Millaista on hervantamainen vesi? Testi paljastaa, että hanavesi maistuu erilaiselle Tampereen eri osissa

Moron raati selvitti, miltä maistuu vesi Tampereen eri kaupunginosissa. Keskustan vesi valittiin yksimielisesti parhaaksi.

Petri Huhtinen
Millaista on hervantamainen vesi? Testi paljastaa, että hanavesi maistuu erilaiselle Tampereen eri osissa

Moron vesitestissä olivat mukana vasemmalta alkaen: Sinikka Vilenius, Christina Suominen, Katariina Räisänen ja Pinja Kurki.

Essi RundgrenMoro, Siperia

Tamperelaiset juovat hieman erilaista vettä riippuen siitä, missä päin kaupunkia he asuvat. Moron raati selvitti, missä päin kaupunkia vesi maistuu parhaalta.

Tesomalle tulee pohjavettä Mustalammesta, Julkujärveltä ja Pinsiöstä. Keskustan vesi on sekoitus Roineen pintavettä Ruskon vedenpuhdistuslaitokselta ja Messukylän pohjavettä. Hervannassa juodaan Roineen pintavettä.

Ensi vuoden alusta lähtien Tampereella juodaan myös Näsijärven vettä, kun Kaupinojan vedenpuhdistuslaitos aloittaa toimintansa toden teolla. Jo nyt esimerkiksi Keskustan hanoista saattaa tulla hieman Näsijärven vettä, koska laitoksen koekäyttö on jo pitkällä.

Tällä hetkellä 70 prosenttia tamperelaisten hanavedestä johdetaan Ruskon vedenpuhdistuslaitoksesta. Jatkossa puolet tuosta määrästä tulee Kaupinojan laitokselta.

Petri Huhtinen
Vesiä maisteltiin sokkona, jotta mielikuvat eivät vaikuttaisi tulokseen.

Vesiä maisteltiin sokkona, jotta mielikuvat eivät vaikuttaisi tulokseen.

–Kaupinojan saneerauksen tarkoituksena on ollut parantaa vesihuollon toimintavarmuutta. Tarvittaessa Kaupinojan vedenpuhdistamo voi korvata Ruskon laitoksen täysin, Tampereen veden käyttöpäällikkö Riitta Kettunen kertoo.

Tutkitaan kerran viikossa

Mutta onko sillä merkitystä, mistä vesi tulee? Maistuuko Roineen pintavesi erilaiselta kuin Mustalammen pohjavesi?

–Veden mausta ja hajusta tulee palautetta erityisesti syksyisin, kun muilta paikkakunnilta Tampereelle muuttaneet opiskelijat eivät ole tottuneet kloorattuun veteen, kertoo Tampereen veden laboratorioanalyytikko Sinikka Vilenius.

Klooria lisätään veteen sen desinfioivan vaikutuksen vuoksi. Etenkin pintavedessä on aina jonkin verran orgaanista ainesta. Pohjaveteen lisätään pintavettä vähemmän klooria, mutta se saattaa itse asiassa haista selkeämmin kloorille kuin pintavesi.

–Pohjavesi on niin puhdasta, ettei se kuluta klooria samalla tavalla kuin pintavesi, Vilenius selittää.

Vileniuksen työhön kuuluu tietää, miltä Tampereen vesi maistuu. Ruskon vettä haistellaan ja maistellaan päivittäin.

Moro teki sokkotestin

Kaupunkilaisille tärkeintä on kuitenkin se, miltä vesi maistuu, kun se tulee hanasta. Moro päätti selvittää asiaa ja järjesti sokkotestin, johon Vileniuksen lisäksi ammattilaisen näkökulmaa toi yksi Suomen ensimmäisistä viiniammattilaisista, ravintoloitsija ja sommelier Christina Suominen. Ravintola C:stä ja Armas Kuppilasta tunnettu Suominen on toiminut myös vuoden nuori sommelier -kilpailun päätuomarina.

–Ravintolassa syödessä ja viiniä juodessa tulisi juoda myös paljon vettä, joten kiinnitän työssäni paljon huomiota veden makuun. Siihen, miten veden kovuus ja suolaisuus vaikuttavat kokonaisuuteen.

Petri Huhtinen
Keskustan vesi sai raadilta eniten ylisanoja. Kuvassa vasemmalta: Sinikka Vilenius, Christina Suominen, Katariina Räisänen ja Pinja Kurki.

Keskustan vesi sai raadilta eniten ylisanoja. Kuvassa vasemmalta: Sinikka Vilenius, Christina Suominen, Katariina Räisänen ja Pinja Kurki.

Maallikon näkökulmaa testissä edustivat Katariina Räisänen ja Pinja Kurki. Molemmat opiskelevat Tamkin yrittäjyyden yksikössä Proakatemiassa ja kuuluvat siellä Projektitoimisto Totaliin. Kurki juo kotonaan Vuoreksen vettä, Räisänen Hervannan. Pohjois-Pohjanmaalta Tampereelle muuttanut Räisänen ja Nurmeksesta kotoisin oleva Kurki kertovat, että Tampereen kloorattu vesi oli aluksi pieni shokki.

–Äiti vitsailee, että pitää ottaa omat vedet mukaan, kun tulee kylään, Kurki nauraa.

Sokkotestissä maisteltiin Linnainmaan, keskustan, Tesoman ja Hervannan vettä sekä pullotettua lähdevettä. Testiryhmän tehtävänä oli arvioida veden makua ja koettaa arvata, minkä alueen vesi oli kulloinkin kyseessä.

Petri Huhtinen

1. Novelle lähdevesi Haastaja

Novellen lähdevesi tulee Suomen syvimmältä soraharjulta Karijoelta Etelä-Pohjanmaalta.

Pinja: ”Normaali.”

Katariina: ”Neutraali ja puhdas.”

Christina: ”Raskas ja jännitteinen. Jos tätä joisi janoonsa, ei välttämättä tuntisi itseään virkistyneeksi.”

Sinikka: ”Tämä voisi olla keskustan vettä.”

Petri Huhtinen

2. Linnainmaa

Sekoitus Roineen pintavettä ja Messukylän pohjavettä.

Pinja: ”Hervantamainen maku. Maistuu uimahallille.”

Katariina: ”Maistuu vähän kloorilta. Vesi ei maistu luonnolliselta vaan keinotekoisesti puhdistetulta.”

Christina: ”Tämä voisi olla keskustan vettä, käytän sitä myös ravintoloissani.”

Sinikka: ”Luulen, että tämä on Linnainmaalta. Tunnistan vedet paremmin hajun kuin maun perusteella.”

Petri Huhtinen

3. Keskusta

Sekoitus Roineen pintavettä ja Messukylän pohjavettä. Keskustan vedessä voi olla tällä hetkellä myös hieman Näsijärven vettä.

Pinja: ”Hyvän makuinen. Tämä voisi olla pullovettä.”

Katariina: ”Veikkaan, että tämä on lähdevettä. Se maistuu raikkaalta.”

Christina: ”Puhdas ja selkeä. Tätä juo mielellään. Juon treeneissä pullotettua lähdevettä, tämä muistuttaa sitä.”

Sinikka: ”Kylmintä ja raikkainta. Lämpötila vaikuttaa makuun.”

Petri Huhtinen

4. Tesoma

Pohjavettä Mustalammesta Kalkusta, Julkujärveltä ja Pinsiöstä.

Pinja: ”Tämäkin maistuu normaalilta, mutta kuitenkin erilaiselta kuin ensimmäinen vesi.”

Katariina: ”Samantapainen maku kuin ensimmäisessä, mutta eka oli parempi.”

Christina: ”Tästä sain jotain aromeja nenään. Tulee puhtaan pyykin vaikutelma, vesi ikään kuin henkii puhtautta.”

Sinikka: ”Veikkaan, että tämä on Hervannan vettä.”

Petri Huhtinen

5. Hervanta

Hervannan vesi on Roineen pintavettä.

Pinja: ”Tuntui suussa painavalta ja vedessä on outo sivumaku. Se ei maistu puhtaalle ja luonnolliselle.”

Katariina: ”Tämän on pakko olla Hervannan vettä. Se on pahaa, eikä maistu puhtaalta pohjavedeltä.”

Christina: ”Tämä ja ensimmäinen vesi ovat erilaisia kuin muut, jotenkin raskaampia ja runsaampia. Ehkä niissä on enemmän suolaa tai mineraaleja.”

Sinikka: ”Maistuu pullolle.”

Moron sokkotestissä viiden eri veden makuja arvioivat Tampereen veden laboratorio­analyytikko Sinikka Vilenius, ravintoloitsija ja sommelier Christina Suominen sekä tamperelaiset Katariina Räisänen ja Pinja Kurki.

Kaupinojan vedenpuhdistuslaitos

Kaupinojan vedenpuhdistuslaitos rakennettiin päävedenottamoksi vuonna 1928.

Laitos jäi käyttämättömäksi 1970-luvulla, kun Ruskon vedenpuhdistamo valmistui ja saastuneen Näsijärven juomavesikäytöstä luovuttiin.

1990-luvulla Näsijärven tervehdyttyä Kaupinoja otettiin varalaitoskäyttöön.

Vuonna 2011 aloitettiin Kaupinojan vedenpuhdistuslaitoksen kunnostamisprojekti. Samassa yhteydessä vedenottamoon alettiin rakentaa uutta kaukojäähdytyslaitosta.

Varsinaiset saneeraustyöt alkoivat vuonna 2013 raakavesiputkien rakentamisella Näsijärveen. Saneerauksen piti alun perin olla valmis jo vuonna 2015.

Kaupinojan vedenpuhdistuslaitos aloittanee toimintansa vuoden loppuun mennessä. Parhaillaan käynnissä on koekäyttö, jonka aikana testataan laitteita.

Kaupinojan vedenpuhdistuslaitoksesta tulee Tampereen veden toinen päävesilaitos Ruskon pintavedenottamon rinnalle.


Kommentit (5)

  • Sisko

    Olen kyllä todella pettynyt paikalliseen juomaveteen. Veden haju ja maku kuin uimahallin kloorivettä! Miksi näin? Onko ihan pakko kloorata? Olemme melko tuoreita Tamperelaisia ja on ollut tyrmistyttävää avata vesihana ja todeta että vesi haisee ja maistuu pahalle! Mistä siis vaihtoehto tälle juomavedelle? Onko Tampereen seudulla lähteitä joista voisi hakea juotavaa vettä?

  • Nimetön

    Tässä ei oo ollenkaan Tampereen eteläpuolta. Mitä on Härmälässä tai Multisillassa?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio