Kuvat näyttävät: Tampereen keskustasta paljastui karu näky lumen sulamisen myötä

Kuvat pieneltä alueelta todistavat, että Tampereella on nyt oikea tupakantumppikriisi.

Jo kuvasato pieneltä alueelta Tampereen keskustasta paljastaa, että tupakantumppeja lojuu siivoamatta kaduilla.

17.1. 8:51

Moro, Keskellä kaupunkia

Tampereen keskusta Hämeenkadun ja Kuninkaankadun tuntumassa oli järkyttävän näköinen perjantaina 13. tammikuuta, kun lumi oli sulanut roskisten päältä ja tuhkakuppien vierestä.

Moron toimitus ehti katsastaa melko suppean osan kaupungista, mutta jo pienen alueen kuvasato todistaa, että Tampereella on nyt tupakantumppikriisi: jopa tuhannet tumpit lojuivat siivoamatta kaduilla ja näky oli suorastaan ällöttävä.

Osallistu viikon verkkokysymyksen arvontaan tästä.

Maanantaina 16. tammikuuta osa tumppiläjistä oli siivottu, mutta valtaosa oli yhä jäljellä.

Työpäällikkö Teemu Kylmäkoski Tampereen Infra oy:stä, kuka vastaa roskisten tyhjentämisestä ja tupakantumppien siivoamisesta keskustan kaduilta?

”Pääosin keskustan roska-astiat kuuluvat kaupungille ja sitä kautta ne ovat kaupungin tyhjennysvastuulla. Ydinkeskustassa tyhjennetään roska-astioita myös viikonloppuisin. Keskusta-alueen jalkakäytävien ja katujen puhtaanapidosta vastaavat pääosin kiinteistöt kadun keskilinjaan asti.”

Tämä kuva on Kuninkaankadun ja Hämeenkadun risteyksestä.

Voidaanko niitä siivota talvisaikaan?

”Kyllä roska-astioita tyhjennetään myös talvikaudella. Toki esimerkiksi roska-astioiden eteen aurattu lumivalli voi haitata huomattavasti roska-astioiden tyhjentämistä ja roska-astian käyttöä.”

”Talvikaudella osa roska-astioista sijaitsee ”Ei talvikunnossapitoa” olevien puistoväylien varsilla, joten niiden tyhjentäminen asettaa myös haastetta tai voi pidentää tyhjennysväliä.”

Tämä pönttö löytyy Hämeenkadun varresta.

Kuka siivoaa ja miten kun konetta ei voida lumen vuoksi käyttää?

”Harjakoneita ei talvikaudella pääosin päästä käyttämään lumen ja jään takia. Toki töiden painospiste onkin lumen auraamisessa, liukkauden torjunnassa ja käsilumitöissä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että roskien keruu on enemmän talvikaudella käsityövaltaista työtä.”

”Ydinkeskustassa talvikaudella roska-astioiden tyhjennys tapahtuu viikonlopun jälkeen (ma/ti) ja ennen viikonloppua (to/pe) sekä myös viikonloppuisin. Roskisten täyttyminen on talvikaudella hitaampaan ja vähäisempää mm. tapahtumien, terassien, ulkona syömisen ja ihmisten liikkumisen vähentymisen takia.”

Nämä tumpit lepäävät Hämeenkadun varressa.

Miten kesäsiivous eroaa talvisiivouksesta?

”Siivottavaa on paljon enemmän ja siivouksen määriä ja astiamääriä kasvatetaan kesäkaudella. Kesäkaudella ihmisiä, tapahtumia on keskustan alue ”pullollaan”. Kesäkaudella toukokuun alusta lähtien aloitetaan myös koko keskusta-alueen viikonloppusiivoukset sekä koneellinen torien ja aukioiden harjaukset.”

Tämä kuva on Hämeenkadun varresta.

Osa roskiksista on vuokrattu mainospaikoiksi. Kuka vastaa niiden hoidosta?

”Mainosroska-astioista vastaa mainostaja, joka myös omistaa kyseiset astiat. Nämä astiat eivät siis ole kuuluneet kiinteistöjen tyhjennysvastuulle, eivätkä kaupungille muuten kuin valvonnan osalta.”

Tämä roskis on Hämeenkadun ja Näsilinnankadun risteyksessä.

Tämä kuva on Kuninkaankadun kävelykatuosuudelta.

Mitä aiotte tehdä lumen alta paljastuneille järkyttävälle tupakantumppien määrälle?

”Jokainen vastuutaho (kaupunki/kiinteistö) hoitavat omat vastuualueensa kuntoon ja keräilevät irtoroskat ja tumpit pois. Tulossa on keväällä myös jääkiekon MM-kisat, joten kaupungin saattaminen kisakuntoon on alkamassa…”

Onko alkuvuoden siivouksessa säästetty, jotta rahaa riittää kevään MM-kisojen puhtaanapitoon?

”Ei.”

Oletko nähnyt vastaavia tumppikasoja muualla kaupungissa? Lähetä niistä kuva ja tiedot Moron toimitukseen moro@aamulehti.fi.

Nämä tumpit odottavat siivoajaa Hämeenkadun varressa.

Tämä kuva on Kuninkaankadun kävelykatuosuudelta.

Tämä kuva on Hämeenkadulta.

Tämä kuva on Aleksis Kiven kadulta.

Tämä kuva on Aleksis Kiven kadulta.

Tämä kuva on Kuninkaankadun kävelykatuosuudelta.

Tämä kuva on Kuninkaankadun ja Puutarhakadun risteyksestä.

Myös tämä kuva on Kuninkaankadun kävelykatuosuudelta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut