Tämä laskettelusuksien huoltokone osaa laskea itse

Suurin osa laskettelijoista ja iso osa hiihtäjistä on laiminlyönyt välineiden huollon vuosikausia.

Mika Kraft esitteli konetta Morolle suojakupu avoinna, jotta hiomakiekot näkyvät. Tässä asennossa kone ei lähde toimimaan, vaan oikeasti kupu on kiinni ja suksi työnnetään hitaasti koneeseen, joka sen jälkeen hoitaa hionnan automaattisesti.

20.1. 16:00

Moro, Partola

Upouusi ja huippumoderni laskettelusuksien kanttien automaattinen hiomakone hoitaa kaiken itse. Poissa on mielikuva hämyisässä parafiinilastujen tahraamassa kopissa viilalla kitkuttavasta huoltajasta.

Suksi kulkee edestakaisin koneen läpi ja kääntyvät keraamiset hiomakiekot hoitavat suksen kantit kuntoon.

Koneen näytöstä näkee, miten kone laskee suksen olevan oikealla kohdalla. Suojakuvun läpi voi katsella, kun suksen kanteista lentää kipinää ja hiomakiekot kääntyilevät.

Kun kone laskee, että kantit ovat kunnossa, kone työntää suksen ulos.

Täysi linja

Maailmankuulun valmistajan Wintersteigerin Trimejet Disc 2 -kone saapui joulun alla Scandinavian Outdoorin huoltohuoneeseen Partolan kauppakeskus Veskaan.

Alppihiihto-osaston vastaava Mika Kraft iloitsee myös huoltolinjassa olevista uusista Wintersteigerin nauhahiomakoneesta ja kivihiomakoneesta.

”Ensin tasataan pohja nauhakoneella, sitten tehdään pohjaan haluttu kuvio kivikoneella. Sen jälkeen ajetaan kantit ja voidellaan sukset erillisessä voiteluhuoneessa.”

Myös murtsikoihin

Laskettelusuksien lisäksi hoidetaan myös lumilautojen huoltoa ja murtomaasuksien huoltoa, pohjien paikkausta ja esimerkiksi siteiden kiinnitystä.

Pohjan kuviolla on iso merkitys suksen luistamiseen. Pohjoismaissa lumi on kosteampaa kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa.

”Murtomaasuksissa pohjan kuviolla on vielä laskettelusuksiakin isompi merkitys luistoon.”

Ihmevaikutus

Suomalainen laskettelija keskimäärin laiminlyö täysin suksiensa tai lautansa huollon ja sama pätee murtomaahiihtäjiin.

Jollei suksia ole hetkeen huollettu kunnolla, kannattaa kokeilla. Muutaman kympin maksavan huollon vaikutus voi olla ihmeellinen.

”Kunnossa oleva väline toimii niin kuin on tarkoitettu. Huoltamaton väline ei käänny kunnolla eikä luista.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut