Löytötavaratoimistosta viedään kilokaupalla hävitettäväksi avaimia, joita kukaan ei kaipaa – toimi näin, jos hukkaat avaimesi

Avaimia häviää erityisesti kesäisin, kun terassilla istuessa avainnippu tipahtaa taskusta. Pirkanmaan löytötavaratoimistoon tuodaan eniten koti- ja pyörän avaimia.

Merja Ojala
Löytötavaratoimistosta viedään kilokaupalla hävitettäväksi avaimia, joita kukaan ei kaipaa – toimi näin, jos hukkaat avaimesi

Nea Tamminen ja Emilia Jokijärvi lajittelevat Pirkanmaan löytötavaratoimistoon tulleet avaimet laatikoihin löytökuukauden mukaan. Lain mukaan löytötavaratoimiston täytyy säilyttää löytötavaraa kolme kuukautta. Avaimet vievät vähän tilaa, joten Pirkanmaan löytötavaratoimistossa niitä säilytetään vielä pidempään.

Essi RundgrenMoro

Pirkanmaan löytötavaratoimistossa työskentelevällä Emilia Jokijärvellä on ammattitauti. Hän kertoo tarkistavansa muutaman minuutin välein, että avaimet ovat tallessa. Jokijärvi kippaa Suvantokadulla sijaitsevan toimiston lattialle kymmenen litran sangollisen avaimia. Ne ovat menossa hävitettäväksi, koska kukaan ei ole kysellyt niiden perään moneen kuukauteen.

Lain mukaan löytötavaratoimiston täytyy säilyttää löytötavaraa kolmen kuukauden ajan. Avaimet eivät vie paljoa tilaa, joten Jokijärvi säilyttää niitä muutaman kuukauden pidempään.

–Jossain vaiheessa ne on kuitenkin vietävä hävitettäväksi. Avaimiakaan ei voi säilyttää ikuisesti.

Kirjaaminen on mahdotonta

Jokijärvi kertoo, että eniten löytötavaratoimistoon tuodaan koti- ja pyörän avaimia. Auton avaimia on löytökuukauden mukaan lajitelluissa avainlaatikoissa vähemmän, mutta silti useita kymmeniä. Tällä hetkellä eniten löytyy Toyotan avaimia, mikä selittynee merkin suurella suosiolla. Tilastokeskuksen mukaan Manner-Suomen yleisin henkilöautomalli on Toyota Corolla.

Merja Ojala
Nämä avaimet ovat menossa lähiaikoina tuhottavaksi, koska kukaan ei ole kysellyt niiden perään moneen kuukauteen.

Nämä avaimet ovat menossa lähiaikoina tuhottavaksi, koska kukaan ei ole kysellyt niiden perään moneen kuukauteen.

Pirkanmaan löytötavaratoimistolle tulee löytötavaroita muun muassa hotelleista, ravintoloista ja Tampereen joukkoliikenteen linja-autoista. Muuten kaikki tuotteet kirjataan tietokoneelle löytöajan, -paikan ja tuntomerkkien perusteella, mutta avaimien kohdalla se on mahdotonta. Tismalleen samannäköisiä, mustapäisiä Abloy-avaimia on laatikoissa satoja. Sama pätee auton avaimiin.

–Joskus on täytynyt tehdä niin, että asiakas on ajanut autonsa toimiston oven eteen, ja sitten on yhteistuumin kokeiltu jokaista avainta, Jokijärvi kertoo.

Ota vara-avain mukaan

Perinteisen, esimerkiksi Abloy Classic -avaimen teettäminen maksaa suutarilla kympistä kahteen, mutta auton automaattiavaimesta joutuu mallista riippuen pulittamaan jopa yli 200 euroa. Jokijärveä ihmetyttää, miksi omistajat eivät kysele avaimiensa perään.

–Täältä on haettu tavaraa itse tehdystä kirjanmerkistä lähtien, mutta avaimiaan kaipaa harva.

MERJA OJALA
Pirkanmaan löytötavaratoimistossa on vino pino myös auton avaimia. Uuden automaattiavaimen teettäminen saattaa maksaa mallista riippuen jopa reippaasti yli 200 euroa.

Pirkanmaan löytötavaratoimistossa on vino pino myös auton avaimia. Uuden automaattiavaimen teettäminen saattaa maksaa mallista riippuen jopa reippaasti yli 200 euroa.

Avaimiaan voi kysellä löytötavaratoimistosta puhelimitse, jos niissä on jokin hyvä tuntomerkki, kuten avaimenperä. Muussa tapauksessa Jokijärvi kehottaa tulemaan penkomaan avainlaatikoita paikan päälle.

Avaimia ei voi luovuttaa ilman verrattavaa kappaletta, joten mukaan kannattaa ottaa vara-avain, jonka hammastuksiin löytötavaratoimiston avaimia verrataan.

Joissain avaimissa on lyhyt koodi, jonka avulla sen voi yksilöidä. Viime vuosina ovat yleistyneet myös niin sanotut turva-avaimenperät.

–Esimerkiksi My Safety -avaimet kannattaa aina rekisteröidä. Turva-avaimenperästä ei ole mitään hyötyä, jos se on vain koriste.

Toimi näin...

... jos löydät avaimen:

1. Paina mieleen, mistä ja milloin löysit avaimen.

2. Toimita avain eteenpäin viikon sisällä.

3. Maastosta löytyneet avaimet kuuluvat poliisille. Ravintoloilla, hotelleilla, liikennöitsijöillä ja muilla isoilla yrityksillä on yleensä sopimus löytötavaratoimiston kanssa, joten anna avain henkilökunnalle, joka toimittaa sen eteenpäin.

4. Älä kuljeta avainta kauas sen löytöpisteestä. Jos löydät avaimen bussipysäkiltä Lamminpäästä, älä vie sitä Linnainmaan Prismaan löytötavaratoimistolle toimittamista varten.

5. Jos avain löytyy kadulta, sitä ei kannata viedä ensimmäiseen vastaan tulevaan myymälään. Pienillä yrityksillä ei välttämättä ole sopimusta löytötavarapalvelun kanssa, eikä yrittäjillä aina ole aikaa viedä avainta toimistoon tarpeeksi nopeasti.

6. Jos et ehdi viedä avainta itse löytötavaratoimistoon, vie se paikkaan, josta tiedät sen menevän nopeasti ja varmasti eteenpäin.

7. Esimerkiksi busseihin jääneet tavarat löytötavaratoimisto hakee kolme kertaa viikossa, joten avaimen antaminen kuljettajalle on hyvä vaihtoehto.

... jos hävität avaimesi:

1. Jos voit, palauta mieleen, milloin avain on hävinnyt ja missä.

2. Etsi avainta paikalta, jossa se joutui hukkaan. Jos avain tippui kadulle, kannattaa kysyä läheisistä myymälöistä, josko ohikulkija olisi vienyt avaimen johonkin niistä.

3. Kierrä löytötavaratoimistot. Ota mukaasi vara-avain tai avaimen tunnistekoodi.

Pirkanmaan löytötavaratoimisto

Suvantokatu 10.

Myymälä on avoinna ma kello 10–18 ja ti–pe kello 12–17.

Puhelinpalvelu on avoinna ma kello 9–18 ja ti–pe kello 10–17 numerossa 0600 300 758. Puhelun hinta 1,94 euroa / minuutti + paikallisverkkomaksu.

Lisää tietoa nettisivuilta ja Facebook.

Muut löytötavaratoimistot

Tampereen pääpoliisiaseman löytötavaratoimisto palvelee osoitteessa Sorinkatu 12. Avoinna ma ja ke–pe kello 10–12 ja 13–15 sekä ti kello 10–12 ja 13–16.15. Puhelin 02 95 445 389.

Suomen Löytötavarapalvelu sijaitsee osoitteessa Satakunnankatu 31. Avoinna ma–pe kello 9–17. Puhelin 0600 03394.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Miksi löytötavaratoimistolla pitää olla tuollainen jumalattoman kallis 0600-alkuinen numero, johon sitäpaitsi en itse edes voisi soittaa liittymäni eston takia?

  • Maija

    Viime kesänä hukkui avain ja kuljin sen hukkumisreitin moneen kertaan ja kiersin löytötavaratoimistot,
    mutta turhaan 🙁 Olispa se ollut reimun paikka, jos olisi löytynyt ! Mielellään olisin maksanutkin.
    Toisen kerran hukkasin ja sain takaisin kaulaliinan, mutta siitä maksoin vähän vastahakoisemmin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio