Vapriikissa esitellyt viikinkiaikaiset kuolaimet löytyivät Kaukajärven muinaiskaivauksissa syksyllä 1971

Moro uutisoi hilja, että historioitsija Juha Javanainen tutki uudessa kirjassaan Vilusenharjun kalmiston tuhoutumista.

19.2. 9:00

Olin sisareni ja hänen miehensä kanssa tutustumassa Birckala-näyttelyyn Vapriikissa ja juuri heille selostin, kuinka olin ollut Kaukajärvellä muinaiskaivauksella syksyllä 1971. Silloin löytyi pronssista kierretyt kuolaimet, jotka olivat näyttelyssäkin esillä.

Työvoimatoimiston kautta haettiin silloin kahdeksi viikoksi Kaukajärvelle kaivajia. Siellä oli meitä nuoria iso ryhmä ja kaksi arkeologia johti toimintaa. He kertoivat, että on kiire, mitään tutkimuksia ei tehdä, vaan kahdessa viikossa pitää seuloa koko siirretty sorakasa tai niin paljon kun ehditään.

Lue lisää: Puskutraktorit jyräsivät yli 50 hautaa Kaukajärvellä – Tampere tuhosi kasvukivuissaan viikinkiaikaisen kalmiston

Paikalla oli koneseula, johon heiteltiin lapioilla ja kannettiin ämpäreissä maata, oli myös tavallisia siirrettäviä seuloja.

Erään kerran seulaan solahti juuri nuo kuolaimet, joita joukolla keräännyttiin ihastelemaan. Ne ovat noin islanninhevosen kokoiselle sopivat. Tekotapa näkyi silloin paremmin. Sorakasa oli Juvankadulle käännyttäessä vasemmalla vastapäätä Askon huonekaluliikettä.

Inkeri Rantanen

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut