Tampereen Teatteri järjestää ennätyssuuren kirpputoritapahtuman – Myytävänä on tuhansia teatterivieraille tuttuja tuotteita

Teatteri poistaa varastostaan yli kahdeksan vuoden aikana kertyneet eri näytelmien roolivaatteet – mukana on todellisia löytöjä.

8.3. 8:20 | Päivitetty 14.3. 14:07

Moro, Sarankulma

Odotettavissa ensi tiistaina Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä: Pitkä jono ulottuu kohti virastotaloa kun teatteri kauppaa yli kahdeksan vuoden aikana varastoon kertyneet näyttelijöiden roolivaatteet.

Moro-lehti pääsi etukäteen penkomaan vaaterekkejä Sarankulman varastoon ja voimme ilolla vahvistaa, että myyntiin tulee todellisia harvinaisuuksia.

Poistoon menee muun muassa Cats-musikaalissa käytettyjä kissojen bailuhameita, Les Miserables-musikaalin kolttuja ja Notre Damen kellonsoittajassa käytetty kivienkelin puku siipineen.

Se oli näytelmässä ihmispatsasta näyttelevän Helena Rängmanin päällä.

Lue tästä jutusta, kuinka kivienkelin puku tehtiin Notre Damen kellonsoittajaan.

Tiatoo

Tampereen Teatterin roolivaatekirppis

Paikka: Frenckell-näyttämön yleisölämpiö.

Osoite: Frenckellinaukio 2.

Aika: Tiistaina 14.3. kello 14–18.

Maksuvälineet: Käteinen ja maksukortit.

Ehdoton helmi on ehkä Kotiopettajattaren romaanin Jane Eyren roolia näytelleen Pia Piltzin käyttämä punainen juhlamekko. Mekon sisältä löytyy pieni kangaslappu, joka kertoo vaatteen historiasta.

Nina Kojo esittelee kirppiksen ehkä näyttävintä asua, Pia Piltzin käyttämää punaista pukua.

Tämä punainen luomus kelpaisi vielä vaikka presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Korona vei kirppiksen

Tampereen Teatterin kirppiksellä on nyt poikkeuksellisen paljon myytävää.

Monista asuista löytyy sisältä tällainen merkintä, joka kertoo vaatteen historiasta.

”Yhteensä tuhansia vaatteita. Tuskin kaikki menee edes kaupaksi,” ennakoi puvuston vastaava Nina Kojo.

Pia Piltz näytteli Jane Eyren roolia klassikkonäytelmässä Kotiopettajattaren romaani.

Vaatteita on kertynyt paljon, koska korona peruutti vuonna 2020 vastaavan kirppiksen. Sitä ennen myyntitapahtuma järjestettiin viisi vuotta aikaisemmin. Nyt rekeissä on siis ainakin kahdeksan vuoden rooliasut ja vähän ylikin.

Tämä mekko on ollut Tuija Ernamolla Villikalkkuna-näytelmässä kaudella 2014. Sen suunnitteli Mikko Saastamoinen.

Teatterissa pohdittiin myös nettikirpputorin järjestämistä, mutta se olisi ollut hankalaa, koska vaatteita ei silloin olisi voinut sovittaa.

Toinen syy varaston hävittämiseen on se, että Tampereen Teatteri valmistautuu isoon remonttiin ja sen vuoksi nurkista poistetaan kaikki ylimääräinen.

Iso osa vaatteista roikkuu rekeissä, mutta kirppikselle tuodaan myös laatikoissa olevia hattuja, asusteita ja kenkiä. Pääosin ne ovat aikuisten kokoa ja yleensä yhtä vaatekappaletta on vain yksi kappale.

Jono Raatihuoneelle

Nina Kojo oli järjestämässä myös edellistä teatterikirppistä kahdeksan vuotta sitten. Silloin se pidettiin TT:n päänäyttämöllä Keskustorin laidassa.

”Silloin tuntia ennen ovien avautumista ulkona oli pieni jono. Puolta tuntia myöhemmin se ulottui jo melkein Raatihuoneelle.”

Antti Tiensuu, Elisa Piispanen, Annuska Hannula ja Esa Latva-Äijö olivat mukana Kotiopettajattaren romaani -esityksessä. Heidän historialliset rooliasut tulevat myyntiin.

Tälläkin kertaa teatterilaiset varautuvat hirmuiseen väenpaljouteen, sillä tämä Tampereen toiseksi suosituin kirppistapahtuma houkuttelee väkeä myös kaupungin ulkopuolelta.

”Vaatteita on niin paljon, että niihin ei merkitä erikseen hintalappuja. Paikalla on teatterin väkeä, jotka auttavat etsimisessä. Yritämme lajitella vaatteita etukäteen esimerkiksi teeman mukaan.”

Kojo korostaa, että kirppiksen tavoitteena ei ole ansaita rahaa. Sen vuoksi hinnat ovat hyvin edulliset ja halvimmat tuotteet maksavatkin vain euron. Kalleimpia ovat erilaiset historialliset puvut, joista pyydetään maksimi eli 40 euroa.

Frenckellin tila on rajallinen. Ovelle tulee ovimies ja järjestyksenvalvoja, jotka varautuvat myös asiakasmäärän rajoittamiseen, mikäli tilaan on tulossa kerralla liikaa väkeä.

Tekijänoikeus suojaa

Tampereen Teatteri voisi periaatteessa tuunata vaatteita eli käyttää niitä uudelleen jossakin toisessa näytelmässä.

”Niitä pitäisi kuitenkin muuttaa melko paljon. Roolivaatteilla on suunnittelijan tekijänoikeuden suoja,” Kojo selvittää.

Annuska Hannulan ja Elisa Piispasen mekot Kotiopettajattaren romaanista löytyvät myyntirekistä.

Hän arvelee, että kirppis voisi olla naamiaisasujen etsijän taivas, harrastajateatterin unelma, mutta myös ihan tavallisten käyttövaatteiden etsijöiden ainutlaatuinen tilaisuus.

Puhumattakaan ensi kevään lukiolaisista, jotka tarvitsevat asuja vanhojen tansseihin.

Kojon mukaan myynnissä on myös asuja, joihin on käytetty ulkomailta hankittuja harvinaisia kankaita. Niitä voi siis käyttää vaikka uusien vaatteiden materiaalina.

Tässä kuvassa on Elina Rintala Cats-musikaalin hapsumekkoon pukeutuneena. Catsin ihonmyötäiset rooliasut olivat lopulta niin hikisiä, että ne poistettiin kauden jälkeen. Sen sijaan hapsumekkoja tulee myyntiin useita.

”Arkipukujen lisäksi miehille löytyy myös frakkeja ja saketteja.”

Kojo toivoo, että mahdollisimman moni roolivaate saisi vielä uuden elämän. Jos ja kun kaikki ei mene kaupaksi, on teatteri sopinut jo jatkosta. Rekkeihin jäävät vaatekappaleet viedään tekstiilikierrätykseen Lielahden Nextiili-myymälään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut