Koskikeskus sallii koirat ja hankkii niille lukittavia koppeja – "Koirani Masi huutaisi siellä kuin sika pienenä"

Koskikeskukseen saa ottaa nyt koiran mukaan, mutta kuka korvaa, jos lemmikille sattuu iso tai pieni vahinko? Kauppakeskuksen johto vastaa.

Emil Bobyrev
Koskikeskus sallii koirat ja hankkii niille lukittavia koppeja – "Koirani Masi huutaisi siellä kuin sika pienenä"

Ranskanbulldoggit Masi ja Pepe pääsivät emäntänsä Riikka Hautalan ja Eevi Isoheikkilän kanssa myös kahville Koskikeskuksessa.

Jari MylläriMoro, Koskikeskus

Koskikeskus aikoo sallia lemmikkien ottamisen mukaan kauppakeskukseen. Sinne rakennetaan myös lukittava "koirankoppi" turvallisuuden takaamiseksi.

Muualta Suomesta löytyy jo suuria kauppakeskuksia, joissa lemmikit, käytännössä siis suurimmaksi osaksi koirat, on sallittuja.

Miten sujuu ranskanbulldoggeilta Masi ja Pepe kulku Koskikeskuksessa?

 

Koskikeskuksen omistava Citycon sallii jo lemmikit osassa pääkaupunkiseudun kauppakeskuksista, esimerkiksi Isossa Omenassa. Negatiivista palautetta ei ole tullut.

–Päätöksemme herättää varmasti myös keskustelua, sillä asiassa on kaksi koulukuntaa. Toiset sallisivat lemmikit kauppakeskuksessa, toiset kannattavat nykyistä linjaa eli pitäisi ne ulkopuolella, määrittelee Cityconin kaupallinen johtaja Mari Laaksonen.

Laaksonen arvelee, että vastaisuudessakin suurin osa koirien vierailuista liittyy normaaliin ulkoiluun, ei välttämättä shoppailuun. Kävelyreitti voisi siis kulkea Koskikeskuksen lävitse.

–Lemmikkejä on kaupunkilaisilla nykyisin niin paljon, että emme halua tiukoilla säännöillä estää niiden omistajien ostoksilla käyntiä.

Sisäistä keskustelua

Laaksonen selvittää, että linjausta tehtäessä Citycon ei vielä ole ollut yhteydessä esimerkiksi allergiajärjestöihin. Asiaa on pohdittu yhdessä kauppakeskuksen yrittäjien kanssa ja suurin osa on suhtautunut muutokseen positiivisesti. Aivan kaikkien kanssa ei vielä ole ehditty käydä linjausta läpi, mutta tähän mennessä pääosa on sallivamman linjan kannalla.

–Ymmärrämme myös eläinallergisten asiakkaiden huolen. Kauppakeskuksen tilavuus on kuitenkin suuri ja koneellinen ilmanvaihto vaihtaa ilmaa tehokkaasti. Ilmanvaihdolla pyrimme minimoimaan allergiariskit.

Koskikeskuksen ulko-oville kiinnitetään kyltit, jotka poistavat eläinkiellon.

Ruokakauppoihin ei lemmikeillä ole asiaa. Laaksosella on myös ohje kahviloissa ja ravintoloissa koiran kanssa asioiville.

–Tapana on kysyä viereisissä pöydissä istuvilta, voiko koiran kanssa istua naapuripöytään. Näin voi hyvin toimia myös viettäessä aikaa kauppakeskuksessa.

Koskikeskuksen kahvila Ståhlbergillä on avaamisesta asti sallittu esimerkiksi opaskoirat ja lemmikkien kanssa asioivista asiakkaista on ollut ainoastaan positiivisia kokemuksia, kertoo kahvilapäällikkö Sari Lähteenmäki.

Turvalliset häkit

Koskikeskuksen Suvantokadun sisäänkäynnille rakennetaan kevään aikana omat koiraparkit. Koiran voi siis jatkossa jättää ostosten ajaksi koiraparkkiin tai ottaa halutessaan mukaan sisään kauppakeskukseen.

Emil Bobyrev
Ranskanbulldogit Masi ja Pepe testasivat Koskikeskuksen liukuportaat ihan muina koirina. Riikka Hautala päätteli, että uusi ympäristö hieman hermostutti koiria.

Ranskanbulldogit Masi ja Pepe testasivat Koskikeskuksen liukuportaat ihan muina koirina. Riikka Hautala päätteli, että uusi ympäristö hieman hermostutti koiria.

Arvokkaan lemmikin jättäminen parkkiin saattaa arveluttaa, sillä varastetuilla koirilla käydään tunnetusti myös kauppaa. Miten tämä ongelma ratkaistaan?

–Tavoitteena on rakentaa eräänlaiset lukittavat "koirankopit", joihin voi lemmikin jättää turvallisesti. Kyseessä ei siis ole markettien tapaan pelkkä remmin kiinnityspiste, Laaksonen lupaa.

Entä jos lemmikille sattuu vahinko kauppakeskuksessa?

–Pyydämme ilmoittamaan asiasta järjestyksenvalvojalle tai siistijälle. Tällaiset tilanteet ovat yksittäisiä eikä asiasta koidu asiakkaalle ylimääräisiä siivouskuluja.

Osasivat käyttäytyä

Moro pyysi ylöjärveläistä Riikka Hautalaa ja ranskanbulldoggeja Masia ja Pepeä testaamaan, miten niihin Koskikeskuksessa suhtaudutaan.

Kävelykierros paljasti, ettei kukaan kiinnittänyt koiriin sen enempää huomiota. Kävimme pikaisesti jopa kahvilla.

–Tämä on niille ensimmäinen kerta täällä. Koivistonkylän Prismassa olemme joskus vierailleet, Riikka Hautala totesi.

Hänen mielestään Koskikeskuksen suunnitelmat kuulostavat hyviltä, mutta lukittavalle säilytyskopille tuskin on käyttöä.

–Varsinkin Masi huutaisi siellä kuin sika pienenä. Myös pitkällä ostoskierroksella ne varmasti hermostuisivat.

Koiran sallivat ruokapaikat

Ainakin näihin voi mennä lemmikin Tampereella kanssa: Classic American Diner, Rax Buffet, Los Pollos, Jungle Juice Bar ja Ståhlberg-


Lue myös nämä


Kommentit (40)

  • Nimetön

    Hyvä tämä uudistus on. Toki odotan myös koiranomistajilta sitä, että eivät pilaa tätä mahdollisuutta ongelmakoirilla, joita nykyään yhä useampi on. Tulee kuitenkin muistaa, että jos koira ei osaa käyttäytyä se on aina ihmisen vika, mikäli nyt ei aivan pennusta ole kyse. Itselläni on papukaija ja rakastan kaikkia eläimiä. Toivoisin kovin että voisin papukaijani kanssa jonakin päivänä asioida kaupoissa. Se helpottaisi elämää kummasti, sillä kuljetan papukaijaani valjaissa ulkona ja olen tuolloin luonnollisesti kävellen, eikä paljon kantamuksia. Jos minulle tai linnulle tulee jano olisi kiva voida hakea pullollinen vettä kaupasta ilman suurempia ilkeitä katseita. Papukaija voi myös allergisoida, mutta ei se sotke vaikka moni voisi luulla. Jos se kakkaa se kakkaa olkapäälleni ei lattialle. Eivät koiratkaan tee hätiään sisälle, jos ovat hyvin koulutettuja. Minusta olisi hyvä, että kaikki eläimet olisivat sallittuja kaupoissa. Se helpottaisi lemmikinpitäjien arkea huomattavasti. Ja kyllä minun papukaijani rakastaa ihmisiä ja ei stressaa tai kilahda väenpaljoudessakaan. Enkä toki lemmikin kanssa tulisi shoppailemaan, mutta niin kuin aiemmin mainittiin kaupat usein ovat enemmän tai vähemmän kauppakeskuksissa, myös ne lemmikkiliikkeet. Ja itse voin myöntää, että jos olet niin allerginen eläimelle että se on hengenvaarallista niin kyllä me eläinten omistajatkin olemme vaaraksi tullessamme kauppaan, koska vaatteistamme lähtee karvaa tai pölyä sun muuta aivan 100 varmasti ja joskus jopa paljonkin. Eli pitäisikö sitten eläinihmisetkin kaupoissa kieltää tai heidän vaihtaa vaatteensa ennen kauppaan sisälle tuloa? Ei olisi kovin reilua sekään. Eläin kun eläin voi olla siis kaupoissa aiheuttamatta hämminkiä tai vaaraa, mutta toki on omistajan katsottava, että eläin on hallinnassa täysin, muuten sen ei tulisi päästä kauppakeskuksiin ihan jo muiden lemmikkienkin takia, puhumattakaan ihmisten.

  • Nimimerkillä

    Hyvä uudistus. En tosiaankaan aio tulla lenkittämään koiraani koskariin, mutta hienoa että voin tarvittaessa piipahtaa esim hakemassa paketin alakerran postilokeroista tai nopeasti nappaamassa muun lenkin yhteydessä jotain. Helpottaa arkea. Iso meuhkaus täällä pienestä asiasta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio