Muistatko kun Tampere sai Berliinistä harvinaisen ja painavan lahjan?

Tampere sai lahjaksi palan Berliinin muuria. Palanen saapui Tampereelle toukokuussa vuonna 2008.

Moro, 10.4.2008

Tampereen kaupunki on saanut lahjan, joka vetää lähestulkoon vertaa vuonna 1960 saaduille leijonille. Lahja ei kuitenkaan ole eläin. Se on nykypäivänä hyvin harvinainen ja saatiin Saksasta.

Moron lukijat saavat arvata, mistä nyt on kyse. Veikkaus päättyy Moron internetsivulla maanantaina 14. huhtikuuta kello 14.

Arvaamisen helpottamiseksi kerromme vähän lisää lahjan ominaisuuksista.

Se sijoitetaan Vapriikin museokeskukseen. Museotoimenjohtaja Toimi Jaatinen on jo katsellut sopivaa paikkaa.

”Lahja on Euroopan tärkeitä symboleja, joten se pannaan siihen osaan museokeskusta, jossa järjestettiin EU-huippukokous vuonna 1999. Saamamme yksilö on erittäin suuri, eikä niitä juurikaan ole muualla maailmassa”, Jaatinen luonnehtii.

Pormestari Timo P. Nieminen sai lahjan viime syksynä, kun hän vieraili Kuntaliiton edustajana Brandenburgin aluehallinnossa Berliinin laitamilla.

Lahjan kuljetusta Tampereelle järjestetään yhä, mutta se saapunee kaupunkiin kevään aikana.

”Se on yli kolme metriä korkea, vajaa kaksi metriä leveä ja syvyyttäkin on metrin verran. Lahja painaa vajaat kolme tonnia, joten sille rakennetaan tukikehikko. Aivan pelkän lattian varaan sitä ei lasketa, vaan painoa jaetaan myös seinälle”, Jaatinen laskee.

Oma lukunsa on lahjan siirtäminen Vapriikin tiloissa, sillä kuljetusrekalla ei pääse sisään.

”Täytyy varmaankin käyttää trukkia ja monenlaisia erityisjärjestelyjä”, museotoimenjohtaja Jaatinen pohtii.

Tam ja Pere

Pormestari Nieminen on pormestarinuransa aikana saanut erilaisia lahjoja, mutta saksalaisten muisto on aivan omaa luokkaansa.

Pormestari pitää sitä yhtä erikoisena ja arvokkaana kuin Tamia ja Perettä. Ne olivat leijonia, jotka Tampere sai vuonna 1960 puolalaisesta Lodzin ystävyyskaupungista.

Uros- ja naarasleijonat saapuivat Tampereelle 5. elokuuta 1960. Tamperelaisille ne esiteltiin Tampereen päivänä eli 1.–2. lokakuuta 1960 Frenckellin alueella.

Kahden päivän aikana kuningasparia kävi katsomassa 30 000 ihmistä. Nimikilpailussa tuli noin 25 000 ehdotusta. Nimiksi tulivat Tam ja Pere.

Leijonien varjolla kaupunkiin perustettiin eläintarha, joka sijoitettiin nykyisen Tampere-talon tontille. Eläintarha piti sittemmin lopettaa uuden eläinsuojelulain tultua voimaan syksyllä 1972.

Leijonat piti kuljettaa Kålmordenin eläintarhaan lähelle Tukholmaa. Pere pääsikin perille.

Tam kuoli eläintarhan pihassa kuorma-auton lavalla siihen laatikkoon, johon se oli sullottu Ruotsiin kuljettamista varten.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut