Tämä kaupunginosa on Tampereen kylmimpiä läpi kesän – Asukkaat toivovat asiaan muutosta

Asutuksen keskellä oleva lumenvastaanottoalue on kuljetuksien kannalta hyvällä paikalla. Uutta etsitään.

Vaikka mittarissa oli 23 astetta, oli lumikasan vieressä koleaa olla. Sisälämpötilan lukema on liian korkea, koska mittari oli koko ajan kädessä.

Moro, Hakametsä, Aarikkala, Aakkula

Kevyt tuuli puhaltaa liki helteisenä päivänä pitkin Leivonkujaa Hakametsän lumenkaatopaikan naapurissa. Valtavan lumikasan viilentämä ilma on liiankin vilvoittavaa ja saa aikaan kylmän väristyksiä.

Moro kävi viisi vuotta sitten Leivonkujalla lukijan vinkistä tutkimassa, mitä naapurustossa ajatellaan jokakesäisestä viilentäjästä. Lähimmät talot ovat noin 50 metrin päässä lumenkaatopaikasta. Nyt oli aika runsaslumisten talvien jälkeen tarkistaa tilanne.

”Pihan käyttöä se viileys vähentää, erityisesti kun kasan suunnasta tulee”, toteavat Leivonkujalla asuvat Sirkka Lintula ja naapuri Tanja Piippola.

Tuuli tuo kasasta myös pölyä ja pahaa hajua. Mahdolliset epäpuhtaudet huolettavat.

”Välillä haisee ihan mädäntyneelle.”

Mittari ei valehtele

Maanantaina Moro kävi kasan lähellä lämpömittarin kanssa. Kalibrointimittaus oli Finlaysonilla Itäiselläkadulla varjossa, jossa iltapäivällä oli noin 23 lämpöastetta.

Seuraavaksi lukemaa tutkittiin Hakametsän lumenkaatopaikan sisäänajotiellä Hervannan valtaväylän varressa. Asvaltti hehkui lämpimänä, joten varjossakin oli 25,5 lämpöastetta.

Hakametsän lumenkaatopaikan sisäänajotiellä oli yli 25 astetta, vaikka mittarin anturi oli varjossa. Sisälämpötilan lukema on liian korkea, koska mittari oli koko ajan kädessä.

Ilman mittariakin oli selvää, että lumikasan luokse kävellessä ilma kylmeni tuntuvasti. Kasan tuntumassa mittari näytti noin 23 asteen lukemia, mutta tuuli kävi toiseen suuntaan. Silti oli viileän oloista, kun kasa hohkasi kylmää.

Ennen lumikasojen luokse matkaamista tarkistettiin keskustassa Itäisen kadun lämpötila. Maanantaina iltapäivällä varjossa oli 23 astetta. Sisälämpötilan lukema on liian korkea, koska mittari oli koko ajan kädessä.

Pysyy käytössä

Tampereen kaupungilla on nykyään kolme lumenvastanottopaikkaa. Hakametsän lisäksi lunta viedään lännessä Kolmenkulman alueelle ja idässä Ruskonperään.

Asukkaat toivovat lumelle paikkaa jollakin teollisuusalueella, ettei lumikasa olisi asutuksen vieressä.

Hankeinsinööri Matti Pokkinen toteaa, että näköpiirissä ei ole muuttoa.

”Hakametsän vastaanottoalue pysyy toistaiseksi käytössä. Se on tärkeä paikka keskustan läheisyydessä.”

Korvaavalle paikalle löytyy yleensä lukuisia esteitä, ja yli 10 kilometrin kuljetusetäisyys alkaa olla liikaa.

Viime talvi ei ollut huippuluminen Tampereella. Lumenkaatopaikoilla vietiin yhteensä 19 000 kuormaa. Toissa talvi oli luminen ja kuormia vietiin 34 000. Hakametsään kuorimia meni tänä talvena 4 300 ja toissa talvena 7 500.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut