Tampereen kirjastoille tarjottiin sähköautoa, jonka olisi voinut lainata kirjastokortilla: ei kelvannut – Turussa autolaina onnistuu

”Selvitettäviä asioita olisi ollut aika paljon”, perustelee kirjastopalvelujohtaja Niina Salmenkangas.

Tällaista Toyotan bZ4X-sähköautoa voi toukokuun ajan lainata Turussa kirjastosta kirjastokortilla.

Moro, Metso

Turussa kokeillaan toukokuun ajan sähköauton lainaamista kirjastosta kirjastokortilla. Kokeilussa on kirjaston lisäksi mukana Toyota Auto Finland oy, joka toi kokeiluun Toyotan bZ4X-sähköauton.

Kokeilua tarjottiin myös Tampereelle, mutta täällä ei heti innostuttu.

”Sähköautoa tarjottiin myös meille, mutta emme siinä vaiheessa rohjenneet lähteä pilotoimaan tätä. Kuten Turun tiedotteesta luimme, on asiassa aika monta selviteltävää asiaa, kuten säilytys, lataus, vakuutukset ja vastuukysymykset”, sanoo Tampereen kirjastopalvelujohtaja Niina Salmenkangas.

Tampereella seurataan nyt, miten Turun pilotti onnistuu sekä kirjaston että yhteistyökumppanin näkökulmasta ja katsovatko he, että kokeilua voi jatkaa ja millä ehdoin.

”Itse en ehkä suoraan näe sähköautojen lainausta juuri kirjaston tehtävänä, mutta tämä on hyvä tapa kirjastolle osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun kestävän liikkumisen tavoista”, Salmenkangas toteaa.

Ensimmäinen maailmassa

Turussa haluttiin kokeilla lähipäästöttömän auton lainaamista.

”Otimme käyttöön sähköisen kirjastoauton ensimmäisenä Suomessa. Nyt tarjoamme sähköauton lainaamismahdollisuuden kirjastosta tiettävästi ensimmäisenä maailmassa”, kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula Turun kaupunginkirjastosta sanoo.

”Kyseessä on kokeilu, jonka jälkeen siitä opittuja asioita tutkitaan tarkkaan ja mietitään jatkoa. Sinällään tämänkaltainen kokeilu ei ole millään tavalla paikkakuntasidonnainen, joten uskomme kokeilun olevan toistettavissa muuallakin, jos sellaiseen päätökseen aikanaan päädytään”, sanoo tiedotuspäällikkö Pekka Karvinen Toyota Auto Finland oy:stä.

Yli 700 peliä

Tampereen kirjastoissa on viime vuosina kehitetty voimakkaasti myös muiden esineiden kuin kirjojen lainaamista. Levyt, elokuvat ja nuotit ovat yksi esimerkki, mutta ihan muutakin on paljon.

”Yhtenä tärkeimmistä lainattavista esineistä nostaisin kärkeen meidän lainattavat soittimet. Metsossa niitä on mukava valikoima, ja ainakin Hervannasta löytyy jotain myös”, Salmenkangas kertoo.

Samoin lainattavat lautapelit on meillä hittituote, jossa on todella laaja valikoima.

Kokoelmista vastaava palvelupäällikkö Anni Aalto paljastaa suuren lukeman.

”Erilaisia lauta- ja korttipelejä kirjastosta löytyy yli 700 erilaista, eli todella hyvä valikoima ja nämä asiakkaat ovat myös löytäneet. Eikä pidä unohtaa lainattavien esineiden ikisuosikkeja, eli kasseja ja sateenvarjoja”, Anni Aalto lisää.

Tiatoo

Paljon muutakin kuin kirjoja

Tampereen kirjastoista saa lainaksi esimerkiksi soittimia ja liikuntavälineitä.

Soittimia:

Akustinen kitara.

Sähkökitara.

Vasenkätinen kitara.

Kantele.

Sähköbasso.

Ukulele.

Banjo.

Mandoliini.

Güiro.

Tamburiini.

Cabasa.

Cajon.

Djembe.

Bongorummut.

Kellopeli.

Metronomi.

Liikuntavälineitä:

Tasapainotyyny.

Pohkeiden venytyslaite.

Kävelysauvoja.

Kahvakuulia.

Lumikenkiä.

Pesäpalloräpylöitä ja pallo.

Pesäpallomaila.

Sulkapallosetti.

kompassi.

Selätin.

Core twister.

Sormipuristin.

Petankki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut