Miksi Tampereella terveydenhuollosta aikaa varatessa aina kysytään osoitetta yhä uudelleen ja uudelleen?

28.1. 11:00

Moro, Siperia

Moroon yhteyttä ottanut lukija on miettinyt, miksi aina terveydenhoitoon aikaa varatessa kysytään ihan samat asiat, jotka on jo moneen kertaan aiempina kertoina antanut.

”Sotu, osoite, nimet, eikö niitä ole tallessa jo aiemmilta käynneiltä”, hän kysyy.

Moro kysyi asiaa Pihlajalinnan väeltä.

Kysymyksiin vastasi kehityspäällikkö Marika Vihervaara Pihlajalinna-konsernin yksityisen terveydenhuollon yksiköstä, tietosuoja- ja potilasasiamiestoiminasta.

Miksi asiakkaalta kysytään kaikki henkilötiedot ja osoitekin joka kerta vastaanottoaikaa varatessa, vaikka hän on vakituinen asiakas ja varannut aikoja aiemminkin?

”Meidän tulee varmistua siitä, että aika varataan oikealle henkilölle ja että tiedot ovat ajantasaiset. Tämän vuoksi myös osoitetiedot kysytään aina aikaa varattaessa.”

Mitkä tiedot ajanvaraajalta kysytään joka kerta?

”Nimi, henkilötunnus ja yhteystiedot.”

Miksi ei käytetä järjestelmässä jo olevaa tietoa?

”Sitä käytetään kyllä, mutta kysymyksillä varmistetaan, että ajanvaraus menee oikealle henkilölle. Vertaamme siis ajanvaraajalla olevaa tietoa järjestelmässä jo olevaan tietoon.”

Millaisia riskejä väärinkäytöksissä olisi?

”Näillä toimenpiteillä varmistamme, että kirjaukset eivät päädy väärän asiakkaan tietoihin. Identiteettivarkaudet näissä tilanteissa ovat meillä erittäin harvinaisia, mutta niitäkin pyritään torjumaan varmistamalla tiedot kysymällä.”

Onko väärinkäytöksiä tapahtunut?

”Esimerkiksi lääkkeitä haettaessa on yritetty esiintyä toisen henkilön tiedoilla.”

Miksi tämä on tärkeä asia?

”On todella tärkeää varmistua siitä, että ajanvaraus menee oikealle henkilölle. Tavoite on suojata asiakkaan henkilökohtaisia terveystietoja. Toimintatapojemme tausta on lainsäädännössä ja tietosuoja-asetuksessa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut