Moro, Vapriikki
Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.
Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.
Luontotohtori setvii Pirkanmaalla tehtyjä lukijoiden luontohavaintoja. Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.
Lukijan kysymys: Löysin kuvan kiven metsästä Nokialta. Siinä on ympäriinsä nähtävissä hieman eri kokoisia ja syvyisiä pyöreitä koloja.
Mitenhän tämä on syntynyt?
Teemu
Luontotohtorin vastaus: Kyseessä on kivinäyte, jotka ovat biologille joskus vaikeita, eikä ilmiökään ole kovin biologinen, joten asiantuntemuksessa astutaan vähän kauemmas omalta tontiltani.
Onneksi sain pulmaan apua Pirkanmaan maakuntamuseon tutkija Vadim Adelilta, joka on tavannut vastaavalla tavalla ”kuluneita” kiviä aiemmin.
Hänenkään mukaansa tässä eivät ole kyseessä luonnon eliöiden aiheuttamat jäljet, vaan todennäköisesti kivi on joskus toiminut ampumaharjoitusmaalina.
Näytteen tarkempi ajoittaminen ei ole mahdollista pelkän kuvan perusteella, mutta muinaisjäännös se ei ole.