Moron luontotohtori vastaa: Miksi talitintille on kasvanut koukku nokan päähän Tampereella?

Nokan liikakasvu tai epämuodostuma haittaa tiaisten ruokintaa, mutta usein ne selviytyvät talvesta ruokinnan turvin.

Koukkunokan pää voi katketa.

Moron luontotohtori vastaa tällä palstalla kysymyksiin, jotka voi lähettää moro@aamulehti.fi ja kuva on välttämätön. Kuvaa tarvitaan lajin tunnistamiseen.

Luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on luonnontieteellisen museon amanuenssi museokeskus Vapriikissa Tampereella.

Lukija kysyy: Talitintin nokan yläosa jatkuu koukkumaisena. Nokkiminen on vähän hankalan näköistä, mutta muuten ihan pirteän näköinen Tintti. Mistähän mahtaa johtua?

Else

Luontotohtori vastaa: Koukkunokkaisuus on jossain määrin tavallinen mutta onneksi suhteellisen harvalukuisena tavattu ilmiö, ja yleensä sitä esiintyy hömö- ja talitiaisilla. Sen tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta ilmiö liittyy nokan kasvuun. Sekä ylä- että alanokka kasvavat samoin kuin höyhenet, tai vaikka ihmisen kynnet, ja kuluvat niitä käytettäessä. Jos jompikumpi tai molemmat nokan puoliskot kasvavat enemmän kuin kuluvat, ne voivat kasvaa jopa ristiin.

Nokan liikakasvu tai epämuodostuma haittaa tiaisten ruokintaa, mutta usein ne selviytyvät talvesta ruokinnan turvin. Ongelmat voivat olla jopa isompia talvella, kun niiden pitäisi pyydystää hyönteisravintoa ja ruokkia poikasiaan. Nokan pää voi kuitenkin myös katketa, joten ei ole mahdotonta, että tintti pääsee vielä vaivasta tai kekseliäänä lintuna oppii ruokailemaan uusin tavoin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut