Karkussa mökin pihalle ilmestyi noidankehä

Moro, Vapriikki

Moron luontotohtori vastaa tällä palstalla kysymyksiin, jotka voi lähettää moro@aamulehti.fi ja kuva on välttämätön. Kuvaa tarvitaan lajin tunnistamiseen.

Luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on luonnontieteellisen museon amanuenssi museokeskus Vapriikissa Tampereella.

Lukijan kysymys: Mikä on tämä tumma rengas nurmikolla, jonka kehällä kasvaa pieniä sieniä. Paikka on Karkku ja meidän mökin piha.

Jukka

Luontotohtori vastaa: Ilmiötä kutsutaan noidankehäksi, mutta taikuuden sijaan tähän tosiaan liittyy sienten kasvutapa. Sienirihmasto alkaa pisteestä ja jatkuu säteittäisesti vähän joka suuntaan. Rihmaston edetessä se kuluttaa maaperästä ravinteita ja vettä niin, että tällä kohdalla nurmikko kasvaa heikommin, kun taas ympyrän sisäreunalla se voi kasvaa paremmin kuolevasta sienisolukosta vapautuvien ravinteiden ja vähentyneen vesi- ja ravinnekilpailun vuoksi.

Nämä erot näkyvät muun muassa nurmikon kasvien heikompana tai parempana kasvuna. Noidankehiä muodostavat kymmenet eri sienilajit. Kehien läpimitta on usein metrin tai pari, mutta voi sienen kannalta hyvällä, pitkäaikaisella kasvupaikalla olla jopa kymmeniä metrejä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut