Sadat pienet sammakot ilmestyivät pihaan Siivikkalassa – asiantuntijakaan ei ole täysin varma ilmiön syystä

26.1. 9:47

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Luontotohtori setvii Pirkanmaalla tehtyjä lukijoiden luontohavaintoja. Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Pihaamme ilmestyi satoja pieniä sammakon poikasia. Kaikilla niillä on sama loikkimissuunta luoteeseen.

Onko tämä vaellus (ei ole aikaisemmin huomattu) tavallinen ilmiö?

Lauri, Siivikkala, Ylöjärvi

Luontotohtorin vastaus: Tässä tapauksessa kutu ja kehitys on sujunut hyvin. Sammakoiden ja rupikonnien kutu ja nuijapäiden kehitys tapahtuu vedessä, kun tämä kehitysvaihe on valmis, siirtyvät pienet sammakot maaelämään. Tästä vaiheesta juuri on kyse.

Kertomuksesta ei selvinnyt, loikkivatko sammakot poispäin vedestä (Näsijärven poukama/lampi/oja tai puro), joka on yleensä sammakoiden ensimmäinen suunta. Pienet sammakot ovat pieniä petoja, ja ne hakeutuvat sopiville suojaisille saalistusmaille, josta saavat hyönteisravintoa.

Jos sääolot tai ympäristö ovat kuivia, ne voivat hakeutua kohti kosteikkoja. Vesistöön kutemaan rusko- ja viitasammakko palaavat vasta kaksivuotiaina, rupisammakko 3–4 vuotiaana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut