Moron uusi Karunnimet-sarja perehdyttää katujen nimiin Tampereella – Oppaana on paljasjalkanen yliopisto-opettaja

Joka viikko esitellään yksi kadunnimi ja kerrotaan sen taustasta.

Karunnimet-palstan toimittaja Hanna-Marika Mitrunen näyttää mallia kadunnimibongauksesta. Kuninkaankadun arvellaan viittaavan Tampereen perustajaan Kustaa III:een, mutta toisaalta on mahdollista, että nimi on syntynyt vastaavien ulkomaisten katujen innoittamana.

12.1. 13:21

Moro, kaupungilla

Minkä takia Hämeenkatua kutsutaan Hämeenkaduksi? Mistä kummasta on saanut nimensä Raholan Killerinkatu? Miksi Hervannasta löytyy katu nimeltä Sinitaival? Tai kuka olikaan Matilda Niemi, jonka mukaan nimetty katu sijaitsee Niemenrannassa?

Kadunnimet – tamperelaisittain karunnimet – ovat asioita, joita näemme jatkuvasti jokapäiväisessä elämässä. Harvemmin silti ryhdymme miettimään, mistä nuo nimet ovat peräisin. Kadunnimet kätkevät kuitenkin itseensä aimo palan Tampereen historiaa ja tamperelaisten ihmisten vaiheita.

Kadunnimiä tutkimalla pääsemme matkalle menneisyyteen ja ymmärrämme paremmin myös nykyhetkeä.

Moron kakkossivulla alkaa ilmestyä upouusi palsta, nimeltään Karunnimet. Palstan ideana on, että joka viikko esitellään yksi tamperelainen kadunnimi ja kerrotaan sen taustasta.

Tarkoituksena on lisäksi kannustaa lehden lukijoita ekologiseen lähimatkailuun: Aina, kun Karunnimet-palstalla esitellään uusi kadunnimi, voivat lukijat käydä paikan päällä bongaamassa kyseisen kadun. Katukyltistä kelpaa myös napata kuva ja jakaa se sosiaalisessa mediassa aihetunnisteen #moronkarunnimet kera.

Yhden Moro-vuoden aikana ehtii bongata monta katua ja samalla oppia kiintoisia seikkoja omasta kotikaupungista.

Karunnimet-palstaa toimittaa paljasjalkainen tamperelainen, filosofian maisteri ja suomen kielen yliopisto-opettaja Hanna-Marika Mitrunen.

Tamperelaisuus on Hanna-Marikalle sydämenasia ja suuren ylpeyden aihe, joten hän odottaa innolla tutkimusmatkaa Tampereen kadunnimien kiehtovaan maailmaan Moron lukijoiden kanssa.

Karunnimet

Hämeenkatu

Voisi luulla, että nykyisen pääkatumme nimi Hämeenkatu on peritamperelaista perua, mutta ehei! Nimeen on arveltu otetun 1800-luvun alkupuolella mallia Turusta, jossa myös oli ja on edelleen Hämeenkatu. Tamperetta ei vielä tuolloin luettu kuuluvaksi Hämeeseen, ja Hämeenkadun ideana olikin, että se toimi Hämettä kohti johtaneen maantien alkuna.

Nykyisin Hämeenkatua leimaavat ennen kaikkea raitiotiekiskot, joita pitkin Tampereen ratikka on huristellut vuodesta 2021 lähtien. Katu muuttui joukkoliikennekaduksi, eli yksityisautot häädettiin muualle.

Tuoretta opeteltavaa meille tamperelaisille tarjoavat lisäksi Hämeenkadun yksisuuntaiset pyörätiet.

#moronkarunnimet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut