Mitä yhteistä on Nokialla ja Tikkurilalla?

3.3. 12:00

Tässä on uusin pirkanmaalainen pubivisailujen kysymys: Mitä yhteistä on Nokialla ja Tikkurilalla? Oikea vastaus: Nokian sosiaali- ja terveysasema ja Tikkurilan kirkko.

Tässä vähän selvitystä, jos vastaus ei vielä auennut. Muutamia vuosia sitten Tikkurilaan rakennettiin uusi kirkko, ja sille järjestettiin julkinen nimikilpailu. Asukkailta kerättyjen ehdotusten jälkeen Tikkurilan kirkko päätettiin ristiä Tikkurilan kirkoksi.

Nimi sai nimistöntutkimuksen asiantuntijoiden myöntämän Vuoden nimi 2020 -palkinnon. Epäselväksi jäi, olivatko asiantuntijat tosissaan vai oliko palkinto ironiaa. Ainakin nimestä on tullut tunnettu vitsi.

Myös Nokian uudelle sosiaali- ja terveysasemalle pohdittiin nimeä kilpailun voimin. Kisa ei mennyt ihan niin sanotusti putkeen, sillä kisassa tehtiin pahimman mahdollinen virhe, jonka voi nimikilpailussa tehdä.

Virkahenkilöt ryhtyivät rajoittamaan nokialaisten luovuutta siten, että kisassa nimen piti sisältää sanat ”sosiaali- ja terveysasema”. Niinpä ylivoimaiseksi voittajaksi selvisi nimi Nokian sosiaali- ja terveysasema.

Onko tämä nyt sitten niin vaarallista? Ei mikään elämää suurempi asia, mutta tuskin nokialaiset halusivat rakennukselleen samanlaista kohtaloa kuin Tikkurilan kirkolle.

Nimittäin kun kolme tai useampi nousuhumalassa olevaa Hervannan teekkaria matkustaa ratikalla keskustaan ja jutunaiheet loppuvat kesken Turtolan cittarin kohdalla, on aina varma tapa saada räkäinen nauru kaikumaan koko ratikassa. Yksi heistä sanoo kaksi sanaa: ”Tikkurilan kirkko”.

Nimikilpailut ovat verbaalikkojen herkkiä temmellyskenttiä. Moro-lehti on ollut mukana monessa kisassa ja säännöt ovat selvät. Niitä ei saa olla olla.

Yksi tamperelainen epäonnistuminen löytyy muutaman vuoden takaa, kun Moron avulla etsittiin nimeä Tampereen seudun joukkoliikenteelle. Silloiset asiaan liittyvät päättäjät halusivat, että tällä kertaa perinteinen nysse-sana unohdettaisiin ja keksittäisiin jotakin ihan uutta.

Kansa teki kuuliaisesti niin kuin ohjeissa neuvottiin, nysse-sana oli harvassa ehdotuksessa.

Jokainen joukkoliikennettä käyttävä tietää, mitä sitten tapahtui. Nysse tietysti valittiin. Virallinen nimi on Tampereen seudun joukkoliikenne Nysse.

Tästä alkoi vailla vertaa oleva kuran kaato täysin syyttömän Moron toimituksen päälle. Kansa raivostui ohjeistuksesta, joka sitten virastotalolla virkahenkilöiden omin käsin kumottiin.

Löytyy Tampereelta toki onnistuneitakin nimikilpailuita, joissa Morolla on ollut sormensa pelissä. Yksi onnistuneimmista on takavuosina etsitty Tampereen yliopistollisen sairaalan ensiavun lyhyt ja ytimekäs uusi nimi. Siitä tuli Acuta.

Acuta kertoo monella kielellä, että Acutaan mennään kun jokin akuutti eli äkillinen tapahtuma on meneillään.

Nähtäväksi jää, saako Nokian sosiaali- ja terveysasema nimistöntutkimuksen asiantuntijoiden myöntämän Vuoden nimi 2023 -palkinnon

Kirjoittaja on Moro-lehden tuottaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut