Kolmekymppinen Suvi Karjula elää Pispalan erikoisessa taiteilijayhteisössä – "Talot ja miljöö ovat ihania"

Tampereeen Pispalassa on oma taiteilijayhteisönsä, jossa iskelmälaulajat, näyttelijät, kuvataiteilijat, kirjailijat, rokkarit ja undergroud-taiteilijat elävät sulassa sovussa.

Janne Ruotsalainen
Kolmekymppinen Suvi Karjula elää Pispalan erikoisessa taiteilijayhteisössä – "Talot ja miljöö ovat ihania"

Suvi Karjulan pääharrastus on kävellä koiransa Ansan kanssa pitkin poikin Pispalaa. Ansa on usein mukana myös keikkamatkoilla.

Päivi VasaraMoro

Pispala vetää taiteilijoita puoleensa kun hunaja mehiläisiä. Suvi Karjulasta tuli Pispalan muusikko joulukuussa 2015.

– Se oli sellainen elämänmuutoksen aika, koska pitkä parisuhde päättyi. Pispalasta olin aina haaveillut, kun olin sen ohi ajanut. Pispalan talot ja miljöö ovat ihania.

Koska Suvi ei jää hiljaiseksi, hänellä on Pispalassa oma mukava kuplansa. Tässä erikoislaatuisessa kaupunginosassa on oma taiteilijayhteisönsä, jossa iskelmälaulajat, näyttelijät, kuvataiteilijat, kirjailijat, rokkarit ja undergroud-taiteilijat elävät sulassa sovussa.

– Minä luulen, että vaikka minä lähtisin Pispalasta, niin Pispala ei lähde minusta.

Janne Ruotsalainen
Pyykkipuistoon on kotoa matkaa vain 150 metriä ja puistosta voi ihailla maisemaa Pyhäjärvelle.

Pyykkipuistoon on kotoa matkaa vain 150 metriä ja puistosta voi ihailla maisemaa Pyhäjärvelle.

Kysytään, missä Ansa on

Suvi Karjula kiipeää Pispalan mäkiä ja portaita kuin gaselli. Käveleminen viisivuotiaan italianmastiffin Ansan kanssa on vapaa-ajan pääharrastus.

– Usein kun menen keikalle tanssilavan henkilökunta kysyy, onko Ansa mukana. Ansalla on jopa omat Facebook-sivut.

Ansa on lempeä luonne, vaikka sen 45-kiloinen ja tummanpuhuva ulkonäkö antaa ymmärtää muuta. Koira on ollut ihan pienestä pallerosta asti mukana Suvin keikoilla.

Janne Ruotsalainen
Suvi arvelee, että vaikka hän lähtisi Pispalasta, niin Pispala ei lähde hänestä.

Suvi arvelee, että vaikka hän lähtisi Pispalasta, niin Pispala ei lähde hänestä.

Unelmatalo olisi katsottuna

Kävelemme pienen lenkin Pispalassa. Suvi Karjulalla on unelmiensa talo kujan varrella. Se on ruskea, pieni omakotitalo ja se on kovin hylätynoloinen.

– Minä voisin asua tuossa vaikka remonttia vastaan. Minä niin pitäisin talosta huolta.

Pispalan Pulteri on Suvin kantapaikka. Hän menee sinne aamukahville, lukemaan päivän lehdet sekä kuulemaan kylän uutiset kanta-asiakkaiden suusta. Ravintolan henkilökunnasta on tullut Suville hyviä ystäviä.

Tietenkin aloitamme Pispalan kierroksemme Suvin vapaapäivänä aamukahvilla Pulterissa.

Janne Ruotsalainen
Pispalan kujilla on kauniita näkymiä. Unelmatalokin olisi katsottuna, mutta se ei tämä, vaan ruskea ja pieni omakotitalo.

Pispalan kujilla on kauniita näkymiä. Unelmatalokin olisi katsottuna, mutta se ei tämä, vaan ruskea ja pieni omakotitalo.

Ikinä ei ole ollut näin kiire

Suvi Karjulan kotitalon rappukäytävän ikkunasta näkyy kurkistamalla Näsijärvi. Kun kävelee 150 metriä Pyykkipuistoon avautuu silmien eteen Pyhäjärvi. Ei hassumpaa lainkaan.

Pyynikin kalliot ovat mielipaikkoja. Sinne Suvi menee eväiden ja kitaran kanssa koko päiväksi ja saattaa tehdä omia lauluja. Tänä kesänä aika ei ole siihen riittänyt.

Janne Ruotsalainen
Totta kai piti ottaa myös perinteinen kuva Pispalan portaissa.

Totta kai piti ottaa myös perinteinen kuva Pispalan portaissa.

– Heinäkuussa auton mittariin tuli 4 000 kilometriä keikkamatkoista ja kesäteatteriesityksistä Somerolla. Minulla ei ole ikinä ollut näin kiireistä heinäkuuta. Toivottavasti elokuun kahdella viimeisellä viikolla on kauniita ilmoja, että pääsen nauttimaan Pyynikistä.

Suvin lempipaikkoja ovat Pulterin lisäksi Kujakolli, Cafe Pispala, Pyynikin metsät ja Santalahden tikkutehdas, jossa on upeita graffiteja. Ne eivät todellakaan ole suttuja, vaan taiteellista ilmaisua. Kulttuurikohteiden tuhertamista Suvi ei hyväksy, mutta tikkutehdas on hylätty rakennus, johon ne istuvat.

Janne Ruotsalainen
Suvin lempipaikkoja ovat Pispalan kujien lisäksi Kujakolli, Cafe Pispala, Pyynikin metsät ja Santalahden tikkutehdas, jossa on upeita graffiteja.

Suvin lempipaikkoja ovat Pispalan kujien lisäksi Kujakolli, Cafe Pispala, Pyynikin metsät ja Santalahden tikkutehdas, jossa on upeita graffiteja.

Tanssilavakulttuuri on nousussa

Suvi Karjulan ja hänen bändinsä In The Moodin keikkapaikkoja ovat tanssilavat, konserttisalit, klubit, pubit, laivat ja ravintolat.

– Emme ole pelkkä iskelmäorkesteri. Keikkamme koostuvat vauhdikkaasta rytmimusasta, rockista ja vanhoista kauniista sävellyksistä, jotka esitämme kitaravetoisesti. Omaa musiikkiamme on ohjelmistossa toki paljon. Nautimme työstämme ja se todennäköisesti näkyy ulospäin. Tanssilavakulttuuri on nyt hyvässä nousussa. Niillä käy kaikenikäisiä ja niiden tunnelma vetää puoleensa, iloitsee Suvi.

Suvin suosikki-iskelmät

Suvi Karjula pitää suuresti 1950-, 1960- ja 1970-lukujen iskelmistä, joten viiden suosikin poiminta on vaikeaa.

1. Carolan levytys Tyttöjen iskijä Mohair Sam. Tämä on mukana juuri ilmestyneellä EP-levyllämme, jolla se on muokattu uuteen uskoon. Kappale on kiva ja kulkeva sekä vähän röyhkeä.

2. Rauli Badding Somerjoelta voisin valita kaikki, mutta nyt se olkoon Valot. Se on hieno ja herkkä laulu. Oikea rakkauslaulu.

3. Tamara Lundin esittämä Vaikene sydän on katkeransuloisuudessaan ja melodialtaan aivan upea.

4. Topi Sorsakosken laulama Johnny mua muistathan on tekstinä jännä ja Topi on ollut nuoruudessani yksi suurimmista idoleistani.

5. Seija Simolan tulkinta kappaleesta Kesytetty on aina yhtä pysäyttävä. Kappaleessa on ihana teksti ja melodia.

Noin nuori ja pitää iskelmästä

Moni muukin kuin minä ovat ihmetelleet sitä, miten kesäkuussa vasta 30 vuotta täyttänyt Suvi Karjula pitää vanhasta iskelmästä.

– Vaikka olen 30-vuotias, olen ehtinyt olla ammattimuusikko seitsemän vuotta. Iskelmien ajatellaan miellyttävän vain vanhoja ihmisiä ja suuria ikäluokkia. Vanhat iskelmät ovat ajattomia. Melankolisena luonteena pidän kaihoisista slaavilaisista lauluista. Nyky-pop-iskelmästä puuttuu jokin, se ei kestä aikaa.

Joskus on oltu huolissaan tanssilavakulttuurin hiipumisesta. Suvin havaintojen perusteella sitä kehitystä ei ole näköpiirissä.

Janne Ruotsalainen
Pispalan Pulterissa Suvi käy aamulla kahvilla, syömässä ja kuuntelemassa kanta-asiakkaiden uutiset Pispalasta. Pulterin henkilökunnasta on tullut hyviä ystäviä.

Pispalan Pulterissa Suvi käy aamulla kahvilla, syömässä ja kuuntelemassa kanta-asiakkaiden uutiset Pispalasta. Pulterin henkilökunnasta on tullut hyviä ystäviä.

Ihan ehta Pispalan plikka

Badding-musikaalin esitysten vuoksi hän on nukkunut öitään takahuoneessa Someron Esakalliolla. Tanssilavojen takahuoneilla on oma viehätyksensä, kun niistä löytyy vanhoja julisteita ja kuvia Laila Kinnusesta ja Olavi Virrasta ja muista suuruuksista.

– Pispalassa asuminen on poikinut mukanaan kivoja uusia proggiksia. Oli esimerkiksi ilo olla mukana tekemässä Tapio Rautavaara -iltaa Aleksanterin kirkkoon. Koko kirkko oli täynnä.

Ei ihme, että Suvi sopeutunut hyvin Pispalan plikaksi. Hän tuntee oman arvonsa, on avoin, mutta ei tärkeile yhtään.

Suvin ceevee

Suvi Karjula on syntynyt Lappeenrannassa, mutta Laukaa Keski-Suomessa on hänen koulu- ja nuoruuden paikkakuntansa, jonka hän mieltää kotipaikakseen.

Suvi on aloittanut uransa juurimusiikista, rockista sekä teatterista.

Suvi on osallistunut Tangomarkkinoille kolme kertaa. Vuonna 2009 hän pääsi semifinaaliin asti. Vuonna 2010 hän oli toinen, eli vanhan liiton mukaan hän olisi ollut tangokuningatar. Vuonna 2012 hän sijoittui kolmanneksi, mutta hän oli ylivoimainen yleisön suosikki, joten se vuosi avasi oven ammattilaisuuteen.

Vuonna 2013 Suvi liittyi In The Mood yhtyeeseen.

Suvi soittaa kitaraa, rytmisoittimia ja harrastaa bassonsoittoa. Hän tekee kaikenlaista musiikkia, laulaa rockia, bluesia, soulia ja iskelmää.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Tykkään Suvin tyylistä. Hän on tunneherkkä ja ihana. Anteeksi jos esitän yhden kappaleen jonka haluaisin Suvilta joskus kuulla… Se on kylläkin aika rohkea toivomus ja ymmärrän jos se ei toteudu tai hän ei tykkää siitä mutta, mutta, koskaan ei saa jos ei pyydä… siis tämä: ”I Stand Accused” Isaac Hayes. Vaikka edes suomeksi? Minun mielestäni juuri Suvi osais sen laulaa niin hyvin kuin mitä biisi oikeuttaa. Kiitos!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio