Tampereella yksi paikka, jossa pähkinöihin sekoitetaan kotisirkkoja – Testasimme erikoisuuden

Hervannan Pub Kultaisen Apinan baaritiskillä on maisteltu kotisirkkoja oluttuopin kyytipoikana reilun kuukauden verran. Makutestissä rapea sirkka hajoaa ensipuraisulla suussa pieniksi, kuiviksi muruiksi – Se maistuu suolaiselta.

Jari Toivonen
Tampereella yksi paikka, jossa pähkinöihin sekoitetaan kotisirkkoja – Testasimme erikoisuuden

Patrik Virtanen kertoo, että sirkat sopivat minkä tahansa oluen kaveriksi. Ne ovat rapeita ja suolaisia.

Essi RundgrenMoro

Suolapähkinöitä löytynee lähes jokaisen tamperelaiskapakan baaritiskiltä. Pub Kultaisessa Apinassa Hervannassa tuoppi tyhjenee kotisirkkoja napostellessa.

Kuulehan roisto! Älä syö, tämä p***a on laitonta. Sirkat eivät ole ruokaa! Näin lukee englanniksi pähkinäautomaatin kyljessä Hervannan keskustassa sijaitsevan Pub Kultaisen Apinan baaritiskillä.

 

Toisen polven yrittäjä ja ravintolatyöntekijä Patrik Virtanen tarttuu pähkinäkippoon varoituksista huolimatta ja nakkaa suuhunsa pari uunipaahdettua kotisirkkaa.

–Haluamme tarjota asiakkaille uusia elämyksiä. Virallisesti nämä ovat keittiösomisteita, ja pitää olla tarkka, ettei puhu sirkoista ruokana, Virtanen sanoo ja ojentaa valkoista kuppia.

–Maistatko?

Rapea sirkka hajoaa ensipuraisulla suussa pieniksi, kuiviksi muruiksi. Se maistuu suolaiselta.

Jari Toivonen
Sirkka-pähkinäsekoitusta sisältävän automaatin kyljessä muistutetaan, että sirkat eivät ole vielä lain mukaan ruokaa. #Outlaw (lainsuojaton), etiketissä julistetaan leikkisästi.

Sirkka-pähkinäsekoitusta sisältävän automaatin kyljessä muistutetaan, että sirkat eivät ole vielä lain mukaan ruokaa. #Outlaw (lainsuojaton), etiketissä julistetaan leikkisästi.

Ainoa pubi Tampereella

Espoolaisen EntoCuben Cricket Nuts Chili -pähkinäsekoitusta on päässyt maistelemaan Kultaisessa Apinassa reilun kuukauden verran. Kuten sanottu, virallisesti kyseessä on somiste tai koriste, ei elintarvike. Moni on kuitenkin rohjennut maistamaan.

–Asiakkaat ovat tykänneet sirkoista kovasti. Osa on tullut tänne ihan varta vasten niitä maistamaan, Patrik Virtanen kertoo.

Kultainen Apina on perustettu vuonna 1990. Virtasen mielestä perinteikkään yrityksen on hyvä pysyä kartalla myös tulevaisuuden trendeistä. Hän uskoo, että hyönteisruoka on iso juttu tulevaisuudessa. EntoCuben kotisirkkatuotteisiin hän törmäsi netissä.

–Helsingissä sirkkoja saa muutamista pubeista, Tampereella tällä hetkellä vain meiltä.

Jari Toivonen
EntoCuben Cricket Nuts Chili -sekoituksessa on suolapähkinöitä ja chiliöljyllä maustettuja, uunipaahdettuja kotisirkkoja.

EntoCuben Cricket Nuts Chili -sekoituksessa on suolapähkinöitä ja chiliöljyllä maustettuja, uunipaahdettuja kotisirkkoja.

Sirkat pakastetaan ja keitetään

Markkinointipäällikkö Jonas Aaltio EntoCubesta kertoo, että uunipaahdettuja sirkkoja saa tilattua keittiönpöydän koristeeksi myös kotiin, joko pähkinöiden kanssa tai ilman. Sadan gramman pussissa uunipaahdettuja sirkkoja on noin 1800 hyönteistä.

EntoCuben kotisirkat kasvatetaan erityisissä kasvatuskonteissa, joissa lämpötila ja ilmankosteus ovat sirkankasvatukselle sopivat. Konttifarmeja on myyty tähän mennessä viisi ympäri Suomea ja Tammelan kuntaan nousee pian vanhan sikalan tiloihin kunnon sirkkatehdas.

Yrityksen oma kontti Espoon Otaniemessä tuottaa tällä hetkellä noin 60 kiloa sirkkoja kuukaudessa, vaikka rahkeet riittäisivät suurempaankin määrään.

Sirkat lopetetaan pakastamalla, mikä on Aaltion mukaan vaihtolämpöiselle hyönteiselle varsin luonnollinen tapa kuolla. Sen jälkeen niitä keitetään varmuuden vuoksi 15 minuuttia ja paahdetaan uunissa chiliöljyn kera.

Jari Toivonen
Tässä lähtee kotisirkka ääntä kohti.

Tässä lähtee kotisirkka ääntä kohti.

Yhteistyötä NASA:n kanssa

Hyönteisten kasvatusratkaisuja ja ruokatuotteita kehittäneen EntoCuben tavoite ei ole sen enempää eikä vähempää kuin pelastaa maailma. Yritystä perustettaessa ajatuksena oli, että hyönteisten kasvatuskontti löytyisi tulevaisuudessa jokaisen talon takapihalta ja sirkkoja syötäisiin myös avaruusmatkoilla. EntoCube pyrkii ennen kaikkea tuomaan hyönteisruokaa valtavirtaan.

–Hyönteistuotannon tehokkuus on ihan omaa luokkaansa verrattuna karjaan. Olemme tehneet yhteistyötä Amerikkalaisen avaruusjärjestön NASA:n kanssa, joka on pitkään tutkinut hyönteisruoan mahdollisuuksia. Tulevaisuudessa hyönteisillä voitaisiin ruokkia ihmisiä kahdella planeetalla, Maassa ja Marsissa, Aaltio kertoo.

Pieni askel lähemmäs yrityksen visiota otettiin syyskuussa, kun maa- ja metsätalousministeriö tiedotti, että Suomessa muutetaan monien muiden maiden tapaan EU:n uuselintarvikeasetuksen tulkintaa siten, että hyönteisten myyminen elintarvikkeina sallitaan.

Viimeistään ensi vuoden alusta alkaen sirkkoja saa syödä Hervannassakin ilman pelkoa joutuvansa leimatuksi lainsuojattomaksi.

Hyönteiset elintarvikkeina

Maa- ja metsätalousministeriö tiedotti syyskuussa, että Suomi muuttaa EU:n uuselintarvikeasetuksen tulkintaa siten, että hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeina sallitaan.

Tähän saakka hyönteisiä on myyty esimerkiksi keittiökoristeina.

Muutos lain tulkinnassa mahdollistaa sen, että hyönteisalaa voidaan asianmukaisesti valvoa.

Evira laatii parhaillaan hyönteisten kasvattamista, myymistä ja tarjoilua koskevaa ohjeistusta. Niiden valmistuttua hyönteistuottajat voivat rekisteröityä elintarvikealan toimijoiksi, jolloin toiminta tulee elintarvikelainsäädännön ja -valvonnan piiriin. Näin tuotettuja hyönteistuotteita voi markkinoida elintarvikkeina. Yritykset voivat tehdä ilmoituksia alkutuotantopaikoista 23.10. lähtien.

Suomessa sallitaan vain kasvatettujen kokonaisten hyönteisten käyttö. Kokonaisia hyönteisiä voidaan myös rouhia, jauhaa tai kuivata, mutta niistä ei saa poistaa osia esimerkiksi siipiä, jalkoja tai päätä.

Tarkka lista elintarvikkeena sallituista hyönteislajeista julkaistaan vuodenvaihteen jälkeen.

Lähteet: Maa- ja metsätalousministeriö sekä Evira


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Syötiin Thaimaassa heinäsirkkoja, torakoita ja matoja. Hyviä olivat ja oli kiva kuunnella ohikulkijoiden kommentteja. Parempia olivat kuin perunalastut.

  • Nimetön

    Miksi öljypaahdettuja sirkkoja pitäisi syödä, mitä niissä on parempaa kuin maapähkinöissä?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio