Kalevan lukion juliste voitti Moron penkkarijulistekisan – Katso täältä kuvat kymmenestä eniten äänestetystä julisteesta

Taidokas voittajajuliste maalattiin vain viikossa. Vetävä idea keksittiin porukalla hyvissä ajoin.

Kalevan lukion Murretaan odotukset -juliste voitti selvästi Moron penkkarijulisteäänestyksen. Tekijöistä vasemmalta Aino Rantee, Olivia Koski, Sara Elkomaa ja Pekko Peltola. Kuvasta puuttuu kipeänä ollut Siiri Ronkainen.

16.2. 6:00

Moro, Kaleva

Moron penkkarijulistekisan tämänvuotinen voittajajuliste maalattiin vain viikossa, vaikkei taidokkaasta maalauksesta sitä uskoisi. Idea sen sijaan oli kypsytelty luonnokseksi jo aiemmin.

Kalevan lukion juliste numero 4 voitti lukijaäänestyksen ylivoimaisesti.

”Maalasimme joka päivä edellisenä viikonloppunakin. Oli hienoa tehdä juliste yhdessä erilaisten ihmisten kanssa. Minä ja Sara keskityimme ihon maalaamiseen ja pikkutarkka Olivia kirjainten tekoon” kertoo Aino Rantee.

Julisteen maalaamisesta vastasivat Sara Elkomaa, Olivia Koski ja Aino Rantee.

He nauravat, että Olivia oli ainoa, jonka pikkutarkkuus riitti kirjainten maalaamiseen.

”Sara ja minä keskityimme ihon maalaamiseen, mutta reidenkin maalasin uusiksi varmaan 20 kertaa ennen kuin olin tyytyväinen. Akryylimaaleilla en ollutta ennen ihoa maalannut.”

Ei rimaa hipoen

Julisteen alkuperäisen pohjaidean seiväshypyn Euroopan mestarista Wilma Murrosta keksi Siiri Ronkainen ja iskulauseen Pekko Peltola.

”Heitin sitten ilmoille idean odotusten murtamisesta ja siitä tuli julisteeseen sanaleikki sukunimestä murrettiin odotukset.”

Ryhmä yritti myös lisätä kokonaisuuteen fraasin ”rimaa hipoen”, muuta selkeyden takia se jätettiin pois.

”Hyvän julisteen idean pitää aueta nopeasti katsojalle.”

Kalevan voittajajuliste veikin 15,3 prosenttia kaikista julistekisan äänistä. Toiseksi tullut jäi selvästi (12,3), mutta kaksikko erottui muista.

Seuraavat kärkikymmenikön sijat jaettiin pienin eroin 3–6 prosentin äänisaalilla.

Tiatoo

Julistekisan kymmenen kärki

1. Kalevan lukio 4, Murrettiin odotukset, juliste sai 15,3 prosenttia kaikista julistekisan äänistä.

2. Kalevan lukio 6, Valmistuminen vaakalaudalla, juliste sai 12,3 prosenttia kaikista julistekisan äänistä.

3. Tampereen lyseon lukio 1, Valmistutaanko ollenkaan.

4. Kalevan lukio 1, Vaisto vie.

5. Tampereen yhteiskoulun lukio 6, 20 minsaa.

6. Kalevan lukio 3, Elo abina.

7. Tampereen yhteiskoulun lukio 2.

8. Tammerkosken lukio 5, Kuha valmistuu.

9. Kalevan lukio 5, Riittääkö energia?

10. Kalevan lukio 2, Kruunuista kirkkain.

Katso kuvat kymmenen kärjestä tämän jutun lopusta.

Opettajan arvio

Kalevan lukion kuvataiteen lehtori Sari Heikkilä on monivuotinen Moron penkkarijulisteiden arvioija. Hän tiivistää tämän vuoden julisteet näin:

”Mikä on hyvän penkkarijulisteen resepti? Tärkein ainesosa lienee visuaalisuuden ja tekstin kuohkeaksi vatkattu seos. Kuva ja teksti toimivat yhteistyössä. Täysin samaa ajatusta ei tarvitse välttämättä kertoa sekä kuvassa että tekstissä, vaan ne nostattavat toisiaan.

”Hyvän julisteen graafinen toteutus on selkeää, värimaailma ja sommittelu onnistunutta. Vähemmän on enemmän. Yksinkertainen ja selkeä toimii julisteissa. Idea voi olla vaikkapa huumorilla, älyllä, yhteiskunnallisuudella, kantaaottavuudella, ironialla, ajankohtaisuudella tai kielellä leikittelyllä maustettu. Herkullisin julistepaistos iskee ja avautuu nopeasti ja vielä mielellään mahdollisimman monelle katsojalle.”

”Tämän vuoden aiheet vaihtelivat energiakriiseistä meemeihin ja Olkiluodosta maksuttomaan toiseen asteeseen. Nämä abithan ovat viimeisiä, jotka maksavat lukio-opintojensa kuluja itse.

”Määrällisesti eniten oli käsitelty abien jaksamiseen ja mielenterveyteen liittyvää tematiikkaa, huumorilla höystettynä tietenkin. Tässä kuvastuu yleisesti abivuoden rankkuus ja tulevaisuuden epävarmuus. Varmasti myös osansa on sillä, että nuorten jaksamiseen ja mielenterveyteen liittyvät ongelmat ovat voimakkaassa kasvussa. Nämä abithan ovat myös suorittaneet ison osan lukiostaan poikkeusoloissa, mutta sitä ei enää muistella, ainakaan julisteissa.”

”Meemeistä suosituin oli sympaattinen vesisika eli capybara. Pepe-sammakko ja Kuhakin olivat vielä löytäneet tiensä julisteisiin. Terapeutti-Villen lausahdus: ”Oikeesti kaikki on ihan hyvin”, oli abin lohtuna useammassakin julisteessa. Verkkomaailman ilmiöt eivät välttämättä avaudu kaikille, mutta ne ovatkin abin maailmaa, nyt liitettynä abin elämänpiiriin.”

Viittaukset musiikkimaailmaan ulottuivat ilahduttavasti viime vuosituhannelle asti (Abba, Nirvana, Aqua).”

Yllätyksiäkin Heikkilä havaitsi.

”Nato, lähestyvät vaalit, hyvinvointialueet, oppimistulosten syöksykierre tai pandojen lähtöpassit eivät innoittaneet abeja. Pienenä sivuheittona abeille: Penkkarijulisteet voisivat olla hyvä areena esimerkiksi yhteiskunnalliseen kannanottoon tai viestiin (hyvässä hengessä) meille melkein boomereille, jotka lukevat vielä paperilehteäkin.”

”Julisteiden ja kisan seuraaminen on yllättävän suosittua huvia ”paperilehtipiireissä”. Ehkäpä penkkareissa ei kuulukaan heittäytyä liian syvälliseksi. Sitä abi on saanut tehdä jo tarpeekseen. Tietynlainen tarkoituksellinenkin kotikutoisuus tai kömpelyys voi olla jotenkin liikuttavaa näiden aikuisuuden kynnyksellä olevien nuorten julisteissa.”

"Abit liiankin vaatimattomia”

Heikkilä nosti myös erikseen muutaman julisteen, joissa on onnistuttu.

”Samken (26. Sammon keskuslukio 7.) abit laskemassa sinifunktion kumpareita lukulomalle on hilpeä ja sympaattinen juliste sanaleikkeineen.”

”Tamlun (30. Tammerkosken lukio 1.) ylioppilaan valmistusohjeet ja koko kattaus on upeasti toteutettu, herkullinen kokonaisuus. Huipentumana ylioppilas tarjoillaan uteliaille sukulaisille paiston jälkeen. Teksti ja visuaalisuus toimivat hienosti yhdessä. Huomatkaa lasista jääneet rinkulat ja paperin reijityksen alla jatkuva pöytäliinan ruudukko.”

”Tamlulla on myös hieno, ehkä koko joukon julistemaisin kokonaisuus: Barbie-juliste 55. (Tammerkosken lukio 6.)”

”Rellun, Norssin ja Kalevan Olkiluoto -julisteissa rinnastetaan abin ja Olkiluoto3:n valmistuminen. Julisteet ovat idealtaan ja toteutukseltaan kaikki hienoja, ajankohtaisia ja oivaltavia. Voimalan käynnistäminen on tähänkin päivään asti ollut vaakalaudalla. Yksi monista jatkuvasti siirtyvistä määräpäivistä oli penkkaripäivä. Kalevan versio (49. Kalevan lukio 6.) on kuvankaunis reaktorimaisema ehkä karuksikin mielletystä kohteesta. Vastavärit tuovat hehkua maalaukseen. Teksti, “Valmistuminen vaakalaudalla”, pelaa vaakalautamaisen horisontin kanssa hienosti yhteen.”

Kalevan (47. Kalevan lukio 4.) Wilma Murto -juliste on tyylikäs ja viimeistelty kokonaisuus. Seiväshyppääjä on kuvattu suorituksensa kriittisellä hetkellä. Erilaiset diagonaalilinjat lisäävät dramatiikkaa, kuten musta taustakin. Iskevä sanaleikki: “Murrettiin odotukset” viimeistelee kokonaisuuden. Hauskana lisänä mainittakoon, että Euroopan mestari lähti itsekin sanaleikkiin mukaan. Murto tviittasi: “Tampere mursi tän turkulaisen odotukset”.”

”Ehkä vähän poikkeuksellisestikin abit olivat Murto-julisteessa toiveikkaina. Nyt onnistuttiin, vaikkei paljon odotettukaan. Yleensä julisteiden kuvaama abi on yhtä hukassa kuin mursu Haminassa, kuten Samken selkeässä ja hienossa julisteessa. (22. Sammon keskuslukio 4.) Itseironia on ominaisuus, joka monilta puuttuu, mutta ei abeilta. Abit voivat olla välillä vähän liiankin vaatimattomia.”

Katso kaikki Tampereen penkkarijulisteet täältä.

Palkinnot arvottiin

Äänestäjien kesken arvottiin yksi 100 euron ja kaksi 50 euron lahjakorttia Pirkanmaan osuuskauppaan sekä viisi Moron pipaa.

Palkinnot toimitetaan suoraan voittajille.

Katso kuvat kymmenen kärjestä

1. Kalevan lukio 4.

2. Kalevan lukio 6.

3. Tampereen lyseon lukio 1.

4. Kalevan lukio 1.

5. Tampereen yhteiskoulun lukio 6.

6. Kalevan lukio 3.

7. Tampereen yhteiskoulun lukio 2.

8. Tammerkosken lukio 5.

9. Kalevan lukio 5.

10. Kalevan lukio 2.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut