Urjalassa kuusesta pudonnut toukka osoittautui joulun yleisimmäksi hyönteiseksi: ”Sille voi tarjota syötävää”

25.1. 18:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Luontotohtori setvii Pirkanmaalla tehtyjä lukijoiden luontohavaintoja. Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Eeli, 5 vuotta haluaisi tietää, mikä perhosen toukka on kyseessä?Käveli lattialla, tullut ilmeisesti joulukuusen mukana. Kuusi on Urjalasta.

Eeli Kokko

Luontotohtorin vastaus: Aivan oikein päätelty. Talvi on muuten hyönteisten kannalta luonnossa hiljaista aikaa, mutta kun tuodaan sisälle pieni puu, voi mukana tulla muutakin.

Tämä toukka kuuluu kuusikarvajalka -perhoselle. Se talvehtii usein keskenkasvuisena kuusen neulasten välissä. Kun kuusi tuodaan lämpimään, toukka alkaa syömään neulasia ja kasvaa. Päästyään täysikokoiseksi se pyrkii sopivaan paikkaan koteloitumaan. Luonnossa tämä tapahtuisi tietysti keväällä.

Kuusikarvajalka on eteläisen Suomen paikoittainen perhoslaji, ei mikään ihan joka paikan laji, mutta talvella tavatuista perhostoukista se on jouluperinteen vuoksi yleisimpiä. Sisällä sille voi tarjota kuusen neulasia ruuaksi ja perhosenkin voi saada sisällä kuoriutumaan, mutta luonnon rytmiin ja ensi kesään asti se ei selviydy.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut