Turku haluaisi epäonnisen kahvilan Tampereelta Aurajoen rantaan: ”Ilmaiseksi sen saisi”

Raitiovaunu sopisi Turun pormestarin mukaan Aurajoen varteen nähtävyydeksi.

Keskustorilla oleva vanha helsinkiläinen raitiovaunu saattaa löytää uuden kodin Turusta. Tampereen kaupunki pyrkii etsimään ratikalle uuden paikan ennen kesää. Ratikka tuotiin Helsingistä nostamaan ratikkainnostusta ja on nyt tehnyt tehtävänsä.

25.1. 10:08

Moro, Keskustori

Turun kaupunki voisi ottaa vastaan Tampereella ongelmaksi muodostuneen vanhan helsinkiläisen raitiovaunun.

Helsinki lahjoitti vaunun ratikkaa puuhanneelle Tampereelle loppuvuodesta 2018. Vaunu tuotiin Keskustorille ja siitä tehtiin Ratikkakahvila. Lahjakirjan mukaan ratikka pitää olla arvokkaassa käytössä.

Nyt jo toinen yrittäjä haluaa luopua ratikasta. Liikepaikka on huono ja lämmityskustannukset valtavat.

Vanhan ratikan sisällä on jäljellä alkuperäisiä penkkejä. Lämmityskulut ovat talvisin tähtitieteelliset. Kahvila on ollut pitkään suljettuna.

Paljonkohan maksaisi?

Moro kysyi ratikkakiinnostusta Turun pormestarilta Minna Arvelta.

Meinaako Turku ottaa ratikat taas käyttöön?

”Turku on jo pitkään valmistellut ratikan paluuta kaupunkiin. Asiassa tehdään seuraavia päätöksiä näillä näkymin tämän valtuustokauden aikana. Kiskothan päätettiin repiä pois Turun kaduilta vuonna 1972”, Arve toteaa.

Ottaisiko Turku vastaan Tampereelta tämän entisen Helsingin ratikan?

”Mikä ettei, jos se on ehjä, kivannäköinen ja turkulaiset siitä innostuvat.”

Osallistu viikon kysymyksen palkinnon arvotaan tästä.

Mihin käyttöön ja minne se Turussa sopisi?

”Turun Kauppatorilla oli Turun vanha ratikka jäätelökioskina. Kun uusittu tori valmistui syksyllä 2022, jäätelökioskiratikka ei enää palannut sille. Kenties Tampereen ratikka ja meidän vanha ratikka voitaisiin sijoittaa peräkkäin vaikka Aurajokivarteen. Voisi olla kiinnostava ja someystävällinen tutustumiskohde kaupunkilaisille ja turisteille. Ehkä jopa tamperelaisille.”

Lue lisää: Tampereen kannattaa nyt lahjoittaa ratikka turkulaisille

Voisitteko jopa maksaa siitä jotain?

”Mitäköhän se maksaisi?”

Tampereen viiden tähden keskusta -kehittämisohjelman hankekehityspäällikkö Mikko Siitonen vastaa:

”Vaunu lahjoitettaisiin ilmaiseksi. Kuljetuskustannuksia toki syntyy, mutta niistä varmasti saadaan yhteisymmärrys, jos sopimus ratikasta tehdään.”

Ratikan kuljetus Helsingistä Tampereelle maksoi Siitosen mukaan vain joitakin tuhansia euroja, koska kyettiin hyödyntämään Helsinkiin kuljetetun uuden ratikan paluukyytiä. Hän arvelee, että sopivan paluukyydin hyödyntäminen onnistuisi myös Turkuun.

Lue lisää: Erikoinen kahvila Tampereen keskustassa muuttui nopeasti ongelmaksi: nyt jo toinen yrittäjä haluaa paikasta eroon

”Toki tästä pitää kysyä myös Helsingiltä, että sopiiko Turkuun vienti lahjoittajalle.”

Pois ennen kesää

Moro kertoi jo lokakuussa, että ravintoloitsija Sami Lappalaisella on kahvilasta voimassa pitkäaikainen vuokrasopimus kevääseen 2024, mutta hän haluaisi päästä siitä eroon mahdollisimman nopeasti.

Lue lisää: Jopa kaupungin sisukkain ravintoloitsija haluaa heittää pyyhkeen terassille

”Ratikkakahvilassa ei ole mahdollista tehdä kannattavaa liiketoimintaa, sillä sinne ei yksinkertaisesti tule asiakkaita. Varsinkaan nykyisillä sähkön hinnoilla ei voi edes myydä niin paljon, että edes lämmityskulut saisi peittoon”, Lappalainen kertoi tuolloin.

Nyt Lappalainen toteaa, ettei asiassa ole uutta kerrottavaa.

"En ole keskustellut vuokrasopimuksesta kaupungin kanssa. Meille kyllä sopii Ratikkakahvilan luovuttaminen turkulaisille hyvinkin nopealla aikataululla."

Ratikan sopimuksia hallinnoi Tampere Tunnetuksi ry.

Hankekehityspäällikkö Siitonen sanoo, että kaupunki etsii vaihtoehtoja ratikan uudeksi paikaksi ja päätös halutaan tehdä ennen kesää. Rakennusluvan mukaan ratikka saisi olla paikallaan kesään 2024.

”Tuskin ratikka on torilla vuoteen 2024 saakka. Kaikkien sopimusten purkamisesta on jo keskusteltu Tampere tunnetuksi ry:n kanssa. Ei meillä ole tarvetta eikä halua pitää yrittäjää sidottuna sopimukseen”, Siitonen kertoo.

Uuden käytön löytämistä rajoittaa lahjakirjan maininta arvokkaasta käytöstä. Ratikan lahjoittaminen Turkuun voi osoittautua kaikkein parhaaksi ratkaisuksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut