Moro, Nirva
Venäjän hyökkäyssodasta ja maan tuhoamisesta kärsivät ukrainalaissiviilit saavat erikoisen apupaketin Tampereen Nirvasta.
Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen Takk:n metallialan opiskelijat ovat tehneet oppilastyönä 36 hätäapukamiinaa, jotka saadaan matkaan mahdollisesti jo tällä viikolla.
Haastavissa sotaolosuhteissa kamiinoilla voidaan sekä lämmittää koteja että valmistaa ruokaa. Laite tehdään Tampereella täysin valmiiksi. Siihen pitää vain liittää savuhormi ja sen jälkeen lämmön lähde on valmis.
Täydennyskoulutuksessa oleva Aki Oinas lähti innokkaasti rakentamaan kamiinoita, sillä ne ovat tärkeitä ukrainalaisille.
Tekeillä on vielä toinen samanalainen kamiinaerä eli yhteensä Ukrainaan lähtee Nirvasta ainakin 72 kamiinaa.
Kaksi vaihtoehtoa
Hankkeen käynnisti kouluttaja Markus Pakonen, joka löysi kaksikin kamiinamallia.
Lut-yliopisto eli Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto suunnitteli mallin, josta Nirvassa tehtiin testiversio.
Kadrija Taulant viimeistelee kamiinat ennen pakkausta.
Pakonen päätyi opiskelijoiden kanssa rakentamaan kamiinat netin Konekansa-foorumissa julkaistujen piirustusten pohjalta. Kamiinan valmistusohjeet on suunniteltu ryhmätyönä Konekansa.net -foorumilla joulukuussa 2022.
”Tähän kamiinamalliin päädyimme, koska se on mietitty toimivaksi sekä valmistuksen että logistiikan kannalta, kertoo Pakonen.
Konekansan kamiina koostuu yhdeksästä eri levynpalasta, jotka leikataan plasmaleikkurilla Nirvassa kolmen millin teräslevystä. Sen jälkeen ne särmätään ja hitsataan yhteen.
”Valurauta-arinat saamme lahjoituksena ja irrallisia osto-osia ovat vain ruuvi ja mutteri, jolla lukitaan tulipesän luukun kahva.”
Vasemmalla oleva Konekansan kamiina osoittautui yksinkertaisemmaksi rakentaa kuin oikealla oleva Lut-yliopiston monimutkaisempi versio.
”Yksinkertainen kamiina on hyvä harjoitustyö, jossa pääsee käytännössä treenaamaan monia levyseppähitsaajien työtehtäviä. Piirustuksetkin olivat niin tarkat ja täydelliset, että harvoin työelämänkään puolella näkee näin täsmällistä työtä.”
Materiaali lahjoituksena
Takk on saanut teräslevyt lahjoituksena. Materiaalit lahjoitti hyvinkääläinen BV-metalli, nakkilalainen E-J Mustajärvi ja tamperelainen Rauta-Soini.
Tulipesään pannaan terveisiä Tampereelta.
Lut-yliopiston versio ja Konekansan versio eroavat siinä, että vakiokokoisesta 1,5 metriä x 3 metriä teräslevystä saadaan kolme Lut-yliopiston kamiinaa ja neljä Konekansan kamiinaa.
Neljän kamiinan valmistumiseen menee aikaa päivän verran.
Kouluttaja Markus Pakonen vertaili kamiinoita ja piti Konekansan versiota parempana.
Kamiinoihin on tehty käyttöohjeet ukrainan ja englannin kielillä. Ohje laitetaan kamiinan mukana tulevalle käyttäjälleen.
Pakonen korostaa, että kyseessä ei ole mikään CE-merkitty tuote, vaan kamiina on tarkoitettu hätäapukäyttöön.
Kamiinoiden rahti Ukrainaan järjestyy Konekansan kautta. Kamiinoiden tekijä voi itse päättää, annetaanko kamiinat siviililelle vai eturintaman sotilaille. Takk on päätynyt lähettämään omat kamiinat siviileille.
Retkikirves mukaan
Nirvassa on myös ideoitu, että jokaiseen kamiinaan pannaan mukaan tuoteterveiset ukrainalaisille. Sisään sujahtavat ainakin lämpöisiä sukkia, sytytyspaloja ja suomalaista suklaata.
Kamiina on mitoitettu niin, että ne mahtuvat hyvin trukkilavalle.
Tulipesään mahtuu myös pieni retkikirves polttoaineen tekoon.
Pakosen mukaan Takk:n henkilökunta on huolehtinut terveisten rahoittamisesta.
Kamiinoiden piirustukset ja valmistusohjeet saa kuka tahansa ladattua netistä. Takk haastaakin muut oppilaitokset ja yritykset mukaan hätäapukamiinoiden tekoon.
Lähetä Moron toimitukseen tietoa, jos yrityksesi tai yhteisösi osallistuu kamiinatalkoisiin. Sähköposti on moro@aamulehti.fi.
Netistä löytyvät tarkat piirustukset, joiden perusteella kuka tahansa voi ryhtyä valmistamaan kamiinoita.