Iso ja harmaa lintu kuoli Orivedellä lennettyään sähkölinjaan – Asiantuntija pitää sitä epäonnisena myöhästelijänä

18.1. 18:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Luontotohtori setvii Pirkanmaalla tehtyjä lukijoiden luontohavaintoja. Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Mökkitontilla Orivedellä oli kuolleena iso ja harmaa lintu. Se oli lentänyt ilmeisesti päin sähkölinjaa. Pakkasta oli 20 astetta.

Onko tämä haikara? Miksi vielä joulukuussa se oli näillä leveysasteilla?

Aira

Luontotohtorin vastaus: Tämä on harmaahaikara, kaulushaikaran lisäksi toinen jokseenkin tavallisista haikaralajeistamme.

Harmaahaikara venyttää usein syysmuuttoaan jopa marraskuulle, tai niin pitkään kun alueelta löytyy sulana pysyviä matalia vesistöjä, joista haikara saa kalaravintoa. Myöhästelijöiden lisäksi muutamat yksilöt yrittävät vuosittain talvehtia Suomessa, joten ihan tavatonta ei ole nähdä harmaahaikaraa vaikkapa joulukuussa.

Vesien jäätyminen ja siitä seuraava ravintopula ovat kuitenkin näiden lintujen vaaroja.

Lintu näyttää nuorelta yksilöltä. Aikuisella päälaki on musta ja kaula laajalti valkoinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut