Uusi ilmiö: Airbnb-vuokralaiset näkyvät poliisin tilastossa Tampereella

Kannen kerrostalossa vuokralainen riehui humalapäissään, pelästyneet asukkaat soittivat poliisin paikalle.

Kannen asuintaloissa Tampereella on jopa kymmeniä lyhytaikaisia vuokra-asuntoja. Helmikuun alussa siellä tarvittiin poliisin apua riehujan rauhoittamisessa ja sen jälkeen kellarimurtojen tutkinnassa.

22.2. 11:07

Moro, Kansi

Tampereen keskustassa sijaitsevassa taloyhtiössä tarvittiin poliisin apua, kun ilmeisesti lyhytaikainen asunnon vuokraaja riehui käytävässä.

Samana helmikuun viikonloppuna kellarissa oli murtauduttu 14 kellarikomeroon. Käytävien ovet oli avattu avaimella.

Tampereella tehdäänkin nyt paljon kellarimurtoja, mutta tarkkaa tietoa määrästä ei ole poliisillakaan.

Rikoskomisario Arto Partanen Sisä-Suomen poliisista myöntää, että tapausten tilastointi on ongelma.

Moro kertoi tammikuussa Papinkadulla tehdystä murtosarjasta, jossa yhden yön aikana käytiin kolmen vierekkäisen kerrostalon kellareissa.

”Kellarimurtojen tilastointi on hankalaa muun muassa sen vuoksi, että komeroiden omistajat tekevät rikosilmoituksen ehkä pitkänkin ajan päästä huomattuaan varkauden.”

Partasen mukaan kellarivarkauksia on keskustan tuntumassa tehty aina paljon.

”Kannattaisi ajatella niin, että kellarissa voi pitää vain sellaisia tavaroita, joista on valmis luopumaan.”

Lokitieto juoruaa

Partasen mukaan uusin ja selvä ilmiö ovat tapaukset, joissa tekijäksi epäillään lyhytaikaisen asuntovuokrauksen eli muun muassa Airbnb-asunnon tai muun vastaavan lyhytaikaisvuokrauksen asiakasta.

Tästä salkusta varkaat löysivät Matti Pelttarin keräilykuvakansiot Papinkadun kellarikomerosta. Moro kertoi murrosta helmikuun alussa.

”Varkauden riski kasvaa merkittävästi kun myös kellaritiloihin sopiva avain annetaan täysin ventovieraalle henkilölle.”

Poliisin mielestä selvittelyä helpottaa uudenlaisten lukkojen lokitietojen käyttö. Niiden avulla saadaan selville, kuka oven lukon on avannut ja mihin aikaan.

Tyypillinen tapaus

Moro haastatteli Tampereen Kannen kerrostalossa asuvaa henkilöä sähköpostitse. Taloyhtiöön kutsuttiin jopa poliisi, sillä ensin tuntematon asukas riehui porraskäytävässä ja viikonlopun jäljiltä oli myös murtauduttu kellarikomeroihin.

Asian arkaluonteisuuden vuoksi emme kerro haastateltavan nimeä.

Käytettiinkö murtautumiseen avaimia vai sorkkarautaa?

”Irtaimistovarastojen kulkuovissa ei ollut murtojälkiä, joten irtaimistovarastoihin on kuljettu avaimella.”

Miksi taloyhtiössä epäillään, että mahdollisesti lyhytaikaisesti asunnon vuokrannut henkilö tai porukka oli syyllinen varkauksiin?

”Silminnäkijän mukaan asukkaat olivat vieraan näköisiä. Talossa on useita Airbnb-asuntoja. Kannen kerrostaloissa on vuokrattavana Airbnb:n kautta yhteensä ainakin parikymmentä asuntoa.”

”Tapauksilla voi olla yhteys, sillä tapahtumat ajoittuvat samalle viikonlopulle. Asunnon epäillyn vuokralaisen erittäin uhkaava käytös ja varhainen aika ovat poikkeuksellisia.”

Mitä muuta vuokrauksen yhteydessä tapahtui?

”Lauantaiaamuna 4.2. noin kello 8 erään kerroksen käytävällä mieshenkilö käyttäytyi aggressiivisesti. Tiedossani on, että henkilö soitti aggressiivisesti ovikelloja, löi ja potki järein ottein, työnsi kätensä asuntojen postiluukuista sisään ja huusi.”

”Useat asukkaat olivat soittaneet hätäkeskukseen. Poliisi oli tullut paikan päälle. Asunnossa ollut pariskunta oli ilmeisen vahvasti humalassa. Verta oli ainakin kahden asunnon ovessa. Lisäksi käytävällä oli ulostetta, joka oli mahdollisesti koiran. Lauantaiaamupäivän aikana pääoveen ja hisseihin ilmestyi tulostettuja lappuja, joissa ilmoitettiin koiran olevan kateissa. ”

”Lauantain tapahtumista ei ole jälkeenpäin tiedotettu asukkaille. He ovat yhä peloissaan ja varmasti osa asukkaista pohtii tapahtunutta. Myöskään murroista ei ole jälkeenpäin kerrottu mitään asukkaille.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut