Pirkanmaalla sijaitseva lampi täyttyy kiusallisesta vesikasvista: ”Sitä on vaikea hävittää”

28.1. 10:00 | Päivitetty 28.1. 10:22

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Luontotohtori setvii Pirkanmaalla tehtyjä lukijoiden luontohavaintoja. Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Mikähän vesikasvi on kyseessä ja pääseekö siitä mitenkään eroon? Kiusallinen uposkasvi on lammessa Pirkanmaalla. Lampi on kaivettu savipohjaiseen maahan, vesi siihen virtaa metsäpuroista. Syvyyttä lammella on vajaa kaksi metriä.

Kasvi kasvaa lähes pintaan asti, on lankamaista ja helposti katkeavat. Lammen saa tyhjennettyä esimerkiksi talveksi jos se auttaisi? Vai häviäisikö kaivamalla lampi syvemmäksi?

Uimari

Luontotohtorin vastaus: Pohdimme tapausta kasvitutkija Kari Kortteen kanssa ja tulimme siihen johtopäätökseen, että kyseessä on jokin vesitähtilaji, todennäköisin on isovesitähti, mutta pikkuvesitähti on hyvin samantapainen, eikä näistä kuvista voi tehdä varmaa määritystä.

Molemmat lajit ovat yleisiä seisovan veden lajeja. Isovesitähti täyttää helposti pienen ojan tai lampareen, jos se on suojaisa ja matala. Ne eivät myöskään kasva aina pohjasta, vaan voivat kellua pinnalla, joten ruoppaus tuskin auttaisi niiden poistossa.

Ahkeralla kasvimassan keruulla (niitto) ne ehkä vähenevät, mutta siementävät tehokkaasti ja tuskin häviäisivät.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut