Legendaarinen logo palasi näkyvälle paikalle Tampereella – "Hienoa, että saimme vanhaa kulttuuriperintöä palautettua"

Oikea kulttuuriteko, Tampereen ensimmäisen tavaratalon tunnus palasi Tempon talon katolle.

Jukka Manninen / Aamulehti
Legendaarinen logo palasi näkyvälle paikalle Tampereella – "Hienoa, että saimme vanhaa kulttuuriperintöä palautettua"

Janne Vuorilahti (vas.) ja Raimo Björkqvist ovat tyytyväisiä lopputulokseen: Tempon talon maamerkki palasi paikalleen.

Jukka ManninenMoro, Tempon talo

Hämeensillalta ja Koskipuistosta voi nyt ihailla Tempon talon kaunista kattokylttiä, johon pimeän tullen syttyy valo. Vuosikausia haaveiltu alkuperäisen mallinen valomainos saatiin paikalleen huhtikuun puolivälin paikkeilla.

Tempon talossa Hämeenkatu 15:ssä sijaitsi Tampereen ensimmäinen tavaratalo. Sen mukaan talokin sai nimensä. Talon tunnuksena kattomainos oli vuoteen 1974 tai 1975 saakka.

Tavaratalon toiminta loppui, ja katolle tuli tilalle Postipankin valomainokset: Postipankki-teksti vasemmalle ja iso kärrynpyörä torniosan huipulle Tempo-tunnuksen paikalle. Postipankin tunnukset on aikaa sitten hävitetty katolta. Tempo-tekstistä on talossa työskentelevien ja asuvien kesken aina haaveiltu.

Vauhtia hankkeeseen

Lopulta asiaa alkoivat edistää talossa talossa pitkään asunut Raimo Björkqvist ja asianajotoimisto Tempo Oy:n toimitusjohtaja, asianajaja Janne Vuorilahti.

Björkqvist on asunut talossa vuosikymmenet ja katsoo ”talon perään” sen omistavan ja talon rakennuttajan John Nylundin perikunnan lukuun. Vuorilahti kertoo, että asianajotoimisto on toiminut talossa jo 40 vuotta eri nimillä. Seitsemän vuotta sitten otettiin käyttöön Tempo-nimi.

– Kaupungilta tuli nopeasti myönteinen vastaus valomainoksen palauttamiseen, samoin perikunnalta. Tammerneon oli tehnyt vanhan mainoksen ja nyt he tekivät avaimet käteen -periaatteella tämän uuden samaan malliin, Vuorilahti sanoo.

Jukka Manninen / Aamulehti
Hämeensillan kupeessa sijaitsevan Tempon talon katolle on palautettu vanhantyylinen hieno valomainos.

Hämeensillan kupeessa sijaitsevan Tempon talon katolle on palautettu vanhantyylinen hieno valomainos.

Asianajotoimisto Tempo maksoi kaikki kulut. Vuorilahti sanoo, että hinta oli näkyvyyteen ja kulttuurihistorialliseen merkitykseen nähden edullinen. Selvästi alle 10 000 euroa.

– Tämä on kaunis talo ja pysynyt samanlaisena kaikki vuodet. On vanhalle tamperelaiselle hienoa, että saimme vähän vanhaa kulttuuriperintöä palautettua, Vuorilahti toteaa.

– Kyllä, komeehan se siellä taas on, Björkqvist lisää.

Strömmerin käsialaa

Tempon talon valmistui vuonna 1939. Tyylipuhdasta funktionalismia edustavan kuusikerroksisen asuin- ja liikerakennuksen oli suunnitellut kaupunginarkkitehti Bertel Strömmer. Rakennuksen teetti kauppias ja johtaja John Nylund ja urakoitsijana oli Rakennustoimisto Auttila & Noppa.


Kommentit (7)

  • Loislurso

    Minä muistan Tempon ”tavaratalon” 1950-1960-luvulta, ostin sieltä pikkulikkana leluja ja vähän isompana meikkejä.

  • Nimetön

    Hienoa, kun selvästi näitä maamerkkejä arvostetaan ja varmaankin talon kunnosta, julkisivuista sekä piha-aluiden kunnossapidosta pidetään jatkossa huolta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio