Rauhaniemen rannasta Tampereelta löytyi kaadetuista kuusista valkoisia toukkia – Ne pääsivät pilkkionkeen ahventen syötiksi

Moro, Vapriikki

Moron luontotohtori vastaa tällä palstalla kysymyksiin, jotka voi lähettää moro@aamulehti.fi ja kuva on välttämätön. Kuvaa tarvitaan lajin tunnistamiseen.

Luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on luonnontieteellisen museon amanuenssi museokeskus Vapriikissa Tampereella. Hän vastaa vain Pirkanmaalla tehtyihin havaintoihin.

Lukija kysyy: Minkä kuoriaisen toukka on kyseessä?

Löysin Rauhaniemen rannassa kaadettujen kuusien kuoren kuoren alta kuvan mukaisia toukkia, joiden takia puut olivat kuolleet.

Aion kokeilla toukkia ahvenen pilkinnässä syötteinä.

Raimo Gavrilov

Luontotohtorin vastaus: Kuvassa on jonkin sarvijäärän toukka. Määritystä varten on hyvä aina ilmoittaa hyönteisen koko. Kuusen tapauksessa laji voisi olla vaikka havukantojäärä tai papintappaja.

Toisin kuin usein luullaan, jäärien toukat eivät tapa puita. Ne elävät yleensä kuoren alla. Esimerkiksi yleinen havukantojäärä munii kuolleisiin puihin, kuten kaatuneisiin runkoihin ja kantoihin, vasta kun siellä on jo sienten lahotustoimintaa ja muita hyönteisiä kuten kaarnakuoriaisia.

Suurin osa puiden kuolemista liittyy ensisijaisesti lahottajasienten kuten kääpien toimintaan. Varsin usein nämä hyönteiset tulevat siis vasta sienten perässä.

Jäärien käytöstä syöttinä minulla ei ole kokemusta. Jäämme odottamaan tuloksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut