Tampereen perinteisin tori tekee kuolemaa, mutta kaupunki jatkaa muutoksia vastoin yrittäjien toiveita

Yli 22 vuotta torilla myyneen liikevaihdosta on hävinnyt neljännes. Vakiasiakkaat kaikkoavat eikä uusia tule tarpeeksi tilalle polkupyörillä tai ratikalla.

”Pysäköintipaikkojen puute on viime vuosina näkynyt selvästi kävijämäärissä. Kauempaa tulleet asiakkaat tuskastuivat parkkipaikan etsimiseen”, perunakauppias Janne Jaakkola tietää Tammelantorilla.

16.3. 6:00 | Päivitetty 16.3. 10:08

Moro, Tammelantori

Tammelantorille pysäköinti puhutti viime viikolla.

Satunnainen ohikulkija oli huomannut autoja torialueella, vaikka sinne ajaminen on liikennemerkillä erikseen kielletty. Hän otti kuvan väärin pysäköidyistä autoista ja teki valituksen aiheesta Tampereen kaupungille.

”Väärästä asiasta pidettiin melua. Talvisaikaan hetkellinen parkkeeraus ei ole haitannut ketään. Näin on toimittu maalaisjärjellä jo monta vuotta. Asialla on ollut kaikkien hiljainen hyväksyntä. Asiakkaat ovat voineet omalla riskillä torialueelle hetkeksi pysähtymällä noutaa ostoksensa”, yli 22 vuotta Papan Saunapalvi -yritystään ympärivuotisesti Tammelantorilla pyörittänyt Mauno Laihonen sanoo.

Tällä paikalla olevista autoista nousi haloo viime viikolla. Moron vieraillessa torialueella oli kaksi autoa. ”Omalla riskillä siinä on piipahdettu jo monta talvea. Niistä ei ole ollut kenellekään haittaa”, toteaa Mauno Laihonen.

Todellinen syy pysäköintiongelmaan on paljon kauaskantoisempi. Katusuunnittelussa ei ole huomioitu pysäköintipaikkojen riittävyyttä Tammelantorin elinvoimaisuuden kannalta.

Kuoleeko tori?

Tammelantori on ollut vuosikymmeniä Suomen kaupallisin tori, jossa esimerkiksi mansikkaa on kesäaikaan myyty enemmän kuin missään muualla.

”Helsingin Kauppatorilla käy enemmän asiakkaita, mutta siellä ostosmäärät ovat pieniä. Tammelantorilla mansikoita on myyty perinteisesti paljon laatikkokaupalla”, Tori- ja markkinakaupan keskusjärjestön puheenjohtajana toimiva Laihonen tietää.

Nyt Tammelantorin asema Suomen ainoana oikeana torina, jossa päätuotteina eivät ole karvahatut ja vanhat vaatteet, on vaakalaudalla.

Lue lisää: Hyvä Kalervo Kummola, entä Kaupinkatu ja Tammelantori?

Ensimmäinen kohtalokas käänne parkkipaikoissa tapahtui 2016, kun läheiseltä Peltokadulta poistui 86 ruutua. Vielä pahempi isku tuli 2020–2021, kun Pinninkadun remontin yhteydessä vähennettiin maisemoinnin takia 22 parkkipaikkaa.

”Tuosta oikealta meni monta parkkipaikkaa. Siihen istutettiin puita ja rakennettiin jalkakäytävä. Siihen aurataan talvella lunta, eikä viistoparkkiin voi ajaa”, Laihonen näyttää.

Liikevaihto romahti

”Oman yritykseni liikevaihto on pudonnut 25 prosenttia. Tosi moni vakioasiakas on todennut, ettei enää yksinkertaisesti viitsi kiertää lähikortteleita loputtomiin parkkipaikkaa etsimässä”, Laihonen sanoo.

Saman ilmiön on huomannut myös torin tunnetuin perunakauppias Janne Jaakkola. Hän on ollut Tammelantorilla kesät ja talvet vuodesta 1984 lähtien.

”Olen menettänyt monta vakioasiakasta, jotka ostivat perunoita säkkikaupalla. He eivät enää tule, kun eivät pääse autolla lähelle”, Jaakkola sanoo.

”Näille paikoille vasemmalla Pinninkadulla kaikki haluaisivat pysäköidä, mutta se ei enää onnistu, kun roska-autokuskit menettivät kykynsä peruuttaa”, Laihonen hämmästelee.

Asiakkaat naapureista

Asioista päättäneet poliitikot sanovat, että torille voi tulla helposti ratikalla tai polkupyörällä.

”Ei muuten onnistu ihan helposti Teiskossa, Lempäälässä, Kangasalla tai Pirkkalassa asuvilta. Heitä toriasiakkaissa on tosi paljon. Samoin vanhempia ihmisiä, jotka eivät kovin painavia pusseja pysty kantamaan.

Eniten Laihosta ja Jaakkolaa kismittävät Pinninkadulta viedyt parkkipaikat.

Paikat torin alle?

”Vilkkaan torin ympärillä tarvitaan parkkipaikkoja, jotta se säilyy elinvoimaisena. Kesäaikaan torilla on 80–100 myyntipistettä. He tuovat autoillaan tavaraa myyntiin ja tarvitsevat myös parkkipaikan. Siihen kun lisää asiakkaat, ihan pienellä määrällä ei pärjätä.”

Nopeita ratkaisuita ei ole. Mauno Laihonen keksii kuitenkin yhden.

”Uusin Pinninkadulle tuotu pysäköintikieltomerkki vei kadun neljä suosituinta parkkipaikkaa. Syynä oli kuulemma kerran viikossa käyvä roska-auto. Aiemmat 50 vuotta ei ollut ongelma peruuttaa pientä pätkää, mutta ilmeisesti nykykuskeilta sekään ei enää onnistu.”

Tämä uusin pysäköintikieltomerkki vei Pinninkadulta neljä suosituinta paikkaa. Mauno Laihonen haluaisi sen heti poistettavaksi. ”Tammelantori on ollut Suomen kaupallisin tori, mutta asema on pahasti uhattuna, ellei pysäköinnille tehdä jotain”, Mauno Laihonen sanoo.

Laihonen on pitänyt parkkipaikka-asiaa tapetilla kaupungin suuntaan jo yli 15 vuotta.

”Yksi hyvä valmis pysäköintisuunnitelma on olemassakin. Siinä parkkipaikat tulisivat torin alle.”

”Se suunnitelma kaatui ainakin toistaiseksi rahapulaan.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut