Moro, Vapriikki
Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.
Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.
Luontotohtori setvii Pirkanmaalla tehtyjä lukijoiden luontohavaintoja. Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.
Lukijan kysymys: Mistä johtuu, että omenapuu pudotti kerralla koko satonsa raakileena ja ruskisti/käpristi lehtensä heinäkuun aikana?
Paikka on Ikaalisten keskustassa puutarhatontilla.
Timo
Luontotohtorin vastaus: Syytä omenan lehtien kuivumiseen ja käpristymiseen voi olla vaikea selvittää, mutta yleensä se kannattaa aloittaa katsomalla lehtien alle ja lehtikääröjen sisään.
Jos lehdillä on kasvintuholaisia, kuten kirvoja tai punkkeja, ne löytyvät lähemmällä tarkastelulla. Samoin on usein sienitautien kuten omenanruven (hedelmät ja lehdet) ja muumiotaudin (hedelmät) kanssa, joiden aiheuttamat jäljet lehdissä ovat usein laikkumaisia.
Tässä syynä saattaa olla myös kuivuus, sillä kuivuneet alueet sijoittuvat lehtien reunaan ja näyttävät aika selvärajaisilta.
Omena voi joskus kärsiä kuivuudesta, jos kesän lämpimin aika on kovin lämmin ja vähäsateinen, eikä puu saa vettä myöskään maaperästä. Silloin ainoa keino voi olla lisätä kastelua.