Moro, Siperia
Moron luontotohtori vastaa tällä palstalla kysymyksiin, jotka voi lähettää moro@aamulehti.fi ja kuva on välttämätön. Kuvaa tarvitaan lajin tunnistamiseen.
Luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on luonnontieteellisen museon amanuenssi museokeskus Vapriikissa Tampereella.
LUKIJA KYSYY: Tänään 11.4. pilkkireissulla näin lumen pinnalla valtavasti eläviä ötököitä, joita luulin aluksi punkeiksi, koska olivat samankokoisia kuin punkit. Mistähän hyönteislajista ”invaasiossa” voisi olla kyse?
Luontotohtori vastaa: Kyseessä on yksi yli 500 ludelajistamme, ja tämä kuten melkein kaikki muutkin luteet lutikkaa lukuun ottamatta, on ihmiselle harmiton.
Laji on nimeltään kuusenkäpylude. Se talvehtii joko kuusen käpysuomujen välissä tai rungon koloissa, joskus ilmeisesti myös ikkunanrakosissa. Hyvän käpysadon vuonna yksilömäärä voi olla huomattava. Ehkä lähistöllä on niille sopiva kuusikko käpyineen.
Syytä jäälle kömpimiseen voi vain arvailla. Se voi liittyä kovaan tuuleen tai jään kylmyyteen. Lentotaitoisten luteiden matka on voinut katketa järven kylmän jään yllä. Ellei sitten talviverkkojen merkkinä ole käytetty kuusen latvoja käpyineen, ja luteet ovat lähteneet liikkeelle sieltä.
Luteeksi ja hyönteiseksi tämän tunnistaa kuudesta jalasta ja selän päälle taitetuista siivistä. Punkeilla jalkoja on kahdeksan, mutta siipiä ei lainkaan.