Tampereen Metso-kirjasto hankkii lisää isoja näyttöjä, jotta aikakauslehdille ei kävisi niin kuin Nokialla

Metsossa on tarjolla yli 400 paperista aikakauslehteä ja 70 sanomalehteä.

Tietopalvelusihteerit Kaarina Karjalainen (vas.) ja Outi Matikainen kertovat, että pääkirjasto Metson lehtilukusalissa on tarjolla vähän yli 400 kotimaista aikakausilehteä ja 70 sanomalehteä paperiversioina sekä paljon lehtiä ulkomailta.

9.2. 10:22

Moro, Metso

Pääkirjasto Metson lehtisalissa toisessa kerroksessa yhä useampi kävijä istahtaa myös isojen näyttöruutujen ääreen lukemaan valtavaa e-lehtien valikoimaa.

”Lukulaitteita tarvittaisiin koko ajan lisää”, kertovat lehtisalista vastaavat tietopalvelusihteerit Kaarina Karjalainen ja Outi Matikainen.

Kirjastolla puhutaan, että lukemistavan murros on ollut viime vuosina vahvaa. Netissä luettavat e-lehdet ovat yhä suositumpia.

”Kaiken ikäiset asiakkaat ovat löytäneet ne. Useimmat lukevat toki myös paperilehtiä, varsinkin tietokoneella työskentelevät haluavat nimen omaan lukea paperisia lehtiä”, Karjalainen ja Matikainen kertovat.

Iso kosketusnäyttö on suosittu Metson lehtienlukusalissa. Sillä pääsee lukemaan tuhansia e-lehtiä eri puolilta maailmaa.

Metson kellarissa on iso lehtivarasto, jossa on kymmeniä tuhansia lehtiä. Osa on säilössä esimerkiksi 10 vuotta, osa pysyvästi. Outi Matikainen ( vas.) ja Kaarina Karjalainen kertovat, että lehtiä voi tilata luettavaksi.

Metson lehtivarastossa on esimerkiksi nidottuina Aamulehden vuosikertoja vuosikymmenten takaa. Osa lehdistä on niin hauraita, että niitä annetaan luettavaksi vain harkitusti.

Valtava valikoima

Metson lehtisalin valikoimaluvut ovat huikaisevia. Aikakauslehtiä on paperisina tarjolla yli 400, joista ulkomaalaisia lehtiä on noin kolmannes. Sanomalehtiä tulee 70.

Kuluvana vuonna yksittäisiä aikakauslehtien numeroita lehtisaliin saapuu noin 5 000 kappaletta. E-lehtinä suomalaisia näköislehtiä on sanomalehdistä noin 280 kappaletta ja aikakauslehdistä noin 135. Pressreader-sivuston kautta kansainvälisiä sanoma- ja aikakauslehtiä on tarjolla yli 7 000 nimikettä.

Kari Asikainen kertoi käyvänsä lehtisalissa pari kertaa viikossa lukemassa sähköisiä lehtiä. Nyt oli vuorossa kiinnostavien aikakausilehtien tutkiminen kosketusnäytöltä. Hän lukee aina salissa myös paperisia lehtiä. ”Paperi on aina paperia”, Asikainen totesi.

Ei juuri varkauksia

E-lehtien etuna on myös niiden säilyminen kaikkien luettavina. Lehtivarkauksien takia esimerkiksi Nokian Virta-kirjastossa on jouduttu piilottamaan lehtiä tiskin alle, mutta Tampereella varkaudet eivät ole iso ongelma.

”Yksittäisiä tapauksia, joissa lehti lähtee asiakkaan mukana. Jonkin verran näitä on varmaan jokaisessa kirjastossa”, sanoo Tampereen kirjastopalvelujohtaja Niina Salmenkangas.

Hän toteaa, että Tampereella ei ole tarvinnut harkita lehtisalien lehtien piilottamista varkauksien estämiseksi.

Nokialla sen sijaan varakaudet ryöpsähtivät joulun alla niin toistuviksi, että osa aikakauslehdistä on luettavissa paperiversioina vain erikseen henkilökunnalta pyytämällä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Nokian Uutiset, jolle Virran kirjastonhoitaja Anne Rissanen kommentoi tilannetta tammikuussa

”Olisi ihan ymmärrettävää, jos lehtiä olisi kadonnut vain pari kolme, mutta nyt puhutaan paljon enemmästä. Kerran laitoin hyllyyn erään terveyslehden uusimman numeron ja kun kävelin pari tuntia myöhemmin ohi, se oli jo viety”, Virran kirjastonhoitaja Anne Rissanen sanoi.

Tampereella Metsossa varkauksia ei juuri ole.

”Enemmän meillä on ongelma toisinaan, kun on niin paljon lehtiä ja ne menevät asiakkailta sekaisin ja tietyn lehden löytäminen voi olla hankalaa. Lehtiä ei yleensä varasteta”, Karjalainen sanoo.

Yleensä hävinnyt lehti löytyy kirjaston alakerrasta.

”Joku on mennyt sinne lukemaan ja unohtanut palauttaa lehden tänne lehtisaliin.”

Tiatoo

Kotimaisten e-lehtien kärki

Järjestys Piki-kirjastoissa määräytyy sen mukaan, kuinka monta lukukertaa lehden yksi numero keskimäärin saa.

1. Seiska.

2. Hymy.

3. Kuluttaja.

4. Tekniikan Maailma

5. Iltalehti.

6. Ilta-Sanomat.

7. Tuulilasi.

8. Mikrobitti.

9. Kissafani.

10. Auto Bild Suomi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut