Miksi maailmallakin kiinnostusta herättänyt Muumimuseo on kiinni maanantaisin? "Henkilöresurssi- ja rahakysymys"

Suurin osa Tampereen museoista on maanantaisin suljettu. Vakoilu­museo, Lenin-museo ja Sara Hildénin taidemuseo toivottavat tervetulleeksi joka päivä.

Emil Bobyrev, Aamulehden arkisto
Miksi maailmallakin kiinnostusta herättänyt Muumimuseo on kiinni maanantaisin? "Henkilöresurssi- ja rahakysymys"

Muumimuseon suosio on kovaa ja kävijöitä on noin tuhat päivässä, mutta maanantaisin tämäkin uusi suosikki on kiinni.

Jukka ManninenMoro, Siperia

Maanantai on museoista kiinnostuneelle ankea päivä Tampereellakin. Moni lomalainen ja turisti nykii maanantaisin turhaan Tampereen museoiden ovia.

Vakiintuneen kansainvälisen käytännön mukana useimmat museot ovat myös kuumimpaan kesäloma-aikaan maanantaisin kiinni. Tämähän on tietysti ihan hassua, sillä kävijöitä voisi loma-aikoina olla myös maanantaina.

Esimerkiksi kansainvälistä huomiota herättänyt Muumimuseo Tampere-talossa on vetänyt Tampereella turisteja aina Japanista saakka. Museo ja itse asiassa koko Tampere-talo ovat kiinni heinäkuussa maanantaisin. Tampere-talo on auki 7. elokuuta lähtien myös maanantaisin, mutta Muumimuseo vain tiistaista sunnuntaihin.

Miksi kiinni?

Miksi museot sitten ovat kiinni maanantaisin? Syinä on mainittu muun muassa henkilökunnan vapaapäivien mahdollistaminen, museon siivous ja järjestely.

–Mielellämme pitäisimme museot auki vaikka ympäri vuorokauden, mutta se on henkilöresurssi- ja rahakysymys. Tärkein syy on kuitenkin, että museoissa tarvitaan yksi rauhallinen päivä siivoukseen, kunnostuksiin ja esimerkiksi tekniikan huoltoon, sanoo Muumimuseon ja Tampereen taidemuseon museonjohtaja Taina Myllyharju.

Muumimuseossa esimerkiksi tehdään jo nyt töitä kahdessa vuorossa tiistaista sunnuntaihin.

Muutos tulossa?

Tampereen seudun matkailua edistävät Visit Tampere ja Tredea. Toimitusjohtaja Harri Airaksinen kannattaa maanantaiaukioloa.

–Maailma on muuttunut ja maanantaisinkin on paljon matkailijoita liikkeellä heinä–elokuussa. Museoiden avaaminen tänä aikana maanantaisinkin on hyvä ja harkinnan arvoinen asia. Täytyykin katsoa, mitä sille voitaisiin tehdä, Airaksinen innostuu.

Kolme on auki

Iloisia poikkeuksia Tampereella on, sillä Vakoilumuseo, uudistunut Lenin-museo ja Sara Hildénin taidemuseo ovat avoinna joka päivä.

–Viikonlopun levänneille ihmisille on hyvä tarjota jotain mielekästä. Tahdomme olla saatavilla viikon ympäri ja ilman valtion tukea toimivana museona meidän pitää poimia murusetkin, perustelee Vakoilumuseon näyttelypäällikkö Pirkka Turja.

Aukioloaikoja

Moro keräsi esimerkkejä muiden museoiden ja keskustan vierailukohteiden kesän aukioloajoista Tampereella:

Vakoilumuseo

Maanantaista lauantaihin kello 10–18 ja sunnuntaisin kello 11–17.

Lenin-museo

Kesäkaudella joka päivä kello 11–18.

Sara Hildénin taidemuseo

Avoinna joka päivä kello 10–18.

Amurin työläismuseo­kortteli

Ma suljettu. Avoinna ti–su kello 10–18.

Museo Milavida

Ma suljettu. Avoinna ti–su 10–18.

Museokeskus Vapriikki

Ma suljettu. Avoinna ti–su 10–18.

Muumimuseo

Ma suljettu. Avoinna ti–pe 9–19. la–su klo 11–18.

Poliisimuseo

Ma ja su suljettu. Avoinna ti–pe 10–15 ja la 12–17.

Tampereen taidemuseo

Ma suljettu. Avoinna ti–to 9–17, pe 9–18, la–su 10–18.

Työväenmuseo Werstas

Ma suljettu. Avoinna ti–su 11–18.

Tuomiokirkko

Avoinna joka päivä 10–17.

Aleksanterin kirkko

Avoinna ma–pe 11–18 ja su 9–15.

Finlaysonin kirkko

Avoinna joka päivä 10–18.

Kalevan kirkko

Avoinna joka päivä 11–17.

Vanha kirkko

Ma–to suljettu. Avoinna pe–su 11–15.

Pääkirjasto Metso

Avoinna ma–pe 10–19 ja la 10–16.

Kauppahalli

Avoinna ma–pe 8–18 ja la 8–16.

Tampereen uintikeskus

Huoltotauko 6. elokuuta saakka.

Pyynikin uimahalli

Avoinna ma, ti, to, pe 6–21 (viimeinen sisäänpääsyaika uimareille 19.45), ke 13–21 (viimeinen sisäänpääsyaika uimareille 19.45), la ja su 10–18 (viimeinen sisäänpääsyaika uimareille 16.45).


Kommentit (4)

  • Maailma muuttuu -

    Suomi on saanut viime aikoina paljon myönteistä huomiota matkailumaana. Muumimuseota tullaan katsomaan ulkomaita myöden. Tällöin luulisi, että Muumimuseon ja muiden museoiden kannattaisi huomioida potentiaaliset kävijät ja maksavat asiakkaat pitämällä museoita auki edes kesäaikana joka päivä. Tukholmassa esimerkiksii Vasa museo on auki kesäkaudella klo 8:30-18 joka päivä. Silti museoon pitää aika ajoin jonottaa.
    Vaikka maanantai onkin perinteisesti ollut kansainvälisestikin päivä, jolloin museot ovat kiinni – tarvitseeko niin aina olla hamaan tappiin asti? Huolto- ja siivoustyöt on varmasti mahdollisuus järjestää museon ollessa suljettuna. Sehän on järjestelykysymys, jos niin halutaan.

  • Nimetön

    Eikös se voida laskea ihan kävijämäärien perusteella, että kannattaisiko maanantaiaukiolo lisääntyneisiin henkilöstökustannuksiin verrattuna. Muumimuseon luulisi olevan aiheen ja sijaintinsa puolesta sellainen, jossa kannattaisi maksaa palkat työntekijöille myös maanantailta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio