Tampereen Linnainmaalta löytyi kaksivärinen ”sieni”: Asiantuntija määritteli sen amebojen sukulaiseksi

17.2. 10:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Luontotohtori setvii Pirkanmaalla tehtyjä lukijoiden luontohavaintoja. Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Syyskuun puolivälissä löysin kukkapenkistä tämän oudon sienen. Salaperäinen sieni sijaitsee Tampereen Linnainmaalla.

Se on noin kymmensenttinen, jalka porkkananvärinen, lakki olemattoman pieni, tummanruskea.

Sieniä oli kaksi kappaletta. Ne kasvoivat siankärsämön vieressä.

Mikä lienee tämä uusi asukkini?

Jaana Hyytinen

Luontotohtorin vastaus: Tässä näkyvän ruskealakkinen sieni jäänee mysteeriksi, mutta sen alla kasvaa ilmeisesti limasieneen kuuluvaa usein oranssin tai vaaleanpunaisen väristä lajia nimeltä kutunen.

Nimi tulee siitä, että tämä limasieni muistuttaa ulkonäöltään joidenkin kalojen mätijyviä. Se on kuitenkin koko Suomessa tavattava yleinen limasienilaji. Se viihtyy sammaleisessa metsässä ja kasvaa usein lahopuulla.

Limasienet eivät ole sieniä, vaan amebojen kaukaisia sukulaisia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut