmasta kuin tavallisesti.

Katse kiertää avarampaa kehää kuin normaalisti, kengän kärkien sijaan ihaillaan yläilmoja ja talojen seinuksia ja myös kadun toista puolta.

Osa valomainoksista vaatii etäisyyttä, esimerkiksi ikuinen klassikko on Triumph-mainos Hatanpään valtatiellä hotelli Ilvestä vastapäätä kerrostalon katolla. Se näkyy parhaiten Hämeensillalta.

Moni keskustan talokin on nykyään kauniisti valaistu, mitä ei helposti huomaa sateelta suojaan juostessaan tai bussiin kiiruhtaessaan.

Tältä näkökannalta pimein syksy on mukavaa aikaa, ota siitä kaikki mielihyvä irti valokävelyllä.

Valokävelyn koko idea on haahuilla hiljakseen Hämeenkatua ja sivukatuja hienoja valomainoksia ihaillen. Sympaattisia löytöjä ovat esimerkiksi kultasepänliikkeitten kihloja-valomainokset, joita onneksi on vielä säilynyt.

Tuulahdus menneestä ovat myös suutari-, parturi- ja leninkiliike-valomainokset, joista melkein kaikki ovat valitettavasti hävinneet. Valomainoskävelyllä kannattaa kiertää jokainen sivukatu tarkoin, monet säilyneet pikkumainokset löydät juuti pikkukatujen varrelta.

Omasta mielestäni kaikkein upeimpia ovat neonvaloputkesta taiteillut kaunokirjoitusta muistuttavat valomainokset. Sen tyylisiä oli muun muassa Vikkulalla aikoinaan pitkin Hämeenkatua. Onneksi jopa upouusien yritysten valomainoksissa on paikoin samaa henkeä.

Ikuinen suosikki on myös kahvila Siilinkarin valomainos Hämeenkadulla. Klassikkokahvila on toiminut samalla paikalla kymmeniä vuosia.

Onneksi valomainoksen tyyli on uudistuksissa säilynyt, vaikka vähän on jouduttu antamaan nykyajalle periksi.

Kirjoittaja on Moron toimittaja.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio