Mikä kelpaa muovipakkausten keräykseen? Katso tästä, mitä saa laittaa ja mitä ei

Jos muovipakkauksen puhdistukseen tarvitaan paljon lämmintä vettä ja pesuaineita, voi olla ympäristön kannalta parempi laittaa pakkaus sekajätteeseen.

Janne Ruotsalainen
Mikä kelpaa muovipakkausten keräykseen? Katso tästä, mitä saa laittaa ja mitä ei

Tässä on pestyjä muovipakkauksia kuivumassa tiskipöydällä ja odottamassa keräysastiaan viemistä.

Päivi VasaraMoro

Muovipakkausten keräykseen käyvät vain puhtaat ja kuivat muovipakkaukset. Jos puhdistukseen tarvitaan paljon lämmintä vettä ja pesuaineita, voi olla ympäristön kannalta parempi laittaa pakkaus sekajätteeseen.

Pitää ajatella myös sitä, kannattaako viemäriin ajaa kovin rasvaista vettä vai onko järkevintä laittaa pakkaus sekajätteeseen.

Saukonmäessä on jaettu asukkaille seuraavanlaista tietoa siitä, mitkä muovit kuuluvat Pirkanmaan Jätehuollon kokeilussa muovipakkausten keräykseen ja mitkä eivät.

Saa laittaa:

Muovipakkauksista saa laittaa keräysastiaan kotitalouden tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset:

Elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jukurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto ja valmisruokapakkaukset.

Pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset.

Muovipullot, -kanisterit ja -purkit – mieluiten litistettynä.

Muovikassit, -pussit ja -kääreet.

Ei saa laittaa

Likaisia muovipakkauksia tai sekajätettä.

PVC-pakkauksia (03)

Muita muovituotteita tai yritysten muovipakkauksia.

Keräykseen ei voi laittaa muuta muovia (esimerkiksi lelut, astiat) kuin muovipakkauksia.

20 ekopisteessä

Muovipakkauksia kerätään Tampereen seudulla osassa Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n ekopisteissä. Tampereella muovipakkausten keräys löytyy 20 ekopisteestä. Pisteet löytyvät www.kierrätys.info -osoitteesta. Tässä linkki:

Kuluttajapakkausjäte lajitellaan Fortumin laitoksella, jonka jälkeen osa jätteestä menee granulaatin valmistukseen ja osa jatkaa matkaansa muille jalostajille. Kierrätyskelvoton osa menee energiaksi. Uusiotuotteita ovat muovikassit, -pussit ja -ruukut.

Tuottajan laajempi vastuu pakkaustensa jätehuollosta ja hyötykäytöstä koskee kaikkia pakkaajia ja pakattujen tuotteiden maahantuojia, joiden liikevaihto on vähintään miljoona euroa.

Juttua muokattu 7.2.2018 kello 19.27. Lisätty juttuun väliotsikot.


Lue myös nämä


Kommentit (17)

 • Veli-Pekka Parviainen

  Olemme jo muutaman vuoden ajan kuljettaneet muovijätettä lähimarketin keräyspisteeseen. En ole kemian asiantuntija joten minua on vain jäänyt vaivaamaan kierrätykseen kelpaamaton PVC-muovi(3). Olen odottanut, että joku selittäisi kuinka erotan PVC:tä sisältävän muovin kierrätykseen kelpaavasta muovista. Kierrätysjutussanne kerrotte, että elintarvikepakkauksissa ei yleensä käytetä sitä ja työkalujen ja leikkikalujen sitä voi joskus olla. Olisi varmasti hyvä selvittää, kuinka maallikko voi nähdä muovipakkauksesta PVC-muovipitoisuuden.
  Yksinkertaisin ratkaisu muovinkierrätyksessö olisi, että valmistaja tai kauppias velvoitettaisiin merkitsemään jollakin tunnuksella kierrätykseen kelpaavan pakkausmateriaalin ja sama tunnus olisi keräysastiassa. Ei olisi niin epävarma olo viedessäni muovia keräysastiaan.
  Jutun otsikko antaa tilaisuuden viisastelulle. ”Rikkinäistä muovipulkkaa ei saa laittaa astiaan”. Entä voisiko ehjän. Voisi myös kysyä, että miksi. Juttunne ei anna vastausta tähän.

 • Nimetön

  Jos muovin kierrätys tuntuu vaikealta, niin asian voi ratkaista siten, että laittaa muovijätteen kuivajätteeseen, jolloin se menee joka tapauksessa poltettavaksi. Asiasta näyttää tulleen omantunnonkysymys, joka sen ei tarvitse olla. Ympäristö on toki yhteinen asia, mutta muovin kierrätyksessä on kyse myös muusta. Tottakai kuluttaja ja kotitaloujätteensä lajitteleva henkilö haluaa tietää konkreettisesti ketä kierrättäminen itseasiassa hyödyttää ja sen onko kyse vain kosmetiikasta, jolla ihmisten huomio saadaan kiinnitetyksi epäolennaisiin asioihin. Kierrätetäänkö teollisuusjäte ja teollisuudessa syntyvä muovijäte ? Entä kuka korjaa potin kierrätysfirman tuotosta dja mitä he sillä tekevät ? Asia on uusi vaikka se voisi olla jo ainakin kaksikymmentä vuotta vanha. Kuluttajalle ei voi vastuuta työntää loputtomiin. Uusi ilmiö muovin kierrätyksessä on se, että taustalla häämöttää kovanlainen omatunto, joka ei salli mitään ”roskaamista”.

  Kasvottoman säännönlaatijan tulisi tulla näkyviin ja kertoa itsestään. Isännöinti ja taloyhtiöt tuntuvat muuttuuneen joissakin tapauksissa määräilijöiksi, jotka tekevät mitä vain kunhan voivat saada siitä rahaa. Surullinen totuus on, että viihtyisyys kärsii, jos aamusta iltaan joutuu miettimään mitä saa/voi tehdä vaikka omassa asunnossaan (omistusasunnossa). On typeränoloista, että ihmisiä pitäisi ”kouluttaa” laittamaan roskat roskikseen oman asuntonsa pihalla ja että tavallisia asuintaloja käytetään ”koulutuspaikkoina” siivoojille. Näin kuitenkin eräs iso siivousyritys toimii. Ilmaista opetustilaa ja mukavaa lämpöä jaettuna asukkaiden ja siivoojien kesken.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio