"Mää pääsin takasin kotio" – Pormestarin erityisavustaja Kaisa Läärä palasi riemumielin takaisin Tampereelle

"Työhaastattelussa minulta kysyttiin, mitä arvelen tehtäviini kuuluvan. Vastasin, että varmaankin töitä laidasta laitaan ja siihen olen valmis. Sitten sanoin, että jos ei ihan joka aamu tarvisi kahvia tuoda pormestarille sentään. – Kahvia olen tuonut yhden kerran samalla kun hain sitä itselleni."

Janne Ruotsalainen
"Mää pääsin takasin kotio" – Pormestarin erityisavustaja Kaisa Läärä palasi riemumielin takaisin Tampereelle

Kaisa Läärä seuraa mediaa pormestarin avuksi, jotta Lauri Lyly voi tehdä tarvittaessa asioista ulostuloja julkisuudessa.

Päivi VasaraMoro

Pääsemme pormestarin erityisavustajan Kaisa Läärän siivellä pormestarin neuvotteluhuoneeseen. Kaisa istahtaa soikean pöydän ääreen vastapäätä sitä paikkaa, jota Lauri Lyly tapaa käyttää.

Kaisa Läärällä on ollut työuraonnea. Toki hänellä on osaamista, taitoa ja muita hyviä avuja, jotka mahdollistavat tuon onnen.

Mää pääsin takasin kotio. Kaisa Läärä

Pormestari Lauri Lylyn erityisavustajaksi hän päätyi, koska häntä kysyttiin tehtävään. Silloin hän työskenteli Helsingissä Ammattiliitto JHL:n Motiivi-lehden päätoimittajana.

–Tietenkin ratkaisusta keskusteltiin kotona avopuolisoni Teemu Kammosen kanssa. Hän kannusti heti ja sanoi, että tällainen tilaisuus tarjotaan kerran elämässä ja nyt mennään Tampereelle.

Pariskunnasta molemmilla on sitä työuraonnea ja osaamista sen onnen takaajana, sillä Teemu Kammonen sai Tampereelta töitä Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan uuden mediadeskin esimiehenä Mediapoliksessa Tohlopissa. Paremmin ei olisi voinut käydä.

Janne Ruotsalainen
Kaisa Läärän työhuone on lähellä pormestarin neuvotteluhuonetta.

Kaisa Läärän työhuone on lähellä pormestarin neuvotteluhuonetta.

Neljän vuoden pesti

Pormestarin erityisavustajan tehtävä on sidottu pormestarin virkakauteen eli se kestää neljä vuotta. Kaisa Läärä jätti Helsingissä takaportin auki, sillä JHL myönsi työvapaata vuoteen 2019 asti, pidemmästä vielä neuvotellaan. Näillä näkymin hän voi palata entiseen työpaikkaan, mutta ei välttämättä päätoimittajaksi.

–Isä oli huolissaan etukäteen siitä, onko pormestari Lyly kovin vaativa ja entäs jos en viihdykään uudessa työssä. Mitäs sitten tehtäisiin, kun olen muuttanut Helsingistä ja kaikkea. Turha huoli, sillä olen viihtynyt todella hyvin ja pormestari Lauri Lyly on hyvä pomo.

Janne Ruotsalainen
Kaksi kännykkää ja kalenteri, jossa on kansikuvana tietenkin Tampereen kartta.

Kaksi kännykkää ja kalenteri, jossa on kansikuvana tietenkin Tampereen kartta.

Kaisan erityisalue on pormestarin viestinnästä huolehtiminen. Hän pitää esimiehensä ajan tasalla siitä, missä menevät kulloinkin ajankohtaiset asiat, kuten vaikkapa lentorata, joka mahdollistaa vaihdottoman junayhteyden Tampereelta ja nopean yhteyden pääkaupungista Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

–Työhaastattelussa minulta kysyttiin, mitä arvelen tehtäviini kuuluvan. Vastasin, että varmaankin töitä laidasta laitaan ja siihen olen valmis. Sitten sanoin, että jos ei ihan joka aamu tarvisi kahvia tuoda pormestarille sentään.

–Kahvia olen tuonut yhden kerran samalla kun hain sitä itselleni.

Pormestari on itsenäinen

Kaisa Läärän lähin esimies pormestarin esikunnassa on yhteysjohtaja Tuukka Salkoaho. Jos joku haluaa audienssin pormestarin puheille, siitä sovitaan heistä jommankumman tai sihteeri Ritva Vakkurin kanssa.

–Hyvin paljon pormestari Lyly hoitaa asioita itsenäisesti, sillä hänellä on laajaa osaamista ja taitoja jo SAK:n ajoilta. Hän sitten vain laittaa meille tiedon, että tämä asia on sovittu näin.

Yksi erityisavustajaksi valintaan vaikuttanut ansio lienee ollut se, että Helsingin vuosina Kaisaa kysyttiin järjestämään projektina viestintä kansainvälisen Historioitsijat ilman rajoja -perustamiskonferenssille. Pääjärjestäjä oli Historioitsijat ilman rajoja Suomessa -yhdistys, jonka nokkamiehinä toimivat Helsingin Sanomien emerituspäätoimittaja Janne Virkkunen ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja. Viestintätehtävänä oli muun muassa järjestää kontaktit kansainväliseen mediaan. Kaikki meni hyvin.

Janne Ruotsalainen
Kaisa Läärä on paljasjalkainen tamperelainen ja mahdollisuus palata Helsingistä kotikaupunkiin oli iloinen asia.

Kaisa Läärä on paljasjalkainen tamperelainen ja mahdollisuus palata Helsingistä kotikaupunkiin oli iloinen asia.

–Erityisavustajana seuraan pormestarin avuksi mediaa. Teen asioista yhteenvetoja, joiden perusteella pormestari voi tehdä ulostuloja, jos asia sitä vaatii. Laadin tietopohjia. Olen läsnä pormestarin tapaamisissa ja teen sihteerinä muistioita.

–Kerran olen ollut Vapriikissa viemässä kaupungin virallisen tervehdyksen, kun kenenkään ylemmän aikatauluun se ei sopinut. Paikalla oli sähköshokkihoitojen ammattilaisia ja tervehdys piti esittää englanniksi. Vaati paljon taustatöitä, sillä entuudestaan minulla ei ollut sähköshokkihoidosta kuin elokuvien luomia ennakkoluuloja. Vieraita oli 150 ja jännitti hirveästi, mutta sanoin itselleni, että nyt otetaan rauhallisesti. Paikalla ollut Vapriikin ihminen huikkasi jälkeenpäin, että hyvin se meni.

Kysyn Kaisalta, onko hän suunnitellut politiikasta itselleen tulevaisuutta.

–Mää en tiedä, olenko suunnitellut politiikkaan menoa. Se työ on äärimmäisen mielenkiintoista ja tosi vaativaa. Kun käsittelee poliitikkojen saamaa palautetta, en tiedä haluaisinko ja kestäisinkö sitä työtä.

Janne Ruotsalainen
Kaisa Läärä on TTT:n hallituksen jäsen ja pitää Työviksen puolia. –Kaikki keinot ovat käytössä, jotta työryhmän hurja ehdotus ei toteudu.

Kaisa Läärä on TTT:n hallituksen jäsen ja pitää Työviksen puolia. –Kaikki keinot ovat käytössä, jotta työryhmän hurja ehdotus ei toteudu.

Kuolinisku päänäyttämölle

Kaisa Läärä on ollut vuodesta 2015 Tampereen Työväen Teatterin hallituksessa, joten puhumme sen asemasta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama asiantuntijatyöryhmä sai tammikuussa valmiiksi ehdotuksensa valtionosuusjärjestelmän uudistamisesta. Ryhmä ehdottaa, että Tampereen Työväen Teatterin kansallisnäyttämön asema tulisi poistaa. Tämä tarkoittaisi kahden miljoonan euron leikkausta TTT:n vuosibudjettiin.

–Se on hurja ehdotus, jos se sellaisenaan toteutuu. Nythän ehdotus menee vielä valmisteluun ja ministerille. Jos työryhmän valitsema linja toteutuu, se merkitsee TTT:n päänäyttämön menemistä kiinni.

–Sen seurauksena ei enää olisi paikkaa, jossa koulutettaisiin näyttämötekniikan osaajia tai jatkettaisiin yhteistyötä Tamkin musikaalikoulutuksen kanssa.

Kaikki keinot karvalakkilähetystöjä myöten ovat käytössä, jotta työryhmän ehdotus saadaan kaadettua. Työryhmän työ ei ollut julkista, joten siihen ei päässyt vaikuttamaan ennen kuin ehdotus valmistui.

Kaisa Läärä

Kaisa Läärä on paljasjalkainen tamperelainen. Hänen lapsuudenkotinsa on Hakametsässä. Nyt hän asuu Kalevassa. Kaisa on 29-vuotias ja täyttää 30 syksyllä.

Hän on opiskellut yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistossa.

Vapaa-ajalla Kaisa toimii ProCom Viestinnän ammattilaiset ry:n Tampereen aluejaoksen puheenjohtajana, lukee tietokirjoja sekä kannustaa Louisiana State Universityn ja Ilveksen joukkueita.

Hän on työskennellyt Ammattiliitto JHL:n Motiivi-lehden toimituspäällikkönä ja päätoimittajana vuodesta 2016 ja sitä ennen hänen työhönsä JHL:ssä kuuluivat päätoimittajan tehtävät Aktiivi-julkaisussa ja verkkolehdessä sekä toimitussihteerin tehtävät Motiivi-lehden ja Venttiili-lehden printissä. JHL on Julkisten ja hyvinvointialojen liitto, ja se kuuluu SAK:hon.

Helsinkiin hän muutti vuonna 2014. Hän on työskennellyt myös viestinnän alan tehtävissä sekä toimittajana muun muassa Aamulehdessä (2012–2014) ja Hervannan Sanomissa. Tampereelle hän muutti takaisin viime vuoden elokuussa.

Hän sai tilaisuuden työskennellä neljä kuukautta opintovapaalla JHL:stä Suomen suurlähetystössä Washingtonissa Yhdysvalloissa 2015. Suomen lähetystö on aivan vatikaanin lähetystön vieressä, joten turvajärjestelyt olivat Paavin vieraillessa mittavat. Ulkoseinät ovat vain parin metrin päässä toisistaan.

Paavin vieraillessa Washingtonissa kansainväliset toimittajat joutuivat odottamaan Vatikaanin suurlähetystön pihalla "karsinassa", joten Suomen suurlähetystön lehdistöneuvos Sanna Kangasharju keksi ehdottaa työkaverilleen, että eiköhän leivota korvapuusteja ja tarjota niitä kahvin kanssa toimittajille ja muistuteta heille Suomen olemassaolosta. Korvapuustidiplomatia toimi ja toimittajat olivat onnessaan.

Jos sinulla on vinkki mitäs sää -sarjan haastateltavaksi, laita sähköpostia moro@aamulehti.fi ja voit ehdottaa hänelle kahta kysymystä vastattavaksi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio