Miten torjutaan ötököitä, jotka syövät koristepensaan lehdet Kangasalla – Asiantuntija suosittelee suopaliuosta

10.2. 10:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Luontotohtori setvii Pirkanmaalla tehtyjä lukijoiden luontohavaintoja. Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Kyseessä lumipallopensaan syödyt lehdet ja yksittäinen ötökkä ja toisessa kuvassa parittelevat ötökät samaisen pensaan lehdellä 10.8. kello 11.30 Kangasalla mökillä Iharinjoen varrella.

Voiko näitä lehtiä ravintonaan käyttäviä luonnon asukkaita jollain tavalla torjua tai siirtää ehkä putkikasvien lehdille?

Maija Baer

Luontotohtorin vastaus: Lajin nimi on heisinälvikäs. Se on laajaan lehtikuoriaisten heimoon kuuluva otus, joka elää luonnossa koiranheidellä, mutta saa aikaan suurempia vahinkoja samasta pensaslajista jalostetulla lumipalloheidellä.

Syömäjäljet ovat usein pitsimäisiä. Jäljet ja vaikutukset pensaaseen voivat olla isompia yleisesti jalostetuilla lajikkeilla ja huonokuntoisilla pensailla. Terve pensas ja etenkin luonnonvarainen koiranheisi kasvattaa yleensä uudet lehdet nälvikkäiden ja niiden toukkien poistuttua lehdiltä ilman, että pensaan kunto sen kummemmin huononee.

Nälvikkäiden torjuntaan suositellaan luonnonmukaisia torjunta-aineita kuten mäntysuopaliuosta heti kesän alettua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut