Kolumnit

Jalkapallon MM-kisoissa näytellään enemmän kuin Tampereen Teatterikesässä – Kenttien todellinen sankari on parturi-kampaaja

Jalkapallon MM-kisoissa näytellään enemmän kuin Tampereen Teatterikesässä – Kenttien todellinen sankari on parturi-kampaaja

Kolumni: Parhaimmillaan futiksen yhteispelaaminen luo uskoa mahdollisen jokapäiväisen maailmanrauhan syntymiseen, kirjoittaa Heikki Salo.

Heikki Salo

Siellähän näytellään enemmän kuin Tampereen Teatterikesässä, Venäjän jalkapallokentillä näinä viikkoina nääs. Kaatuminen, sen syyt ja seuraukset, siinä toistuva teema. Toteutus vain usein ontuu. Tai sitten ei onnu. Siitä sen falskiuden huomaakin. Hetkeä aiemmin kuoleman kielissä nurmella kieriskellyt pelaaja hypähtää tilanteen jälkeen takaisin jaloilleen kuin viheriöiden primadonna virnistellen kameroille iloisesti.

Pelaajien näyttelijäntaidoissa näkyy enemmän puutteita kuin heinäkuisessa osakemarkkinassa volatiliteettia. Ehdottaisin ilmaisutaidon kurssien järjestämistä. Vesa-Matti Loiri voisi olla opiston rehtori. Opettajaksi pestaisin Ami Räsäsen, hänellä kun on kokemusta teatterin ja urheilun yhdistämisestä arkielämän tasolla. Näin kesällä kun Santamontussa ei ole jäätä, mies voisi ihan hyvin hypätä jääkiekon puolelta futikseen. Toinenkin syy löytyy. Nyt kun linja 15 on väen väkisin lakkautettu, tältä yksinäisen hahmon höntsääjältä puuttuu kokonaan potentiaalinen yleisö.

Huoli ammattitaudeista

Jalkapallo on muuten ylevä ja kaunis urheilulaji. Parhaimmillaan futiksen yhteispelaaminen luo uskoa mahdollisen jokapäiväisen maailmanrauhan syntymiseen, ja se on paljon näinä aikoina, kun suurvaltapoliitikkojen hölmöilyt painavat toivonpuntaria rehvakkaasti vastakkaiseen suuntaan.

Kun pelaaja virnistellen hyppää nurmikolta jaloilleen, mieleeni toistuvasti nousee huoli ammattitaudeista. Näitä ilmenee nimittäin paljon. Luetellaanpa muutama. Näön heikkeneminen johtuen liiallisesta tuijottamisesta. Peukalon nivelten kuluminen, joka voi pahimmillaan johtaa jopa koko sormen amputointiin.

Perinteiset seisomatyöläisen vaivat lähtien peräpukamista aina liiallisesta seisomisesta johtuviin jalkojen heikkenemisiin. Nivelten jäykistyminen ja reumatismi.

Niska- ja hartiaseudun jumiutuminen ja niistä johtuva päänsärky. Epäsäännöllinen pätkittäinen työ, josta seuraavat epäsäännölliset ruokailuajat, joista taas johtuvat refluksitaudit ja muut vatsavaivat.

Ehkä merkittävimpiä ammattitauteja ovat allergiat, jotka johtuvat taas kemikalioiden ja hajusteiden kanssa näpräämisestä. Liika on aina liikaa. Ammattilaiset joskus rupattelevat, että varsinkin tietyt tuotteet aiheuttavat hengenahdistusta ja kutinaa.

Miksi futispelaajien hiukset ovat aina järjestyksessä?

Barber-nimitys juontaa juurensa juontaa juurensa englannin kielen sanasta rubarb, joka tarkoittaa jutustelua tai rupattelua. Nimittäin kun futispelaaja virnistellen hypähtää nurmikolta jaloilleen, hän ei KOSKAAN sipaise hiuksiaan järjestykseen. Eikä hän tee sitä loistavan pääpukkauksen jälkeenkään. Mistä se johtuu?

No siitä, että hänen hiuksensa on leikattu ja laitettu niin kestävään kuosiin, ettei hiuskarvakaan taistelussa taitu. Ja siitä ei vastaa taivaallinen raitapaita, vaan rehellinen ja taitava parturi-kampaaja.

Tuo näkymätön armeija jalkapallokenttien sankareiden takana, heille kuuluu kunnia ja kiitos, joka tässä lausuttakoon!

Kirjoittaja on Pispalan miehiä, muusikko ja sanoittajavirtuoosi.


Kommentit (3)

 • Nimetön

  Onhan tuo jalkapallo mennyt aikamoiseksi teatteriksi. Revitään, tönitään, hipaistaan,potkitaan, pukataan, kampataan, soitellaan suuta, arvostellaan muka vääriä tuomioita, syljetään, syytellään ja siinä sivussa potkitaan palloakin. Ja mikä pahinta…Ruotsi pärjää…

 • Nimetön

  Aamen! Allekirjoitan kolumnin täysin.

  On se kumma, että on tällainen laji jossa peliaikaa kuluu ja kuluu ilman keskeytystä, ja näyttelijät saavat ensin vaikeroida ja kieriskellä tuskissaan kentän pinnassa. Tämän jälkeen noustaan ylös ja käsiä levitellen sankoin joukoin protestoidaan keltaista/punaista korttia/vapaapotkua vastaan.

  Miten ylipäätänsä jalkapalloa luonnehditaan loistavana taktisena lajina? Itse näen vain noin 10-15 sekuntia kerrallaan jatkuvan rupeaman, joka yleensä aina päättyy rikkeeseen josta seuraa joko oikea tai väärä tuomio, josta seuraa vapaapotku tai kortti. Suurin osa maaleista syntyy pilkusta tai vapaa-/kulmapotkun jälkitilanteista. Mikä tässä on niin järisyttävän taktista?

  Ja miksi jalkapallo on yksi maailman suosituimmista lajeista? No se nahkapallohan on erittäin edullinen peliväline; missä tahansa köyhässä maassa sitä pystyy harrastamaan ilman sen kummempia investointeja. Ugh!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio