Tamperelainen ravintola nimesi annokset Tammerkosken lähimaisemien mukaan – Asiakkaiden reaktio yllätti

Ikkunasta näkyvä Kultakutri-patsas sai drinkkilistalle nimikkojuoman.

Kultakutri-patsas näkyy Tammerkosken keskeltä Konsulinsaaresta ravintola Tampellaan. Ravintolapäällikkö Minna Manulla on kädessä patsaan nimikkodrinkki: Kultakutrin kyynel.

Moro, Tampella

Tampere on Suomen suosituin ja halutuin kaupunki. Tampereen ravintoloissa tämä ei näy niin paljon kuin olettaisi, mutta kyllä täällä paikallisten nimien mukaisilla annoksilla löytää syötävää ja juotavaa.

Esimerkiksi Ravintola Tampella on koko olemassaolonsa ajan nimennyt annoksiaan Tampellan ja lähialueen historian mukaan.

”On haluttu kunnioittaa historiaa ja miljöötä. Asiakkaat pitävät paikallisista nimistä ja meillä on käynyt entisiä Tampellan työntekijöitä, joista yksi esimerkiksi kertoi olleensa konepajalla töissä. Hän tilasi Konepajan pippuripihvin”, kertoo ravintolapäällikkö Minna Manu.

Ruokalista uudistui kesäkauteen pari viikkoa sitten. Nyt tarjolla on muun muassa Tehtaanjohtajan tartar, Herrainmäen härkää ja Kansallismaiseman kuhaa.

”Vielä kesään mennessä tulee joitakin salaatteja lisää ja myös oma oluemme, Pellavatehtaan lager.”

Tampellan drinkkilistakin on erityinen. Tällä kertaa sieltä löytyy muun muassa Työnpuisto (vodkaa ja raparperia ja kauniisti nimetty Kultakutrin kyynel (limoncello-sitruslikööriä ja sitruunaa).

Nimen inspiraationa on Kultakutri-patsas, joka näkyy ravintolan ikkunoista Tammerkosken keskellä Konsulinsaaressa. Työnpuisto on ravintolan edustalla.

Lahdesjärven ABC:n keittiömestari Carita Suoniemi (vas.) ja palveluvastaava Kaisa Pääkkölä esittelevät Tamperelainen-annosta, joka jäi kokeilun jälkeen tarjolle hyvän suosion takia.

Tämä on Kultakutrin kyynel. Siinä on limoncello-sitruunalikööriä ja sitruunaa.

Tehtaanjohtajan tartar on yksi Ravintola Tampellan paikallisannoksia. Uudistetussa ruokalistassa sellaisia on runsaasti ravintolan perinteiden mukaisesti.

Ravintola Tampellan drinkkilistallakin on paikallisväriä. Kultakutri-patsas näkyy ravintolan ikkunasta ja niin myös Työnpuisto, joka on ravintolan edustalla ja jonka läpi ravintolaan kuljetaan.

Mustaa on nimetty

Hieman erityylinen paikallisannos löytyy Lahdesjärven ABC:ltä. Siellä on tarjolla Tamperelainen, jossa on mustaamakkaraa, puolukkahilloa ja perunamuusia.

”Meillä oli lokakuussa kampanja, missä kehiteltiin paikallisesti nimettyjä annoksia paikallisista raaka-aineista. Mustamakkara-annosta ei sinänsä tarvinnut kehitellä. Tämä on perinteinen tapa tarjota mustaa. Annoksen suosio oli niin hyvä, että se jäi pysyvästi listalle ja annosta saa kaikista Pirkanmaan ABC-asemien ravintoloista”, kertoo ruokatuotepäällikkö Tero Turunen Pirkanmaan osuuskaupasta.

Turusen mukaan aikomuksena on tuoda tarjolle lisää paikallisia annoksia paikallisista raaka-aineista.

Mustamakkara-annos nimettiin Tamperelainen-annokseksi ja saavutti niin suuren suosion, että se jäi kokeilun jälkeen listalle pysyvästi.

Lisää mahtuisi

Moro keräsi paikallisesti nimettyjä ruoka-annoksia viimeksi kaksi vuotta sitten. Silloin löytyi monia annoksia, mutta markkinarakoa olisi edelleen täytettävänä.

Ravintola Tampella nimeää annokset perinteisesti alueen historian ja miljöön mukaan.

Vuonna 2020 oli tarjolla esimerkiksi Lentävänniemessä Pub Carloksessa Liatsun lihamuki ja Tupakkirullan toast.

Lue lisää: Maistuisiko pippuripihvin sijaan Viistokadun pippuripihvi?

Monessa pitseriassa tai ravintolassa oli kaupunginosan nimikkoannoksia: Huikkaan special, Tasanne-pitsa, tai esimerkiksi Hallilan burger ja Mustavuori-hampurilainen, Pispalan pamaus, Sorsapuiston silakat, Tammelan mozzarellapiiras ja Koikkarin lautanen.

Hyvin monella ravintolalla on ravintolan nimen mukaan nimettyjä annoksia, esimerkiksi Tillikassa Tillikan pyttipannu ja Pispalan Pulterissa Pulterin burger. Plevnan pyttipannussa taas nimi viittaa myös historialliseen tehdasrakennukseen, josta ravintola on saanut nimensä.

Paikallisannoksia siis löytyy yhä ympäri kaupunkia, vaikka esimerkiksi Koikkarin grilli on sulkenut ovensa.

Tiatoo

Tampere näkyy ruokien nimissä

Esimerkkejä Tampere-annoksista.

Ravintola Härlem, Härmälä: Härlem Platter, Härmeliläine-hampurilainen, Härlemin salaatti.

Vaakon nakki: Pispalan pamaus, Haulitornin Kapsalon.

Hervannassa italialainen ravintola Pranzo: Hervanta-pasta.

Ravintola Näsinneula: Lahnaa ja Näsijärven muikunmätiä.

Plevna: Plevnan pyttipannu.

Lielahdessa pitseria Kiki: Pohtolan Special.

Pizzeria Tasanne: Tasanne-pizza.

Ravintola Maisa Maisansalossa: Toast Näsijärvi, Maisan burger.

Osallistu viikon kysymyksen palkinnon arvontaan tästä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut