Tampereelle jätetään katujen varsille ikuisesti tyhjänä pidettäviä peltipoliiseja – Katso lista: Näissä paikoissa kameratolpat ovat nyt tyhjiä

Kameravalvontaa keskitetään uusiin paikkoihin, ja uusia kameroita on tulossa. Myös kameraton tolppa tehoaa nopeuksiin.

Tyhjäkin kameratolppa alentaa ajonopeuksia, joten kaikkia vanhoja kameratolppia ei aiota poistaa.

15.2. 13:20

Moro, tien päällä

Tampereella on poliisin rekisterin mukaan 13 käytöstä poistettua liikennevalvonnan kameratolppaa, mutta vain neljä niistä on vielä paikallaan. Niissäkään tuskin koskaan enää tulee olemaan kameraa. Silti niitä ei välttämättä poisteta.

”Tyhjälläkin tolpalla on pelotevaikutus ja saavutetaan tavoiteltu hyöty, eli ajonopeudet alenevat” sanoo ylikomisario Jari Näkki Sisä-Suomen liikennepoliisiyksiköstä.

Näkki tietää, että autoilijat ovat oppineet tunnistamaan valvontapaikat. Tolpilla on vaikutusta, vaikka niissä ei ole kameraa.

Ei poisteta

Yksi erittäin vanhan mallinen kameratolppa on jo päätetty säilyttää Hatanpään valtatiellä Hatanpäänkadun risteyksessä. Aikanaan se kuvasi keskustan suuntaan ajavia.

”Tampereen kaupungin kanssa on jo päätetty, että sitä ei poisteta.”

Vanha kameratolppa on jo saanut patinaa kylkeensä, mutta ajaa asiansa ajonopeuksien alentajana Hatanpäänvaltatiellä, vaikkei kameraakaan enää koskaan ole. Tolppa on päätetty säilyttää.

Käytöstä poistettujen listalla on myös monta klassikkotolppaa vilkkailla paikoilla.

Yksi paikka on Lielahdessa Paasikiventien ja Enqvistinkadun risteyksessä, jossa on perinteisesti ollut kamera molempiin suuntiin. Nyt ne molemmat ovat poissa pelistä. Ne ottivat nolla kuvaa ainakin jo vuonna 2021. Tolpat ovat kuitenkin yhä paikallaan.

Tässä kohdassa edellä ajavien autojen jarruvalot välähtelevät joka kerta, kun Paasikiventietä ajelee, eli pelkkä tolppa tehoaa hyvin.

”Osasta on tolpat pois ja osassa on työn alla, poistetaanko vai korjataanko”, Näkki kertoo.

Osallistu Moron viikon kysymyksen palkinnon arvontaan tästä.

Tiatoo

Tampereen liikennekamerat

Tampereelle tuli vuonna 2021 uusia kameratolppia 16.

Vanhoista tolpista 13 on yhä poliisin rekisterissä, mutta pois käytöstä.

Näistä vanhoista vain neljä on enää paikallaan. Muut on poistettu.

Pois käytöstä olevat ja poistetut kameratolpat:

  • Hatanpään valtatie/Vuolteenkatu, 2 kappaletta

  • Hatanpään valtatie/Tampereen valtatie, 2 kappaletta

  • Hatanpään valtatie/Suvantokatu, 2 kappaletta

  • Valtatie 12 Ruotula, 1 kappale

  • Valtatie 12 Mustalahti, 2 kappaletta

Yhä paikallaan olevat, mutta käytöstä poistetut kameratolpat:

  • Hatanpään valtatie/Tampereen valtatie, 1 kappale

  • Hatanpään valtatie/Hatanpäänkatu, 1 kappale

  • Paasikiventie/Enqvistinkatu, 2 kappaletta

Monta selitystä

Moro selvitti nolla kuvaa ottaneiden liikennekameroiden tilannetta viime vuonna, kun Poliisihallituksen tilastoissa sellaisia kameroita oli Tampereella viisi.

Ne olivat molemmat Enqvistinkadun risteyksen kamerat, Ruotulan kamera Lahdentiellä, Hatanpään valtatien ja Hatanpäänkadun risteyksessä etelään ajavia tarkkaileva kamera sekä hieman yllättäen upouusi kameratolppa Kangasalantiellä Kaukajärvellä.

Näistä Ruotulan tolppa oli jo tuolloin poistettu paikalta.

Kangasalantiellä Kaukajärvellä ajetaan nätisti tai sitten uudet tolpat ovat saaneet vain harvoin kamerat sisäänsä, sillä kuvia tulee vähän.

Poliisista kerrottiin, että nollakameroissa on todennäköisesti kyse vanhentuneesta tekniikasta, erilaisista teknisistä esteistä ja lähistön rakennustöistä.

Esimerkiksi kameroiden vaatimat sähköjohdot ovat voineet jäädä töiden alle.

Nykyisissäkään tolpissa ei aina ole kameraa, vaan kameroita kierrätetään. Uusia tolppia on 16 kappaletta, joita varten on kymmenen kameraa.

Keskustassa tyhjää

Vanhoja kameratolppia on Sisä-Suomen poliisin mukaan etenkin Hatanpään valtatien varressa keskustassa.

Rekisterissä näkyvät, käytöstä poistetut tolpat ovat Hatanpään valtatien ja Vuolteenkadun risteyksessä, jossa tolppia on ollut kaksi kappaletta. Täältä tolpat poistuivat viimeistään ratikan rakennustöiden aikana.

Myös Hatanpään valtatien ja Tampereen valtatien risteyksessä on rekisterissä kolme käytöstä poistettua tolppaa. Jäljellä on yksi tolppa, joka aikanaan kuvasi Hatanpään valtatietä pitkin keskustaan ajavia.

Hatanpään valtatien ja Suvantokadun risteyksessä on rekisterissä kaksi tolppaa. Ne poistettiin ratikan rakentamisen yhteydessä. Lisäksi entisellä valtatie 12:lla Mustanlahden kohdalla on rekisterissä kaksi käytöstä poistettua kameratolppaa. Ne eivät enää ole paikallaan.

Lisää tulossa

Tampereen yhdyskuntalautakunta hyväksyi helmikuussa 2020 automaattivalvonnan sijoittamisperiaatteet ja yleissuunnitelman valvontakohteiden sijoittamisesta kaupungin katuverkolle.

Sen mukaisesti uusia automaattivalvonnan tolppia on sijoitettu esimerkiksi Hervannan valtaväylälle.

Kameratolppia on mahdollisesti tulossa muun muassa Kalevantielle Kaupinkadun ja Hervannan valtaväylän ramppiliittymän välille sekä Lempääläntielle Viinikan liittymän ja Kuokkamaantien välille.

Eniten kuvia

Eniten päiväsakkoihin tai liikennevirhemaksuihin johtaneita kuvia ottaa Tampereella perinteisesti valtatie 12:lla sijaitseva Linnainmaan kamera lännen suuntaan. Vuonna 2022 se otti yhteensä 2 217 kuvaa.

Valtatie 12:lla sijaitseva Linnainmaan tolppa on vuodesta toiseen eniten seuraamuksiin johtaneita kuvia ottava kameratolppa. Viime vuonna kuvia kertyi yli 2 000 kappaletta.

Vähiten kuvia otti kamera Kaukajärvellä Kangasalantiellä lännen suuntaan. Vuonna 2022 se otti yhden kuvan. Naapurikamera idän suuntaan otti vuonna vuonna 2022 yhteensä yhdeksän kuvaa.

Automaattivalvonnan lisäksi nopeuksia mitataan kamera-autoilla ja poliisiautojen tutkilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut